Když upečené müsli necháte pořádně ztuhnout, rovnou si z něj můžete nakrájet ty nejlepší domácí müsli tyčinky na světě. Zabalte si je po jedné do celofánu a o svačinu je postaráno. Oceníte určitě při horských lyžovačkách. Pokud máte děti a jedete na hory jako já - ve funkci potah saní a kuchař zájezdu - budete energii setsakra potřebovat a oceníte dvojnásob. Nebo si upečené müsli nadrobte a uzavřete do sklenice a dávejte si k snídani co hrdlo ráčí. Sklenici si samozřejmě schovejte rovnou pod postel. Aneboo tu sklenici někomu darujte. Ovšem bojím se, že si zavaříte, protože obdarovaný se bude jistě dožadovat dalších a dalších várek. Následující recept - je z knihy Hany Michopulu Zpátky domů, která mě zásobila několikerými skvostnými recepty - tedy berte jen jako osnovu, přidejte si co máte rádi.
125 g másla, 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce třtinového sirupu (nebo kukuřičného sirupu či medu), 250 g ovesných vloček, 250 g nakrájeného sušeného ovoce, 80 g sekaných mandlí nebo lískových ořechů (vlašských, pekanových...)
(moje varianta obsahovala - datle a sušené meruňky,mandle, hrst bílých čokoládových čoček a špetku skořice)
Troubu předehřejte na 160 C. Rozpusťte máslo ve větším kastrolu. Přidejte cukr a med nebo sirup, míchejte dokud se nespojí, pak sundejte z ohně. Přidejte všechny ostatní ingredience a smíchejte. Středně velký pekáček vyložte pečícím papírem, směs vsypte do pekáčku a pořádně udusejte za pomocí sklenice s rovným dnem, tlouku z hmoždíře, nebo třeba rukou v igelitovém sáčku. Pečte zhruba 30 minut, až kraje začnou zlátnout a vločky budou opečené. Po vytažení z trouby vyndejte i s papírem z pekáčku a nechejte chladnout na mřížce. Řádně vychladlé nakrájejte na čtverce či obdélníky, nebo nadrobte.
Musím vyzkoušet, díky za tip... syn má alergii na ořechy, tak tam dám více ovoce a nebudu muset zkoumat složení kupovaných tyčinek :-)
OdpovědětVymazatUž dlouho se chystám si udělat domácí musli. Tvůj článek mě hned zase nakopnul do této práce. Škoda, že dnes už mám v plánu medovník, tak třeba zítra.
OdpovědětVymazatTaky bych se celkem bála toho, že když někomu daruji, tak je bude chtít stále. =) Ale komu by neudělalo radost, že jeho výrobek je tolik žádán.
dobrotydulinka.blogspot.cz
Láká mě to už dlouho, tak je zítra upeču jako protiváhu ke šlehačkovému dortu, co budu péct tatínkovi k narozeninám :-)
OdpovědětVymazatVandi, toto je uz aka nahoda! pred 10 minutami som pozerala recept na musli tycinky v jednej knizke;DDD dalsia super inspiracia, budem musiet tie tycinky upiect!
OdpovědětVymazatMas nadherny blog a jeste lepsi fotky!
OdpovědětVymazatNevim jak je mozne ze jsem na tvuj blog do teto doby nenarazila!
Bud si jista ze tohle napravim ;)
Chtěla jsem je udělat taťkovi, ale myslím že on na tokové zobání moc není :D Ale jednou jsem něco podobného dělala mamince, takové ovesné sušenky :) A moc jí chutnaly :)
OdpovědětVymazatHmm, domácí müsli dělám už docela dlouho a nad domácími müsli tyčinkami (které by se nedrobily) jsem přemýšlela už dlouhou dobu, takže určitě brzy vyzkouším! Setksakra, hned bych si jednu, dvě, tři ... tyčinky dala, vypadají nesmírně voňavě a chutně!
OdpovědětVymazatmňam!♥
OdpovědětVymazathttp://spectrum-of-infinity.blogspot.cz/
vyzkoušeno a je to opravdu lahodná záležitost:-)
OdpovědětVymazatPrave je to v troube a bozsky to voni. Tesim se na rano az si dam musli s farmarskym jogurtem. Diky za inspiraci :-) M.
OdpovědětVymazat