pondělí 27. srpna 2012

Bramborové muffiny se slaninou podle Dity P.

Dovolená. Čeká nás spousta kilometrů a  s každým kilometrem cca 5 otázek "kdy už tam budeme?" A cca pět nespokojených zavřísknutí mladší dcery, která zatím nepřistoupila na používání řeči coby dorozumívacího prostředku a vystačí si se skřeky různé tóniny. Napekla jsem broskvový koláč (pro dcerku a nás všechny) na snídani na nějakém pěkném odpočívadle, od babičky budou řízečky, protože klasika je klasika. Ale jako naprosto ideální cestovní zakousnutí budou tyhle bramborákomuffiny.  Recept nevyšel úplně stoprocentně, protože mezi výrobou muffinů a balením plavek se mi povedlo těsto přesolit. Nastavila jsem ho proto, což sice pomohlo slanost redukovat, ale muffiny nejsou tak pěkně vysoké jako na fotkách v knize Dity P. Příště si dám bacha.

100 g slaniny na kostičky, 550 g brambor, 225 g hladké mouky, 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 120 g nastrouhaného tvrdého sýra, 1 svazek pažitky a půl svazku petrželky - oboje nasekané, 2 vejce, 80 ml olivového oleje, 100 ml mléka, sůl, pepř

Slaninu opečeme na pánvi dohněda, oloupané brambory nastrouháme nahrubo. Do mouky prosáté s kypřícím práškem přidáme brambory zbavené tekutiny, slaninu, 3/4 sýra, pažitku a petrželku a nakonec vejce vyšlehaná s olejem a mlékem. Osolíme a opepříme, pořádně promícháme. Těsto nalijeme do formy na muffiny ( do 3/4), zasypeme zbývajícím sýrem a pečeme v troubě předehřáté na 180 C cca 35 minut

čtvrtek 23. srpna 2012

Koláč s rajčaty a mozzarellou

S tímhle koláčem se u nás dvířka trouby netrhnou. Všechny suroviny mám většinou doma. Bazalka trůní na zahradě a rajčata v lednici. Stačí skočit pro mozzarellu (i tu většinou v lednici taky nacházím). Spíš než recept je to tip na obměnu slaných koláčů, které často děláte u vás doma. U nás hodně frčí houbový a cuketovo - mrkvový ( já vím já vím, slíbený recept - už se na tom dělá) a tyto oba jsou klasicky zalívané smetanou a sýrem. Takže tohle je taková light změna. Bez smetany, ale stále lahodný...

listové těsto 250 g, cherry rajčata, mozzarella 250 g, 2 lžíce Dijonské hořčice, sůl, čerstvě mletý pepř, bazalka

Listové těsto rozválíme. Pokud máme obdélníkovou formu, vyválíme obbdélník odpovídající velikosti a nožem naznačíme v těstě po celém obvodě čáru cca 1 cm od kraje. Tak vznikne okraj těsta, který při pečení vystoupí a koláč bude vypadat pěkně. Pokud použijeme kruhovou formu, těstem ji vyložíme tak, aby mělo zvednuté okraje. Dno z těsta propícháme na několika místech vidličkou, aby se při pečení nezvedlo. Těsto krom okrajů potřeme Dijonskou hořčicí. Poklademe plátky mozzarelly (pár si jich schováme na vrch koláče) a ty posypeme nasekanou bazalkou. Vyložíme račaty nakrájenými na půlky (nebo pokud použijeme rajčata velká, tak na tenké plátky). Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Na vrch koláče můžeme přidat trošku mozzarelly a před podáváním ozdobit bazalkou. Peče se na 200 C asi 20 minut.

pondělí 20. srpna 2012

Ananasová zmrzlina s rozmarýnem

Kombinace ananasu a rozmarýnu připomíná Piňa Coladu. A ta  se k letním dnům hodí ne? Dokonce jsem si zaběhla koupit do cukrárny takové ty krásné zmrzlinové kornoutky a mističky a jsme jako u zmrzlináře. Zmrzlina se střídá s melounovou granitou (což je můj osobní alkoholický letní hit). Tedy abych byla přesná, děti střídají zmrzlinu a ovocné ledňáky. A máme se dobře. Děti plavou v bazénku, válí se po trávě. A já rozený pesimista se užírám představou podzimních mlh a nacházející zimy...Mám spoustu výčitek, protože v létě se nabízí tolik ovoce a zeleniny, které můžete zpracovat v zajímavých receptech a já to nějak prošvihávám a nestíhám. Měla jsem v plánu asi deset receptů s rajčaty a zůstala pouze u rajčatového koláče. Achjo. Úroda by měla být v zimě, kdy člověk sedí na zadku doma a nemá co dělat...

250 ml mléka, 500 ml smetany (nad 31%), 150 g cukru, 3 velké žloutky, 2 lžičky čerstvého rozmarýnu velice drobně nasekaného, 500 g kompotovaného ananasu i se šťávou, umixovaného na pyré, možné přidat i nasekaný sušený ananas (to jsem vynechala), přidala jsem ještě trochu ananasového aroma, takže buď zvětšete množství ananasu, nebo využijte aroma...

250 ml smetany nalijte do mísy, na mísu dejte sítko (cedník) a odložte stranou. Na středním ohni, za stálého míchání zahřejte druhou polovinu smetany, mléko a cukr. Těsně než směs začne vařit ji odstavíme a pomalým pramínkem polovinu směsi za stálého míchání metličkou přilijeme  ke žloutkům. Takto temperovanou směs žloutků opět vrátíme k zbývající polovině ohřáté směsi. Na středním ohni za stálého míchání směs opět přivedeme k varu a pomalu vaříme dokud  trochu nezhoustne (měla by ulpívat na lžíci). Po zhoustnutí směs přilijeme přes sítko ke smetaně, kterou jsme si odstavili na začátku. Přidáme rozmarýn a ananasové pyré. Po zchladnutí necháme vychladit v lednici nejméně tři hodiny (nechávám přes noc) a pak svěříme zmrzlinovači. Nebo směs nalijeme do vaničky, dáme do mrazáku a chodíme po půlhodinkách promíchávat. Nebude tak hezky nadýchaná, ale určitě bude taky dobrá.

pátek 17. srpna 2012

Liebster blog



S potěšením oznamuji, že se mi dostalo milého ocenění od blogerky Lucie, která můj blog nominovala na Liebster blog award. Moc si toho vážím a dost jsem si lámala hlavu, které z hromady mých oblíbených budu nominovat já.


Pravidla ocenění jsou následující:

1. poděkovat osobě, která ocenění udělila
2. odkázat zpět na osobu, která mi ocenění udělila
3. navrhnout dalších 5 blogů na ocenění s méně než 200 čtenáři
4. informovat bloggery o nominaci na ocenění
5. umístit ocenění na blogu


Tak tady jsou ty moje:

http://halusky-in-ireland.blogspot.cz/
protože mi Marianniny recepty sedí

http://www.designedbynora.blogspot.cz/
protože je krásný

http://www.mlsnijazykove.cz/
protože má krásné fotky i recepty

http://hrncek-var.blogspot.cz/
můj oblíbený blog s recepty které mě inspirují

http://www.dulique.cz/
protože mě baví!

A mohla bych jmenovat stovku dalších...





úterý 14. srpna 2012

Větrníčky s uzeným lososem a ricottou

Uzený losos v jakékoliv podobě. Hlavně aby ho nebylo málo, to je moje heslo. Radím kupovat opravdu kvalitní kousky, žádnou drť a hlavně ne ve slevě, protože to dobrodružství, které skýtá konzumace unaveného lososa, vám zato fakt nestojí.  Tyhle větrníčky jsou naplněné lahodným ricottovým krémem s křenem a koprem, který chuti uzeného lososa dává krásně vyniknout. Samozřejmě, že zdobené by měly být snítkou kopru. Kopr došel a ve shonu chystání narozeninové oslavy jsem to vyřešila petrželkou, tak mě omluvte. Návod na větrníčky z odpalovaného těsta najdete tady. A připomínám, že si je upéct můžete kdykoliv a pak je dáte zamrazit, třeba v dóze. Až bude potřeba tak je jednoduše vytáhnete ven, necháte povolit, rozříznete na poloviny a plníte těsně než nesete na stůl, aby byly křupavé.

uzený losos (cca 200g), 450 g ricotty, 2 polévkové lžíce křenu, 1 polévková lžíce kopru, sůl, pepř

Ricottu vymícháme s koprem, křenem a kořením, dosolíme. Zdobícím sáčkem nastříkáme do větrníků, ozdobíme lososem a snítkou kopru.

Pozn. Recept z časopisu Gurmet

pátek 10. srpna 2012

Borůvkový cheesecake s bílou čokoládou

Tenhle cheesecake je oproti New York Cheesecaku z poloviční dávky Philadelphie, takže člověk má u jeho přípravy skoro pocit, že ušetřil. No, pocit je to mylný, přijdou tam  totiž dvě tabulky bílé čokolády. Ale tak co. Však tenhle cheesecake se nedělá jen tak, jako rychlovka po obědě. Je to PAN cheesecake a zaslouží si nějakou tu narozeninovou oslavu, nebo pozvání přátel. Uděláte jim radost, věřte tomu. Trošku mě mrzí, že se mi nepovedlo "mramorování" tak jak jsem si představovala, ale myslím, že to nakonec vypadal i tak zajímavě. A plánuji zkusit tuhle verzi s malinami. Mražené ovoce v tomhle případě vůbec nevadí.

Jak udělat sušenkovou krustu zjistíte zde.

borůvková směs: 1 lžíce krystalového cukru, 1 a půl lžičky škrobu, 120 ml studené vody, 400 g borůvek (čerstvých nebo mražených), 2 lžičky citrónové šťávy

375 g sýru Philadelphia (nebo jiný cream cheese), 80 g cukru krystal, 1 vejce, 1 bílek,  1 čajová lžička vanilkového extraktu, 1/2 lžíce citrónové šťávy, 240 g bílé čokolády, 60 ml smetany k šlehání 

Troubu předehřejte na 170 C. Důkladně promíchejte lžíci cukru a škrob, přilijte vodu, citrónovou šťávu a borůvky. Na středním ohni, za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 30 sekund a mícháme.  Necháme vychladnout a propasírujeme, abychom se zbavili slupek.
Metličkou spojíme Philadelphii s cukrem, přidáme vajíčko a bílek, vanilku a citrónovou šťávu. Čokoládu nalámeme na kousíčky a se smetanou ji pomalu zahřejeme ve vodní lázni tak, aby se rozpustila. Čokoládovou směs spojíme se sýrovou směsí. Vymícháme dohladka. 
2/3 vzniklé směsi nalijeme na sušenkový korpus. Nyní přijde čas na to, abychom sýrovou hmotu polili třetinou borůvkové směsi. No a pak opět zalijeme zbytkem sýrové směsi. Povrch cheesecaku pocákáme druhou třetinou borůvkové omáčky a vidličkou nebo např. špejlí vytvoříme efektní mramorování. Pečeme 40 minut ve vodní lázni. Návod  na pečení najdete u mého receptu na New York Cheesecake. A stejně tak jako u New York Cheesecake - pokud nechcete aby vám cheesecake praskl - nechte zchladnout 6 hodin v troubě bez otvírání dvířek.





pátek 3. srpna 2012

Domácí paštika s portským vínem

Tahle paštika je u nás naprostou stálicí všech oslav. Dělám ji po malých porcích do formiček, aby měl každý svou a hosté se neprali. Protože to opravdu reálně hrozí. Kdyby to měl být jeden recept (jakože není) ze skvělé kuchařky Zpátky domů od Hany Michopulu, tak stálo za to tu knihu koupit. Paštika je tak jemná a sametová, že máte chuť se s ní nakrémovat. Ovšem pokud vlastníte psa, bude to asi dost nebezpečné. V receptu je uvedené množství 50 g másla na zalití a "zakonzervování" paštiky,  aby neosychala. To platí, pokud paštiku dáte do jedné misky. Když budete dělat paštiku do malých nádob, budete másla potřebovat víc, celý vrch paštiky musí být vždycky zakrytý máslem.

400 g kuřecích jater, mléko na namočení jater, 110 g másla, 50 g másla na zalití povrchu paštiky, 100 ml smetany ke šlehání, portské víno červené (lze nahradit - whisky, calvados, koňak...pak doporučuji změnit název této paštiky:-), špetka čerstvého tymiánu, bylinky dle chuti

Játra omyjeme, okrájíme z nich tmavé kousky, nitky...prostě očistíme, zalijeme mlékem a necháme půl hodiny stát. Mléko je zbaví nahořklosti. Pak játra osušte, aby na pánvi neprskala. Třetinu másla rozpustíme v pánvi a játra na něm zprudka osmažíme ( cca 3 minuty, játra by měla mít uvnitř ještě růžovou barvu). Játra nedáváme do malé pánve ve vysoké vrstvě, musí mít prostor, jinak se budou místo smažení dusit. Do mixéru dáme zbylé dvě třetiny másla, smetanu, sůl, pepř, bylinky a osmažená játra i s máslem na kterém se dělala. Přidáme pořádný šplíchanec portského. Rozmixujeme dohladka, pokud chceme mít paštiku velejemnou, tak pak ještě hmotu prolisujeme přes cedník. Nalijeme do keramické nádoby, nejlépe s pokličkou a necháme vychladit v lednici. Po půl hodině zalijeme povrch paštiky rozpuštěným (ale ne horkým) máslem. Vydrží dva dny. Ha. Ha. Nám teda rozhodně ne!