úterý 30. října 2012

Dýňové koblížky z trouby

Myslím, že až příště budu dělat tyhle koblížky, vykašlu se na to, jaký mají tvar. Nemám formu na americké "donuty" a tady zrovna byla hodně potřeba. Těsto je husté, z cukrářského pytlíku jsem ho tlačila na plech takovou silou, že moje ruce teď vypadají jako ruce Pepka námořníka. Příště budu těsto nabírat lžící a budou to bochánky. No a. Výsledná chuť je na jedničku. Mám to potvrzený, protože Vojta po ochutnání šel a fakt mi tu jedničku, navíc s hvězdičkou, na papír namaloval. Chutí mi koblížky trochu evokují perníčky, však je tam i stejné koření. A je v tom dýně, Vojtíšku! Hehe. Jelikož synek  zatím můj blog nečte, je tohle tajemství v suchu.

400 g mouky, 1 a půl lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky muškátového oříšky, 1/2 lžičky drceného nového koření, 1/8 lžičky drceného hřebíčku, 80 ml rostlinného oleje, 120 g hnědého cukru, 1 vajíčko, 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 180 g dýňového pyré, 120 ml mléka

na vršek koblih: 120 g másla, 180 g cukru krystal, 1 až 2 lžičky skořice

dýňové pyré: půl větší dýně Hokkaido, trocha olivového oleje

Plech pokryjeme pečícím papírem, dýni i se slupkou nakrájíme na dílky, mírně zakápneme trochou oleje a pečeme doměkka. Pak rozmixujeme.

V míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a koření. Ve druhé, větší míse smícháme vajíčko, olej, hnědý cukr, vanilku, dýňové pyré a mléko. Přidáme sypkou směs a vymícháme. Těsto naplníme do cukrářského pytlíku a děláme na plech kroužky. Možná jsem udělala směs více hustou než měla být, proto to chtělo opravdu trochu síly. Příště víc naředím těsto, nebo je budu na plech rozdělovat lžící.
Troubu předehřejeme na 180 C a koblihy pečeme něco přes deset až patnáct minut (záleží jak je uděláte velké, malinké mohou být za osm minut). Koblihy necháme mírně zchladnout, aby se daly uchopit, namáčíme do rozpuštěného másla a obalujeme v cukru se skořicí.



středa 17. října 2012

Houbový gratin

A přišel další víkend a nadílka hub od mých rodičů. Krásné suchohřiby si zasloužily něco víc než "jen" smaženici. A moje krásná kuchařka, bible italské kuchyně (skvostný to dar k mým narozeninám) The Silver Spoon si zasloužila otevřít. Tak se stalo, že zde máme naprosto luxusní houbový gratin. Naprosto luxusní - v překladu znamená  - nebudete se chtít s manželem (děti naštěstí houby nerady) dělit - žádný v dobrým a zlým...až to ochutnáte, tak si na nějaké blabla slibované u oltáře ani nevzpomenete. Jen jsem se otočila pro foťák, už byla z pekáče půlka! Houby zapečené se sýrem a bešamelem jsou úžasná kombinace. Uvedu zde také základní  a moc dobrý recept na bešamel z kuchařky Silver Spoon, který se v italské kuchyni vyskytuje skoro stejně často jako rajčata. Chvíli jsem bojovala s myšlenkou proložit houby lazaněmi. Lenost zvítězila a protentokrát i pomohla výsledku. S chlebem je to lepší. Rozmarýn na fotce je opravdu jen pro efekt, nebyl čas vymýšlet aranže...bojovala jsem o porci na fotografii, navíc byla už tma, tak omluvte kvalitu. A až přijdete k houbám, nemusím vám říkat, co s nimi máte dělat.

40 g másla (plus trocha na vrch směsi), 1 šalotka, 600 g čerstvých lesních hub, 80 g dobré šunky, zelená petržel, 1 žloutek, 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu, špetka muškátového oříšku, lžíce strouhanky, sůl, pepř, bešamel

bešamel: 50 g másla, 25 g mouky, 500 ml mléka, muškátový oříšek (lze vynechat), sůl, pepř

Máslo necháme na středním ohni rozpustit. Odstavíme z ohně a vmícháme mouku, aby vznikla hladká pasta. Postupně přidáváme mléko  a za stálého míchání vařečkou kontrolujeme, zda je směs stále hladká. Nádobu vrátíme na oheň a vaříme na středním stupni za občasného míchání nejméně 20 minut. Bešamel by měl být dost hustý na to, aby ulpíval na vařeččce. Pokud je moc "tekutý" vařte o něco déle. Pokud je naopak moc hustý, přidejte mléko. Bešamel ochutíme solí, pepřem a strouhnutím muškátového oříšku. V závislosti na tom, jaký bešamel chcete, popřípadě pro jaký účel ho děláte, lze část mléka nahradit smetanou, aby byl bešamel jemnější a bohatší, nebo naopak část mléka odebereme a nahradíme vodou, aby byl lehčí.

Máslo rozpustíme, přidáme šalotku a pět minut restujeme na mírném ohni. Přidáme houby nakrájené na plátky a zvýšíme teplotu. Po pár minutách přidáme šunku a petrželku a necháme na pánvi opékat deset minut. Mezitím vyhřejeme troubu na 180 C, keramický pekáč (mísu) vytřeme máslem. Směs z pánve přemístíme do pekáče. Do bešamelu vmícháme  žloutek a parmazán se špetkou muškátového oříšku (pokud jsme dali muškátový oříšek při přípravě bešamelu, teď už další nepřidáváme). Lžící nalijeme bešamel na houbovou směs. Povrch zaprášíme strouhankou a poklademe vločkami másla. Pečeme 20 minut, podáváme teplé.


neděle 14. října 2012

Jablečný koláč s růžemi

Ještě jednu věc mám ráda stejně jako vaření. Návštěvy u babiček o sobotách a nedělích. Nejenže si pohrají s dětmi a vy si mezitím třeba přečtete časopis, ale ještě dostanete pod nos hotový oběd. A nejlíp ještě čtyři porce s sebou domů. No ale jak se říká, nemůže každý den být posvícení (právě jsem si vzpomněla na středoškolskou profesorku chemie která nám tohle říkala při zapisování známek vyšších hodnot). A tak jsem se přemohla a hned ráno jako vzorná hospodyňka udělala vývar silný jak noha od stolu, s domácíma nudlema a knedlíčkama. K tomu pak vepřové maso s knedlíkem. A protože díky dceři, které se klubou trojky zuby (odmítám věřit, že by to dělala jen tak) vstávám teď opravdu brzo a času bylo dost, vrhla jsem se na tenhle koláč, který jsem prostě MUSELA zkusit. Popravdě - je to prostě normální dobrý koláč - nic víc, nic míň. Ale ve spojení s  jeho slavnostním a romantickým  vzhledem si vás určitě získá. Ke sváteční nedělní kávičce (kterou jsem si sakra neuvařila protože sem hned ťukám tento recept) sedí dobře.

těsto: 150 g hladké mouky, 25 g cukru, 120 g másla, 1 lžíce vody

Mouku prosejeme, přidáme cukr a studené máslo nakrájené na malé kostičky. Přidáme vodu a vypracujeme těsto, které dáme v folii na půl hodiny odpočinout do lednice. Poté ho vyválíme a přeneseme do vymazané formy s vyšším okrajem. Těsto propícháme vidličkou a pečeme na 180 C cca 15 minut.

náplň: 400 g měkkého tvarohu, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 50 g cukru, 30 g  změklého másla, 1 balíček vanilkového pudinku, 4 jablka červené barvy, 1 citron

V misce vyšleháme cukr se změklým máslem, postupně přidáme tvaroh, žloutky a nakonec pudinkový  prášek. Hmotu naneseme na předpečený korpus. Jablka rozkrájíme na poloviny, odstraníme jádřinec a škrabkou na brambory krouháme tak, aby plátky jablek měly vždy nahoře okraj s červenou slupkou. Plátky jablek si pokropíme citronovou šťávou aby nám nezhnědly.  Pak z nich smotáme malé růžičky, které napícháme těsně vedle sebe do tvarohové hmoty. Pokračujeme dokud nezaplníme celý povrch koláče. Koláč pečeme na 180 C cca 30 minut.

úterý 9. října 2012

Focaccia s jablky a soleným karamelem


Při svém čmuchání po všech možných blozích často narážím na kombinaci soli a karamelu. Většinou jde o blogy americké. Jasně, američani jsou blázni a jedí spoustu divných věcí. Elvisovy sendviče s banánem a burákovým máslem jsou toho důkazem:-). Ale taky se díky téhle schopnosti kombinovat zdánlivě nekombinovatelné dá přijít na spoustu dobrých receptů. A od chvíle, kdy jsem vyzkoušela tyhle karamelizované párky, začala jsem těm ztřeštěným kombinacím trochu víc důvěřovat. Už vím, že špetka soli a karamel spolu sedí. Mimochodem oblíbenost tyčinky Snickers je toho důkazem.
Focaccia na sladko? Jo! Foccacia s jablky, rozinkami a se zbytky kandovaného ovoce z loňských vánoc právě voní v troubě, cukr se spojuje s máslem a stéká do dírek v těstě. A já na to koukám, polykám sliny, chystám foťák a trnu, jestli to stihnu vyfotit než se setmí, popřípadě než foccacia zmizí v propadlišti dějin..eee..tedy našich žaludků.
...Stihla jsem to, i když kvalita fotky je diskutabilní. Ubývá světla, takže se připravte, že na mém blogu ubude i kvalitních fotografií.  A focaccia už FAKT není. Až ji uděláte pochopíte proč.

těsto:
350 g hladké mouky (00 speciál), lžíce olivového oleje, 7 g instantního droždí, lžička cukru, 7 g soli, 240 ml teplé vody

50 g másla, 50 g třtinového cukru, sůl, jablko, rozinky, kandované ovoce, ořechy...

Sypké suroviny smícháme, přilijeme vodu a olej a vypracujeme těsto, po chvíli přidáme jablko na kousky (pár si jich schováme na vršek focaccie) a rozinky prostě to, co chceme ve focaccie mít (pro příště dám určitě ořechy)  Těsto v míse zaprášíme moukou,  zakryjeme folií (můžeme prostě dát celou mísu do igelitové tašky a řádně zabalit) a necháme hodinu a půl kynout.
Po hodině a půl těsto vyklopíme na plech vystlaný pečícím papírem. Těsto jemně posolíme mořskou solí (pokud máte někdo Maldon nebo nějakou stejně dobrou, neváhejte použít). Kus studeného másla (50 g) nakrájíme na kousky a vmačkáme po povrchu focaccie. Zasypeme cukrem a kousky jablek. Prsty uděláme v těstě dolíky a necháme tak 45 minut kynout (já jsem dala na chvilku do teplé trouby). Troubu vyhřejeme na 250 C a focacciu v ní pečeme 10 minut, pak foccaciu otočíme a vložíme zpět do trouby ztlumené na 200 a pečeme o něco méně než deset minut. Sníme hned, druhý den už focaccia není tak dobrá. Ale to je skoro zbytečná rada.


úterý 2. října 2012

Houbový guláš

Tak jsme byli na houbách. Nebýt mých rodičů, houbový guláš rozhodně nemáme. Už na začátku  bylo podezřelé, jak byl plácek u  lesíka zaskládaný auty. Jirka dokonce projevil obavu, zda  se zde nebude vybírat parkovné. Výprava se dvěma dětmi, z nichž jedno chodí po lese s nosem zabořeným do atlasu hub a druhé dostává hysterický záchvat jakmile ho postavíte na zem do toho nebezpečného jehličí a mechu, neslibovala žádný úlovek. Synek nakonec odkráčel s babičkou a dědou a my s tátou a dcerou jsme se motali pouze blízko lesní cesty, kde šlo nalézt mnoho zajímavých věcí  krom hub. Bylo krásné počasí, takže nám to motání okolo jednoho pařezu, prokládané řevem, protože mladá se chce/nechce nosit až tolik nevadilo. Nakonec jsem byla ještě vystavena zkoušce charakteru, to když proti mě na lesní cestě vyjela Felicie s košíkem hub zapomenutým na střeše. Prvně jsem to pochopila jako boží odměnu za naši trpělivost při chození okolo pařezu, pak jsem si ale řekla, že takové lehko nabyté houby by nám snad ani nechutnaly. Zastavila jsem Felicii s úspěšnějšími houbaři a promrhala tak  šanci získat houby  i celkem zánovní košík. Ale nebojte se, dobře to dopadlo. Babička s dědou a vnoučkem se nakonec dostavili s částečně plnými koši,  oddechli jsme si a jelo se domů. Guláš bude.

Poznámka : Tenhle guláš si musím udělat každý podzim, kdy se dostanu k houbám. Vedle smažených bedlových klobouků a masákových škvarků s česnekem je tohle můj "musthave" houbařské sezóny. A pokud se chcete vystřelit do gulášového nebe, dejte si k němu bramborové placičky.

100 g másla, 3 stroužky česneku, 150 g cibule, 900 g očištěných a nakrájených lesních hub, lžíce protlaku, smetana, 1/2 l hovězího vývaru, 2 lžičky mleté sladké papriky, špetka kmínu, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř a majoránka

Na tuku zpěníme cibulku,  kmín a česnek, přidáme houby, osolíme, opepříme a 10 minut podusíme. Po odpaření šťávy zaprášíme moukou, osmahneme a přidáme papriku. Zalijeme většinou vývaru (100 ml si schováme) a vaříme 15 minut. Na másle si rychle osmahneme lžičku papriky, zalijeme vývarem a přidáme ke guláši, abychom zvýraznili barvu. Hotový guláš zjemníme smetanou a dochutíme majoránkou.