čtvrtek 7. února 2013

Francouzské masopustní koblihy

Koblihy z odpalovaného těsta, stočené do kroužku, s charakteristickým rýhováním. Tyhle,  smažené ve vysoké vrstvě tuku a pak obalené v různých polevách nebo v cukru či skořici s cukrem, se ve Francii (a nejen tam) smaží na masopustní úterý. Ty co vidíte na obrázku byly s medovou polevou. Naleznete je pod názvem cruller, který pochází z holandského kruler - vlnit se. Tyto koblihy se jedí tradičně také v Německu, v Dánsku (Klejner), nebo ve Švédsku (Klenäter). Z Evropy se rozšířily až za oceán a tak je naleznete  i v Californii. Koneckonců,  pokud vidíte podobnost s Churros, taky nejste vedle.
Můžu vám rovnou říct, že za tyhle pohádkové, křupavé a sladké koblihy by Homer Simpson položil život. Já taky. U každého takto kaloricky náročného experimentu se uklidňuju, že je to jednou za rok. Tak zatímco umývám talíř po okamžitě snědených koblížkách si to opakuju znova. A omluvte prosím nepovedenou fotografii, to je tak, když se někdo nepodívá, co má nastaveno na foťáku...

240 ml vody, 90 g másla, 10 g cukru krystal, 1/4 lžičky soli, 230 g hladké mouky, 3 velká vejce, 1 až dva bílky - lehce našlehané, olej na smažení
medová poleva: 150 g cukru moučka, lžíce medu, 3 až 4 lžíce mléka

Vodu s máslem, cukrem a solí přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme dokud z těsta nemáme jednolitou šišku a na dně hrnce se neobjeví bílý povlak. Těsto necháme mírně zchladnout - asi minutu ho promícháme metlou. Jedno po druhém přidáme vejce. Vejce vždy zcela zapracujeme do těsta, pak teprve přidáme další. Nakonec přidáme bílky, sledujeme hustotu těsta, mělo by být lesklé a hladké a držet tvar (trošku). Dáme rozpálit olej na střední teplotu. Z pečícího papíru nastříháme čtverce, ty štětečkem vymažeme tukem a na každý čtverec (bude jich cca 12) nastříkáme z odpalovaného těsta kolečko.

Do vyhřátého oleje položíme koblížky papírem navrch. Po minutě papír ze smažící se koblihy za pomocí nějakého užitečného nástroje sloupneme. Nebojte, jde to lehce. Ale dávejte prosím pozor! Jakmile kobliha zezlátne, otočte ji a pokračujte ve smažení. Smažte je prosím zvolna, pomalu, aby byly hotové i vevnitř, s koblihami se musí opatrně.
Mezitím co koblihy chladnou, rozmíchejte si s uvedených surovin polevu a vrch koblížků do něj namočte. Dobrou chuť.

5 komentářů:

  1. To musela být dobrota, ach. Odpalované těsto miluji, ale smažené jsem ještě neměla.

    OdpovědětVymazat
  2. Klasické koblihy nemám ráda, ale tyhle bych si nechala líbit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Smažené odpalované těsto? Napadají mě churros, ale tohle vypadá mnohem lépe....Nechce se mi dělat odpalovaná těsto v troubě, bojím se, že v té naší nevyskočí, ale tohle vypadá opravdu dobře! :) Jdou na můj to-bake list. ;D

    OdpovědětVymazat
  4. Óóó, ty vypadají tak nádherně! Příští masopust je prostě musím vyzkoušet! Já se letos dokopala jen k perníkovým koblihám s povidlovým středem, ale zase jsem doplatila na to, že asi fakt neumím smažit, byly fakt hóódně udělané (asi tak jeden stupeň před spálením :-(). Takže koblihy budu mlsat asi jen virtuálně :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jéé, ty jsou krásný! Já taky letos chtěla dělat koblihy a zase jsem to nějak nestihla... :D

    OdpovědětVymazat