úterý 22. ledna 2013

Limetkové sušenky

Tak dovolená na horách už je minulostí. Prádlo  se točí v pračce, lyžáky stojí v polici. A Vojta má u postele pohár. Vojta totiž vyhrál závod minilyžařů ve Ski schulle a nic na tom nevadí, že v podstatě kontumačně. Ze tří účastníků se jeden psychicky zhroutil a vyžadoval rodiče, druhému to naopak bylo naprosto šumák a v klidu si žvýkal žvýkačku, ignorujíc branku s nápisem Ziel. A tak se Vojta dostal na stupeň vítězů a obdržel opravdovský pohár a diplom. Zahráli mu, kluci alpský, dokonce i českou hymnu. Dojetí u diváků - v počtu jednoho českého tatínka - bylo veliké.. Kristýna se realizovala v bobování a válení se ve sněhu, zatím bez poháru, ale ten na sebe jistě nedá dlouho čekat. Při odjezdu oba dva běhali po pronajatém domku a líbali gauč, stůl ba i záchod. Tak moc se chtěli rozloučit a tak moc nechtěli domů. Co je  trochu utěšilo byl slib, že zopakuju doma tyto sušenky, které jsme si vezli s sebou. Sušenky s osvěžující příchutí limetek, které se rozplývají na jazyku. A zároveň pěkně křupou. K horkému čaji a k výhledu na Dachstein se hodily naprosto skvěle. Protože recept na Key Lime pie - limetkový koláč je hned po koláči Chinois a po cheesecaku nejpopulárnější, věřím, že limetka jako ingredience má fanoušků dost a dost. A protože se mi nepovedlo sušenky vyfotit úplně nejlíp ( inu polní podmínky a spěch)... doporučuji na ně nahlédnout zde - kde jsem našla recept.

160 g másla, 240 g moučkového cukru, kůra ze dvou velkých /nebo 4 malých limetek, 2 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy, lžíce vanilkového extraktu, 480 g (mínus dvě lžíce mouky) hladké mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1/4 lžičky soli

V míse vyšleháme povolené máslo se třetinou moučkového cukru. Přidáme limetkovou šťávu, kůru a vanilku a našleháme. Ve druhé míse střední velikosti smícháme mouku, kukuřičný škrob a sůl. Přisypeme k máslové směsi a promícháme dokud se nespojí v těsto. Z těsta vyválíme mezi dvěma pečícími papíry nebo na silikonové podložce váleček o šířce cca 3,5 cm. Necháme v lednici vychladit nejmíň hodinu. Troubu vyhřejeme na 170 C. Z těsta krájíme plátky o tloušťce 0,5 cm. Dáme je s rozestupy kolem 2 cm na plech vyložený pečícím papírem. Pečou se cca 15 minut. Zbylé dvě třetiny moučkového cukru dáme do uzavíratelné nádoby a horké sušenky v cukru obalíme.
:-D Jo a kdybyste potřebovali nějaký alpský mountainview ke konzumaci sušenek, tak tady máte:

6 komentářů:

  1. A kde je foto poháru? Limetkové sušenky jsou určitě skvělé, jako všechno s limetkama, ale s konzumací počkám raději až roztaje ten sníh a budu se moct dívat na zelené stráně :-)

    OdpovědětVymazat
  2. A já bych si sušenky zase raději dala teď, a k tomu pořádný hrnek horkého čaje. A představovalal bych si, jak limetková vůně pozabíjí všechny ty otravné bacily, ve kterých se doma momentálně topíme ...

    OdpovědětVymazat
  3. Konzumovat se dají, holky, s jakýmkoliv výhledem! Fakt. Madli, taky už z těch bacilů šílím. Furt dokola. Děsběs. Proto jsem si fak užila ten čerstvý vzduch, nikdo na tebe neprská. Vrátili jsme se zdraví - počkám co mi Vojta opět donese ze školky...

    OdpovědětVymazat
  4. Vandi, zase jsem se neskutečně nasmála ... píšeš báječně ..... a taky báječně vaříš a pečeš ...... už si píšu recept ..... a začínám litovat, že jsem si nekoupila ty "razící písmenka na těsto v Tchibu", které pořád jen okukuju .... úplně je na těch sušenkách vidím ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  5. limetkové???? mnam mám rada sušienky všetkého druhu. určite musia byť vynikajúce.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojda. Moc se mi líbí tvůj blog! Ráda bych Tě pozvala na můj web, který je zaměřen především na poruchy příjmu potravy, ale pozor- ne thinspo, ba právě naopak.Najde tam recepty, které nikde jinde nenajdeš..převážně clean eating, tipy, články postřehy...a v brzké době se rozjede projekt na pomoc lidem s PPP, jen čekáme s kamarádkou, kdy ho schválí krasna.cz. Na blog určitě mrkni, každopádně si tam najdeš to "svoje". A pokud by se ti u mě opravdu moc líbilo, můžeš se přidat mezi mé Followers aneb pravidelné čtenáře (v levém sloupci mého blogu). Přeju krásný zbytek dne. Andie xoxoxox

    OdpovědětVymazat