pátek 30. listopadu 2012

Vánoční perníky

Ok, nejsou vánoční, jsou na Mikuláše. Zavedla jsem si, blbec, tradici. Každého Mikuláše pěkně dostane dítě chaloupku. Dokud byl jen Vojta a já byla čerstvý neopotřebovaný rodič, těšila jsem se na to jako malá, protože zdobení perníků mě hodně baví. Pak přibylo dítě a ubylo času. Loni jsem to rovnou zbaběle odpískala a slíbila si, že letos to dám. Takže tady jsou. Děti je najdou vedle punčoch a já zavzpomínám, jak mi ji jednou vyrobila babička. Byla navíc ještě potřená čokoládou a okýnka měla vytapetovaná barevným celofánem. Strkala jsem do ní takovou tu starou plochou vojenskou baterku a okýnka jí pohádkově svítila. Byla tak krásná, že jsem dlouho odkládala ochutnání  a tak mi pěkně ztvrdla. Moje děti jsou poněkud jiného ražení. Budu se divit, pokud chaloupka vydrží dýl jak jeden den. Ještě že jsou ty digitální foťáky...

Tyhle perníky jsou  příjemně měkké. Pokud je ovšem nepřepečete a uděláte je dostatečně vysoké. Dělávám tenhle recept roky, na Vánoce zdobím bíle, na velikonočních se pak vyřádím barevně. Pokud jste ještě nenarazili na nějaký recept, který by se stal tím vaším "nej", tak doufám, že by to mohl být tenhle.

Uvedené množství vyjde na 2 chaloupky jejichž stěny jsou cca 13x12 cm dlouhé plus zbyde ještě nejméně na pět čertů, Mikulášů a nějaký ten stromeček. Pokud pečete malé kousky jako cukroví, stačí bohatě dělat z poloviční dávky, nebo se uzdobíte k smrti.

750 g hladké mouky, 280 g moučkového cukru, 120 g Hery, 4 - 6 lžic medu, 4 vejce, 2,5 lžičky jedlé sody, 1/2 balíčku koření do perníku (pokud nemáte, uvádím recept na vlastní směs), skořice, kakao kvůli barvě - nemusí být.

směs koření na perníčky: lžička skořice (potom už nedávám skořici do těsta), 3 hřebíčky, 2 zrnka nového koření, lžička citronové kůry, vrchovatá lžička anýzu, hvězdička badyánu
- v hmoždíři roztlučeme hřebíček s novým kořením, badyánem a anýzem. Přidáme skořici a citronovou kůru

Z uvedených surovin umícháme těsto a necháme jej v igelitovém sáčku či folii uležet v lednici 3 - 7 dnů.  Pak z něj vždy kus ukrojíme a vyválíme na pomoučněném vále na plát cca 0,4 cm tlustý, z kterého vykrajujeme potřebné tvary. Pokud děláme chaloupku, předem si vyrobíme šablonu a počítáme s o něco delší dobou pečení. Troubu vyhřejeme na 200 C. Vykrájené tvary přesuneme na plech vyložený papírem a vložíme do trouby. Troubu ztlumíme na 150 C. Krátce před dopečením vyndáme plech a povrch perníčků potřeme rozšlehaným vejcem a necháme dopéct dvě minuty. Po vytáhnutí z trouby perníčky sundáme z pečícího papíru a necháme zchladnout na rovné podložce. Měly by se péct kolem 1.12, do vánoc se krásně rozleží...

Zdobení: 2 bílky a pár kapek citronové šťávy, moučkový cukr

Cukr prosejeme a přidáme ho tolik, aby se nám vytvořila hustá poleva. V ruce mícháme doběla, což trvá asi 15 minut a nemá se to šidit! Perníčky se nezdobí nikdy hned po upečení, nechávají se odležet.

neděle 25. listopadu 2012

Vánoční medový dort

Nenechte se mýlit názvem, tenhle dort pečeme celoročně při různých příležitostech. Tohle je to, co moje mamka uslyší pokaždé, když se mě zeptá, co má připravit jako dezert při nějaké oslavě. A protože   se mi nechce čekat a žebrat ať mi ho zase udělá, rozhodla jsem se, že do toho jdu sama.  Já vím, že na  vánoční dort je přece jen brzy a to i přes to, že se tento dort potřebuje rozležet. Na druhou stranu, Vánoce se blíží...a nebude od věci si s ním provonět některou adventní neděli.
Na první pohled je patrné, že jde o jednu z dalších variací na medovník. Tahle je navíc pěkně česká a historická. Recept byl pro svou nenáročnost na suroviny velmi oblíbený v době války. Schválně jsem si dala práci a spočítala, co vás bude výroba tohoto slavnostního skvostu stát. Celý dort vyšel na ...pozór...66, 50 Kč. A to si představte, že žijete na venkově, máte svůj med, mouku, vajíčka i máslo...
Jediné co po vás dort bude chtít je čas. A když mu ho dopřejete, věřte mi, že budete odměněni přímo nebesky. A možná, že pak po normálním medovníku ani nevzdechnete. V tomhle jsou totiž na rozdíl od ostatních medovníků švestková povidla! Takže opakuji - výrobu dortu plánujte tři dny před podáváním! Odležení tohoto dortu je moc důležité. Čím víc dní ho necháte, tím lepší bude. Ale zase ho nepřipravujte teď na příští vánoce... rozumíme si...


Placky: 1 vejce, 5 dkg másla, 10 dkg cukru, 1 pol lžíce medu

Vše smícháme ve vodní lázni, až je rozpuštěno, přidáme kávovou lžičku jedlé sody a chvíli mícháme. Jak hmota zbělá a začne pěnit stáhneme z plotny a přidáme 1/4 kg hladké mouky (00 speciál) promícháme a vypracujeme těsto. Těsto rozděláme na čtyři části, jednu po druhé vyválíme do kruhového tvaru a za pomocí dortové formy vykrojíme pravidelný kruh. Tyto placky pečeme na plechu vyloženém papírem, rychle v mírné troubě (cca 180 stupňů) do zlaté perníkové barvy. Každá placka trvá několik minut, dobře hlídejte.

Krém:  1/4 l mléka, 2 lžíce hrubé mouky 10 dkg cukru, 10 dkg másla

na slepování: povidla, čaj s rumem a citronovou šťávou, kousek perníku na strouhání, hrst ořechů a špetka skořice


 Svaříme 1/4 l mléka, 2 lžíce hrubé mouky na kaši a necháme vychladit. Utřeme 10 dkg cukru, 10 dkg másla a pomalu po troškách vmícháme vychladlou kaši. Placky pokapeme čajem s rumem a citronem. Každou placku potřeme tenkou vrstvou povidel, na to rozetřeme část krému. Přiklopíme plackou a opakujeme. Vršek a boky dortu potřeme zbytkem krému a zasypeme směsí mletých vlašských ořechů a strouhaného perníku s trochou skořice.



neděle 11. listopadu 2012

Martinské rohlíčky

Nejsou to klasické kynuté, ale když jsem do nich kousla poprvé - teda asi před dvaceti minutami - okamžitě jsem se stala velkou  kamarádkou téhle rychlé "user friendly" verze. Jediné, co tyhle rohlíčky asi opravdu potřebují je, udělat těsto den předem, nebo alespoň pár hodin po výrobě jej nechat uležet v lednici. Je to něco podobného jako rychlé šátečky z tvarohového těsta, které mi dělala moje mamka. Ty se potom, stejně jako tyhle rohlíčky, obalovaly ve vanilkovém cukru. Dneska budeme mít hezkou neděli,  jdeme na setkání spřátelených rodin s teď již nesledovatelným počtem dětí.  A zatímco chumel barevných bundiček bude malovat lampiony, plundrovat zahradu a přilehlé parky při hledání pokladu, doufám, že si stihneme říct alespoň dvě věty vcelku a dát něco dobrého. My poneseme kromě dýňového koláče a paštiky právě tyhle rohlíčky. Následujících pět hodin mě čeká peklo. Budu sedět na rukou a očima nervózně těkat z talíře plného voňavých rohlíčků na hodiny a modlit se, abych tam vůbec ještě něco donesla. Za recept budu doživotně vděčná Chillijulii.

250 tuku (dávám máslo napůl s Herou), 190 g kysané smetany, 400 g hladké mouky

Večer z  uvedených surovin umícháme těsto (nelekáme se že lepí) a necháme v lednici do druhého dne. Pak z lednice vytáhneme, světe div se, krásné nelepivé těsto, které rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme kruh, rozdělíme na osm trojúhelníků. Na ty dáme po lžičkách náplň (dobrá je i maková) a zavineme do rohlíčků. Položíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a na 180 C pečeme kolem 20 minut. Trochu necháme zchladnout a teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.


ořechová náplň: 75 g mletých ořechů, 75 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 žloutek, kapka rumu

Na mírném ohni necháme zpěnit máslo. Pěnu sebereme, a do másla přidáme ořechy s cukrem. Po vychladnutí vmícháme žloutek a kapku rumu.


pondělí 5. listopadu 2012

Parmazánové sušenky (sablés) s rozmarýnem a olivami

Čtyři kamarádky ze střední školy a báječný víkend bez dětí v Mikulovském penzionu. Strašná spousta vykládání, které nikdo nepřerušuje. Žádné "Mamíííí....". Procházka bez sbírání kamenů a větví. Bazén bez rvačky o plavací kolo. Masáž jako bonus. A dva úžasné obědy v Café fara Klentnice. Netýká se to sice vůbec receptu na sušenky, ale musím to napsat... po ochutnání jejich krémové česnečky a zauzeného lososa s kořeněnou zeleninou a dýňovým risottem se mi chtělo tlouct čelem do stolu a zrušit blog. Takové dokonalosti nemohu nikdy dosáhnout. Následoval pokus o sebevraždu obrovským kusem výborného dortu. Panebožebyltakstrašnědobrej!
No shrnuto a podtrženo, dnes už mám pocit, že se mi tento víkend jen zdál...pouze ručička na váze potvrzuje,  že se to opravdu stalo. Jo a  k tomu všemu povídání u vína po se náramně hodily tyhle sušenky...(recept od http://www.elizabethbard.com/)

2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu, 12 vypeckovaných černých oliv, 150 g másla, 200 g hladké mouky, 150 g strouhaného parmazánu, černý pepř

Hodinu před pečením vyndáme máslo z ledničky, potřebujeme, aby bylo opravdu měkké. Troubu předehřejeme na 180 C. Plech vyložíme pečícím papírem. Nasekáme rozmarýn a olivy.
Ve střeně velké míse smícháme mouku, parmezán, rozmarýn a přidáme čerstvě mletý černý pepř. Přidáme olivy a povolené máslo nasekané na pár menších kousků. Rukama uhněteme těsto, z kterého uděláme kouli. Dáme pozor, abychom těsto "nepřehnětli", nepracujeme zbytečně dlouho. Těsto necháme 10 minut odpočinout v lednici, pak ho vyválíme na tloušťku 5 mm a skleničkou vykrájíme sušenky. Pečeme dokud nedostanou pěknou barvu, cca 15 až 17 minut. Skladujeme v uzavřené nádobě, vydrží dobré 2 až 3 dny. Ale to budou dávno snězené.