čtvrtek 17. ledna 2013

Domácí müsli

Ach ta vůně sladkého medu, másla a dokřupava opečených ovesných vloček. K tomu pěkně hustý bílý jogurt. Nebo kefír. Pokud jste si ještě nezkoušeli doma udělat své vlastní, udělali jste velkou chybu. Ale nikdy není pozdě chybu napravit.  Namíchat si ho můžete přesně tak, jak si budete přát (jak inzeruje nejmenovaná firma) a navíc máte skvělé odbytiště mikulášských přebytků v podobě fíků, sušených  meruněk, datlí a ořechů. A hlavně - opět můžete očekávat velký výsledek s minimem úsilí! Jediná věc, která vyžaduje trochu námahy, je nakrájet sušené ovoce a nasekat ořechy.
Když upečené müsli necháte pořádně ztuhnout, rovnou si z něj můžete nakrájet ty nejlepší domácí müsli tyčinky na světě. Zabalte si je po jedné do celofánu a o svačinu je postaráno. Oceníte určitě při horských lyžovačkách. Pokud máte děti a jedete na hory jako já - ve funkci potah saní a kuchař zájezdu - budete energii setsakra potřebovat a oceníte dvojnásob. Nebo si upečené müsli nadrobte a uzavřete do sklenice a dávejte si k snídani co hrdlo ráčí. Sklenici si samozřejmě schovejte rovnou pod postel. Aneboo tu sklenici někomu darujte. Ovšem bojím se, že si zavaříte, protože obdarovaný se bude jistě dožadovat dalších a dalších várek. Následující recept - je z knihy Hany Michopulu Zpátky domů, která mě zásobila několikerými skvostnými recepty -  tedy berte jen jako osnovu, přidejte si co máte rádi.

125 g másla, 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce třtinového sirupu (nebo kukuřičného sirupu či medu), 250 g ovesných vloček, 250 g nakrájeného sušeného ovoce, 80 g sekaných mandlí nebo lískových ořechů (vlašských, pekanových...)

(moje varianta obsahovala - datle a sušené meruňky,mandle, hrst bílých čokoládových čoček a špetku skořice)

Troubu předehřejte na 160 C. Rozpusťte máslo ve větším kastrolu. Přidejte cukr a med nebo sirup, míchejte dokud se nespojí, pak sundejte z ohně. Přidejte všechny ostatní ingredience a smíchejte.  Středně velký pekáček vyložte pečícím papírem, směs vsypte do pekáčku a pořádně udusejte za pomocí sklenice s rovným dnem, tlouku z hmoždíře, nebo třeba rukou v igelitovém sáčku. Pečte zhruba 30 minut, až kraje začnou zlátnout a vločky budou opečené. Po vytažení z trouby vyndejte i s papírem z pekáčku a nechejte chladnout na mřížce. Řádně vychladlé nakrájejte na čtverce či obdélníky, nebo nadrobte.


10 komentářů:

  1. Musím vyzkoušet, díky za tip... syn má alergii na ořechy, tak tam dám více ovoce a nebudu muset zkoumat složení kupovaných tyčinek :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Už dlouho se chystám si udělat domácí musli. Tvůj článek mě hned zase nakopnul do této práce. Škoda, že dnes už mám v plánu medovník, tak třeba zítra.
    Taky bych se celkem bála toho, že když někomu daruji, tak je bude chtít stále. =) Ale komu by neudělalo radost, že jeho výrobek je tolik žádán.

    dobrotydulinka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Láká mě to už dlouho, tak je zítra upeču jako protiváhu ke šlehačkovému dortu, co budu péct tatínkovi k narozeninám :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vandi, toto je uz aka nahoda! pred 10 minutami som pozerala recept na musli tycinky v jednej knizke;DDD dalsia super inspiracia, budem musiet tie tycinky upiect!

    OdpovědětVymazat
  5. Mas nadherny blog a jeste lepsi fotky!
    Nevim jak je mozne ze jsem na tvuj blog do teto doby nenarazila!
    Bud si jista ze tohle napravim ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Chtěla jsem je udělat taťkovi, ale myslím že on na tokové zobání moc není :D Ale jednou jsem něco podobného dělala mamince, takové ovesné sušenky :) A moc jí chutnaly :)

    OdpovědětVymazat
  7. Hmm, domácí müsli dělám už docela dlouho a nad domácími müsli tyčinkami (které by se nedrobily) jsem přemýšlela už dlouhou dobu, takže určitě brzy vyzkouším! Setksakra, hned bych si jednu, dvě, tři ... tyčinky dala, vypadají nesmírně voňavě a chutně!

    OdpovědětVymazat
  8. mňam!♥


    http://spectrum-of-infinity.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. vyzkoušeno a je to opravdu lahodná záležitost:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Prave je to v troube a bozsky to voni. Tesim se na rano az si dam musli s farmarskym jogurtem. Diky za inspiraci :-) M.

    OdpovědětVymazat