pondělí 30. července 2012

Houbový koláč

Tak hurá, zase rostou houby. Nejsou jich teda žádné haldy, jak čtu všude okolo, ale pár jich mám, zaptlaťpánbůh. Na tomhle koláči se vaše jedlé úlovky z houbařského koše budou vyjímat. Koláč s houbami dělám vždycky nějak od oka, známe to...vajíčko, sýr houby, nějaké bylinky. Tentokrát jsem si řekla, že to zkusím podle receptu z Apetitu, ale křehké těsto si udělám svoje, oblíbené. Až se k tomu dostanu,  uvedu tady ráda svůj milovaný cuketovo mrkvový koláč, který je právě díky tomuto těstu mým slaným koláčovým favoritem.

těsto: 250 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 150 g másla, 1 žloutek, 1 lžička citronové šťávy, 2 lžíce
studené vody

200- 300 g hříbků nakrájených na plátky, 100g slaniny nakrájené na kostičky, 1 - 2 stroužky česneku, drcené, 200 ml smetany ke šlehání, 3 vejce, 100 g nastrouhaného sýra gruyére (já jsem dělala s pecorinem, myslím, že je to na vaší chuti), lístky ze tří snítek tymiánu, špetka muškátového oříšku, sůl a čerstvě mletý pepř

Hladkou mouku, sůl, máslo, žloutek promícháme, postupně přidáváme vodu a citronovou šťávu. Hladké těsto necháme v lednici půl hodiny odpočinout. Vyválíme a vložíme do  vymazané a vysypané formy na koláč se zvednutými okraji. Na několika místech propícháme vidličkou a pečeme na 190 C cca 15 minut. Mezitím v pánvi na oleji opečeme slaninu s česnekem a houbami dozlatova. Tuk slijeme a směs přesuneme do mísy, kde ji smícháme se smetanou, vejcem, sýrem, tymiánem a muškátovým oříškem. Podle chuti osolíme a opepříme. Směs naneseme na předpečený korpus a pečeme na 180 C 20 minut než náplň zpevní.

čtvrtek 26. července 2012

Melounovo mátová granita

Tak mám tady ještě jednu věc k tématu pitný režim. Kristýnce přišli gratulanti k svátku a mně se nechtělo nic vymýšlet ani dělat. Tohle se dělá samo, v mrazáku asi tři hodiny, stačí cca třikrát promíchat. Díky tomuhle pití bych se stala alkoholikem asi tak do dvou dnů, ještěže nám už došel meloun.

1/2 melounu, 120 ml vody, 80 g cukru, lžíce limetkové šťávy, 8 lístků máty, bílý rum

Vodu s cukrem dáme vařit, až se cukr rozpustí. Meloun nakrájíme na kousky velikosti sousta, zrníčka odstraníme co půjde. Meloun s vychladlou cukrovou vodou rozmixujeme. Přidáme rum a šťávu z limetky. Dáme do širších nízkých sklenek a necháme zamrazit. Cca jednou za hodinu promícháme, vidličkou rozmačkáme kousky ledu na drť. Před podáváním přidáme nadrcenou mátu.

úterý 24. července 2012

Okurková limonáda/ Mojito

Tramtararáááá. Vedro je zase tady. Jupí. Jé. Hurá. Až budete padat na ústa a toužit po něčem fakt ale fakt FRESH tak šup - vrhněte se na tuhle limonádu. A pakliže jste šťastnými dočasnými majiteli bílého rumu, frkněte si tam panáčka a máte okurkové mojito. Autorkou tohoto receptu na okurkovou limonádu/mojito je Martha Stewart. God bless her. Mňam.
Jo a pozor - protože je to sladké, chutná to i dětem. Radím ovšem vynechat ten rum. A nechají se napálit a vypijí okurku. Che. Měla jsem chuť to Vojtovi po dopití sklenky prásknout s hlasitým kyš kyš...ale to by mi to příště nevypil. A vypila i Kristýnka!

Množství na 3 drinky: 6 okurek nakládaček nebo jedna středně velká hadovka, 400 ml vody, 60 g cukru, 6-8 kostek ledu, šťáva z jednoho citronu, špetka soli, .... při variaci na Mojito přidat mátu a bílý rum

Okurky oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (u malých okurek semínka nechte tam, kde jsou). Okurky, led, šťávu z citronu, cukr, sůl a vodu dejte do mixéru. Umixujte dohladka. Servírujte s dalším ledem, eventuálně doplňte mátou a rumem.

čtvrtek 19. července 2012

Pizza kuličky s omáčkou Marinara


Tenhle typ receptů mě baví, je to vtipná obměna klasické pizzy, navíc v praktické formě na večírek nebo pro návštěvu. Italský knedle s omáčkou. Přitom taková blbost žejo? :-D Jo a ještě navíc - tramtadadá - opět můžete mít kuličky schované v mrazáku a frajeřit s příchodem návštevy. Omáčka je nato šup, do desíti minut na stole. A to já ráda. Do těsta nemusíte balit zrovna salsicciu (nebo jinou uzeninu vhodnou na pizzu) a sýr, ale třeba...co já vím...olivu a sýr, sýr a sýr, prosciutto a sýr a houby - no prostě co vás napadne a co budete umět zabalit do malého úhledného pizzaknedlíku. Já jsem použila salsicciu, kterou jsem si dovezla z dovolené a napůl kombinovala s pecorinem a mozzarelou. Recept na těsto na pizzu uvádím svůj osvědčený, který je pro pekárnu. Pokud pekárnu nemáte, jistě najdete hodně receptů pro ruční výrobu těsta, to nechám na vás.
Tahle večeře měla úspěch i u synka. Poté, co zevnitř vypreparoval salsicciu a sýr, snědl těsto, které si namočil do kečupu. No, víte jak se to říká o těch perlách....Takže tak. Dospělým to chutnalo moc.
Ještě jedna věc - z uvedeného množství se nají tak tři lidi, kteří mají rádi pizzu, proto doporučuji násobit....anebo se nedělit.

pizza těsto:
300 g hrubé mouky, 1/2 lžičky instantního droždí, lžička soli, lžíce olivového oleje, 170 ml vlažné vody

náplň:
 sýr pecorino/nebo mozarella/ nakrájený na kostičky, plátky salsiccie nebo vhodného salámu ...atd

pizza koření (množství upravte, tohle je spíš orientační kvůli poměru surovin, dělala jsem si dávku pro okamžitou spotřebu, takže jsem převedla na špetky):
1/2 lžíce tymiánu, 1 lžíce bazalky, 2 lžíce oregana, půl lžíce soli, 1/2 lžíce sušené cibule, 1/2 lžíce česnekového prášku, pepř,

Těsto necháme vypracovat v pekárně, z hotového těsta děláme malé tenké placičky, do kterých zabalíme vždy plátek salámu a kostičku sýra, můžeme přidat špetku pizza koření (nedělala jsem, sypala jsem jen povrch). Kuličky z těsta (jsou o něco menší než pingpongový míček) dáváme vedle sebe do vymazaného pekáče, boky kuliček při skládání potíráme olivovým olejem, aby šly pěkně od sebe (jako u klasických buchet). Povrch kuliček posypeme kořením a pečeme na 200 něco kolem deseti minut.

omáčka Marinara (množství pro dva):
400 g konzerva rajčat, cibule, 2 stroužky česneku, snítka petržele, lístek bazalky, 1/4 lžičky oregana , sůl, pepř, olivový olej,

Na oleji osmažíme česnek na plátky a cibulku,  přidáme rajčata z konzervy a vše ostatní a dusíme 10 minut. Snítku petržele a bazalky vyndáme na konci vaření. Rajčata pomačkáme vidličkou a omáčku podáváme ozdobenou petrželkou nebo bazalkou. Marinara se nikdy nesype parmazánem, vždy jen zeleniskem.


pondělí 16. července 2012

Rybízový koláč se sněhem

Ovoce se prostě musí zpracovat a letní úroda bude rychle za námi, takže promiňte, ale bude to zase koláč. Komu se to nelíbí, může si na něj dát šunku:-) Já samotný rybíz moc nemusím, je na mě dost kyselý, ale v podobě koláče si ho dám ráda.
Protože jsem tohle vyštrachala opět na nějakém blogu z juesej, figuruje zde kukuřičná mouka. Těsto na tento koláč je trošku jiné než jsme zvyklí, je takové těžší, hutnější. Doporučuji dát do větší formy (koláčová keramická, průměr 28) než jsem dala já, měla jsem to trošku vyšší než bylo třeba. Pokud máte nějakou obdélníkovou bude to nejlepší. Ta moje byla zase moc velká, takže o zábavné intermezzo v podobě přenášení těsta z formy do formy bylo postaráno. Sníh netvoří úplně klasickou bílou čepici, ale spojí se s rybízem ve velmi dobrou hmotu, která je na povrchu světloučce hnědé či krémové barvy. Při pečení jsem ale ještě vrch koláče raději na chvíli zakryla. Podle fotky na onom blogu to však ve výsledku vypadalo stejně. Rybíz se obaluje ve škrobu a cukru a pak se míchá se sněhem a natírá na koláč. Těsto s kukuřičnou moukou mě nijak "nedostalo". Ne že by nebylo dobré, ale já si tu mouku radši šetřím na tortilly a příště použiju nějakou piškotovou klasiku jako základ. Ovšem ta vrchní část, ta je na jedničku!


3 žloutky, 5 lžic másla, 180 g cukru moučka, 1 lžička vanilkového extraktu, 120 ml mléka, 300 g hladké mouky, 120 g kukuřičné mouky, 1 lžička pečícího prášku.

Předehřejte troubu na 170 C, vymažte koláčovou formu. Smíchejte obě mouky s práškem do pečiva. Povolené máslo vyšlehejte se žloutky a cukrem do světlé barvy. Přidejte vanilku. Zmírněte rychlost šlehání a přidejte postupně mléko a mouky s práškem do pečiva. Těsto rozetřete do formy.

náplň: 500 g čerstvého nebo mraženého rybízu, 3 čajové lžičky kukuřičného škrobu, 240 g moučkového cukru, 3 bílky

Vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud sníh nedělá pevné špičky. Ve středně velké míse smíchejte rybíz s cukrem a škrobem. Lehce vmíchejte sníh a tuto náplň pak natřete na těsto. Pečeme něco kolem 40 minut, pokud je už bílková hmota hotová a těsto ještě potřebuje čas, zakryjte při pečení vršek koláče alobalem.


středa 11. července 2012

Zmrzlina "jahodový cheesecake"

Konečně se mi povedlo přeskládat v mrazáku věci tak, aby se mi tam vlezla i mrazící nádoba na zmrzlinu. Jen co se pořádně namrazila, šlo se na to. Přiznám se, že jsem letos výrobu zmrzliny ve zmrzlinovači odkládala i proto, že jsem zakoupila (konečně!) formičky na nanuky a chytla na nanuky totální závislost. No v třicetistupňových vedrech asi není divu. Takže teď jen neustále házím do mixéru cosi (dosaďte si libovolný druh ovoce) plus smetana/jogurt/tvaroh/ovocný džus a cukr.  A nanuky jedou u celé rodiny, takže je nestačím vyklápět.
 Zmrzlina "jahodový cheesecake" je o něco pracnější než běžné zmrzliny, protože do ní musíte upéct krustu  jako na cheesecake. Ale taky je pak o to lepší. Recept je odsud. Díky Kevine!

240 ml smetany, 240 ml mléka (nepoužívat netučné), 80 g cukru, 2 žloutky, 1 lžička vanilkového extraktu, 240 g jahod, 60 g krémového sýra (Philadelphia), 80 g připavené krusty

Zahřejte pozvolna mléko, smetanu a cukr tak aby skoro vařily (cca pět minut). Ztlumte oheň a jednu lžíci horké směsi přidejte k rozšlehaným žloutkům. Rozmíchejte a tuto směs za stálého míchání vraťte do hrnce ke zbytku ohřáté smetany s cukrem. Míchejte a na mírném ohni vařte do zhoustnutí. Hotová směs by měla zanechávat povlak na lžíci, když ji do ní ponoříte. Sundáme z ohně a vmícháme vanilku. Směs necháme vychladnout a poté ještě vychladíme v lednici. Vychlazenou směs pak nalijeme do zmrzlinovače a zhruba v polovině mrazícího procesu přidáme nadroboučko nasekané jahody, krustu a krémový sýr.

Krusta:
80 g nadrcených grahamových sušenek (nadrťte je ručně, válečkem - z mixeru budete mít strouhanku, větší kousky jsou žádoucí), lžíce povoleného másla, půl lžíce cukru
suroviny promněte v ruce, namačkejte do pečící misky a dejte péct v troubě na 200 C asi na 10 minut, dozlatova.

středa 4. července 2012

Jahodový koláč s karamelem a ořechy

Protože jsem tenhle recept objevila na nějakém blogu loni na podzim, těšila jsem se na něj celou zimu. A naštěstí se žádné zklamání z očekávání nekonalo. Stál za každý den čekání:-). Okamžitě po ochutnání jsem se rozhodla, že tohle udělám místo obyčejného dortu mojí mamce k narozeninám. Chci mít totiž záminku jej znovu ochutnat. Recept je, jak jsem vypátrala úplně původně z Apetitu. Já si nemohu vzpomenout, kde jsem k němu přišla, tak  tímto se omlouvám případnému autorovi úprav. Udělala jsem moc tenkou krustu, takže jsem pak koláč nevyndala z formy. To těsto je hodně křehké a drobivé, jednotlivé řezy šly ale vytáhnout z formy v pořádku. Druhý drobný problém jsem řešila při rozpouštění karamelového salka, musíte hodně míchat a rozpouštět hodně pozvolna, mělo (aspoň to moje salko) tendenci dělat chuchvalečky. Nakonec jsem to ale rozmíchala krásně s metličkou. Přes tyto dva drobné problémy při přípravě, si sama pro sebe vyhlašuji tento koláč koláčem roku na mém blogu:-D

Jo a ještě důležitá poznámka. NEJSEM takový magor, abych pekla v těchto vedrech, koláč byl zhotoven před 14 dny za příjemné teploty 23 C ....

na těsto: 140 g hladké mouky, 50 g mletých lískových oříšků, 100 g másla, 50 g krupicového cukru, 1 žloutek

Z ingrediencí vypracujeme těsto a eventuálně přidáme 1 až dvě lžíce studené vody. Zabalíme do folie a necháme půl hodiny až hodinu odpočinout  v lednici. Těsto vyválíme na pomoučněném válu a vyložíme jím kruhovou (vymazanou a vyspanou) formu včetně okrajů. Formu s těstem dáme na 15 minut do lednice, mezitím vyhřejeme troubu na 190 C. Na těsto položíme pečící papír a zatížíme ho fazolemi (počítejme s tím, že chilli con carne už z nich nikdy nebude, můžeme si je schovat a používat vždycky na pečení). Pečeme 15 minut. Pak dáme papír i fazole pryč a koláč dopečeme dozlatova cca 7 - 10 minut.

náplň: 250 g mascarpone, 2 polévkové lžíce práškového cukru, 150 ml smetany na šlehání, 400 g jahod pokrájených na tenké plátky, 1/2 konzervy Salko karamel (nebo 40 g měkkých karamelek), 6 lžic mléka, 50 g oloupaných a opražených lískových oříšků

Salko karamel (karamely) dáme s mlékem do hrnce a na slabém ohni ohříváme. dokud se nerozpustí. Pokud je to moc husté, přidáme mléko. Necháme zchladit a mezitím si smícháme mascarpone s cukrem a v druhé misce vyšleháme smetanu. Lehce smícháme ušlehanou smetanu dohromady s mascarpone a přidáme polovinu jahod.
Dno upečeného korpusu potřeme polovinou připraveného karamelového krému a na něj natřeme smetanovo mascarponovou směs s jahodami. Nahoru poklademe zbylé jahody a dozdobíme opraženými lískovými oříšky a pokapeme karamelem.

....už jsem konečně našla blog, z kterého tento recept pochází: www.food4fun.sk ! Děkuji za inspiraci