úterý 25. září 2012

Cacciatore con pollo


Jakmile se něco dá s minimem úsilí naházet do zapékací mísy, dozajista se to brzy ocitne na našem stole. Tenhle recept je jedním z TOP receptů na BBCgoodfood, přitom vypadá úplně obyčejně a jednoduše. Kuřecí cacciatore má lehkou, rajčatovou chuť a myslím že mu bude slušet bageta, opečené brambory a stejně tak i dobré těstoviny. U nás mu slušely domácí těstoviny z receptu zde. Cacciatore znamená v italštině "lovec", proto se tento název spojuje s jídly, kterým je společný lovecký styl přípravy. Ten zahrnuje použití cibule, rajčat, bylinek, sladké papriky (zeleniny) a často také vína. Cacciatore se dělá z kuřete i z králíka nebo speciálních italských salámů.
Klasické cacciatore se připravuje osmahnutím masa na troše olivového oleje, následuje přidání osmahnuté cibule, zeleniny a rajčat. Často se přidává víno a oregano. Variant existuje dost a dost.

kuřecí prsa bez kůže (6 ks, nebo menší kusy kuřete), 2 plechovky rajčat, 1 protlak (ten jsem si přidala já), 1 cibule, 2 stroužky česneku, hrst bazalkových lístků, 4 lžíce mascarpone, sůl a pepř, 3 lžíce olivového oleje

Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku s  pomačkaným česnekem tak, aby změkla ale nezabarvila se. Přidáme rajčata z plechovek, sůl a pepř . Necháme probublávat cca 15 minut, než směs trošku zhoustne. Odstavíme z plotny, vmícháme 4 lžíce mascarpone a natrhanou bazalku.
Na trošce oleje osmahneme osolená a opepřená kuřecí prsa dozlatova. Naskládáme do pekáčku, zalijeme směsí rajčat a pečeme v troubě vyhřáté na 190 C třicet minut. Na konci zasypeme půl hrstí bazalky.






sobota 22. září 2012

Švestkový kynutý koláč s mákem


Kombinace mák a švestky je stejně ta nejlepší, co říkáte? Vojta tenhle koláč pojmenoval jako "tunýlkovej".  Jedná se o tři za sebou stočené "klobásy" z těsta plněné mákem, které jsou proložené švestkami. U nás se už šíří podzimní atmosféra. Máme rýmu, ráno je nám zima, když vylezeme z postele... už schází jen dodělat hrnek horkého čaje k tomuhle koláči a podzim je tu jako vyšitý.


těsto 400 g hladké mouky, 100 g másla, 150 ml mléka, půl kostky kvasnic (20 g, nebo 2 lžičky instantních), špetka soli, 60 g cukru, 1 vejce, 1 žloutek

náplň: 100 g mletého máku, 80 ml mléka, 50 g cukru, 2 lžičky povidel
švestky nakrájené na půlky

cukr s mákem zalijeme vařícím mlékem a necháme vychladnout. Přidáme povidla, eventuálně trošku rumu.

Svěříme těsto pekárně anebo, pokud pekárna není v dosahu, následujeme tento postup. Prosejte mouku se špetkou soli. Máslo rozpustíme (nesmí být horké). Droždí nadrobíme a zalijeme teplým mlékem. Necháme odpočinout a do kvasnic přidáme rozpuštěné máslo,  vejce, žloutek a cukr. Postupně přidáváme mouku a řádně prohněteme. Vznikne měkké těsto, které se nelepí. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Troubu vyhřejeme na 180 C (osvědčilo se mi o něco méně stupňů a péct pomaleji)
Těsto vyválíme do obdélníku 30 cm na 40 cm, rozdělíme na tři díly. Každý plát potřeme makovou náplní a zavineme do "klobásy".

Tyto klobásy pak narovnáme do pečící formy za sebe do tvaru spirály. Necháváme mezi nimi mezery, aby bylo kam narovnat napůlené švestky. viz obr.  Švestky posypeme cukrem krystalem. Pečeme do zlatohněda, pět minut před dopečením vytáhneme a potřeme rozpuštěným máslem.

pondělí 17. září 2012

Dort ze tří čokoládových pěn (Triple mousse chocolate cake)

Po domluvě nákupu se dvěma kamarádkami podobně jídlem postiženými, jsem se stala hrdou, velmi velmi dočasnou majitelkou tří druhů čokoládových čoček z velmi kvalitní a dobré čokolády. Ještě čokoláda nebyla doma a už jsem měla promyšleno, za co padne. Triple mousse chocolate cake. Tak dlouho jsem se na něj chystala. Čokoládová pěna. Mmmm, tu můžu. Další čokoládová pěna? Jasně, dejte ji sem. Třetí? No proč ne, sem s ní. A víte co, poskládáme to na sebe, ať to vypadá efektně, jo? Takhle nějak asi tenhle božský dort vznikl. Ač vypadá pracně, není to zas tak hrozné a ten chuťový i vizuální efekt je nadmíru povedený. Při pátrání po receptu jsem nalezla dvě, vpodstatě hodně podobné varianty. Vybrala jsem si tu, které pochází z kuchařky Cooks Illustrated. Vyrobila jsem za víkend dva, protože bylo třeba donést něco na grilovačku  a bylo něco potřeba donést dědečkovi k narozeninám. Takže čokoláda mi už došla, Vendulo a Mary! Kdy bude další nákup?


Spodní vrstva:
6 lžic másla (kusů másla o velikosti lžíce), 220 g hořké čokolády (nalámané), 3/4 lžičky sypké instantní kávy, 4 velká vejce rozdělená na žloutky a bílky, 1 a půl čajové lžičky vanilkového extraktu, špetka soli, 60 g hnědého cukru

Troubu předehřejeme na 165 C. Máslo, čokoládu a kávu ve vodní lázni (miska nad nádobou s mírně vařící vodou) rozehřejeme. Odstavíme ze zdroje tepla a necháme 5 minut zchladnout. Vmícháme žloutky a vanilkovou esenci. Bílky se špetkou sněhu ušleháme do lehké pěny, přidáme cukr a vyšleháme do tuha. Třetinu bílků lehce vmícháme do čokoládové hmoty, postupně  stěrkou zlehka zapracujeme do čokolády zbytek bílků tak, aby pěna nespadla. Formu (20 cm alespoň 6 na výšku) vymažeme máslem, vyložíme papírem. Směs nalijeme do formy a uhladíme. Pečeme 13 až 18 minut. Upečenou pěnu (korpus) necháme hodinu volně chladnout a nevyndáváme z formy. I tak se ale korpus smrštil směrem od okrajů formy. Počítala jsem s tím, protože Meg dělala tento dort týden přede mnou a o tomto problému se také zmiňovala. Protože jsem chtěla, aby byly všechny vrstvy stejné, vyndala jsem nakonec korpus z formy a položila na něj velikostně nastavitelnou formu na dorty bez dna, kterou jsem utáhla podle jeho výsledné velikosti.

Prostřední vrstva:
5 lžic horké vody, 2 lžíce holandského kakaa, 220 g mléčné čokolády(nalámané), 360 ml hodně vychlazené smetany na šlehání (31 % a víc), 1 lžíce cukru, špetka soli)

Kakao rozpustíme v pěti lžících horké vody a odložíme stranou. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Metličkou rozmícháme dohladka a necháme 2 až 5 minut zchladnout. Smetanu s cukrem a solí šleháme cca minutu na nižší stupeň. Potom zvýšíme rychlost šlehání a vyšleháme tak, aby šlehačka dělala pevné špičky po vytáhnutí metly. Rozpuštěnou čokoládu smícháme s kakaem rozpuštěným ve vodě. Lehce vmícháme třetinu šlehačky a postupně vmícháme šlehačku celou. Jakmile získá pěna jednolitou čokoládovou barvu bez bílých kousků, nalijeme ji na vychlazený korpus a rozetřeme stěrkou do roviny. Mezi nanášením poslední vrstvy je dobré korpus s prostřední pěnou dobře vychladit.

Horní vrstva:
180 g bílé čokolády (nalámané), 3/4 lžičky práškové želatiny, 360 ml smetany, 1 lžíce vody, nastrouhaná čokoláda na ozdobu
Želatinu necháme rozpustit a nabobtnat ve lžíci vody nejméně pět minut. Polovinu smetany přivedeme na mírném ohni k varu. Jakmile smetana začne bublat odstavíme, promícháme a přidáme želatinu. Želatinu dohladka rozmícháme a touto směsí zalijeme čokoládu v misce a zakryjeme. Necháme 5 minut a pak čokoládu ve smetaně rozmícháme. Ušleháme druhou polovinu smetany a spojíme s čokoládovou směsí. Rychle nalijeme na dort, uhladíme a opět necháme vychladit, ozdobíme. Dort krájíme nožem, který namáčíme do horké vody.

čtvrtek 6. září 2012

Grilované lilky s rajčatovým džemem a ovčím sýrem

Jedna z věci, kterou miluju na zkoušení nových receptů je, že jednou za čas se dostanete při vyzkoušení receptu přímo do extatického nadšení. Pobíháte po domě, máte pocit, že někomu musíte zavolat jak je to dobrý, pak stále chodíte ochutnávat a plánujete k čemu všemu tenhle džem využijete. Tímto na vědomost dávám, že recept na rajčatový džem vyhlašuji za můj nový poklad a odteď se už navždy budu ničit otázkou, zda udělat z rajčat mou milovanou pečenou rajčatovou omáčku nebo tohle. K šílenství mě ovšem přivedlo množství dvou a půl skleniček, které z oněch 1800 g rajčat uvaříte. Takže varuju: dvojitá dávka je nutnost. Tenhle zázrak ve skle se výborně hodí na toast s grilovaným lilkem a ke grilované zelenině vůbec, k výrazným sýrům, k prosciuttu, do základu na pizza omáčku, k těstovinám...a myslím že ještě na něco přijdu.

Lilky nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme "vypotit" cca 20 minut. Tekutinu otřeme papírovou utěrkou, lilky dáme na gril. Opečené lilky osolíme, potřeme česnekem a dáme na opečený toast. Zalijeme rajčatovým džemem a posypeme sýrem (kozí nebo např. pecorino - to jsme si dali my).

1600 g domácích zralých rajčat, 1 malá cibule na jemno nakrájená, 400 g hnědého cukru (myslím, že mi příště bude stačit 300 g), lžička strouhaného čerstvého zázvoru, 1 chilli paprička (v mém případě špetka zabijácké chilli papričky z Marks and Spencer), 1 závitek skořice, 1/4 lžičky drceného kmínu, špetka hřebíčku, šťáva ze 3 limetek,  1 a půl lžíce soli, 4 lžíce octu balsamico

Rajčata i se semínky a slupkou nakrájíme na menší kousky, všechny ingredience kromě balsamikového octa dáme do velkého hrnce, přivedeme k varu a vaříme pomalu na středním ohni. Doba varu trvá hodinu  až hodinu a půl do doby, kdy se ztratí většina tekutiny a hmota získá "džemovou" konzistenci. Na konci přidáme ocet balsamico dle chuti (dala jsem dvě lžíce místo 4). Vroucí džem nalijeme do sterilizovaných sklenic (vyšlo mi na jednu malou nízkou a dvě 250 ml sklenice), zavíčkujeme a postavíme vzhůru nohama, po zchladnutí otočíme zpět. Pokud chceme uchovat do roku 2020, tak tyto sklenice naskládáme do hrnce na jehož dno jsme dali utěrku. Sklenice se nesmí dotýkat sebe navzájem ani okrajů hrnce. Zalijeme je vroucí vodou tak, že jsou celé ponořené a vaříme dvacet minut. Po vychladnutí uchováváme na chladnějším tmavém místě.