pátek 29. června 2012

Králík s tymiánem ve slaninovém balíčku

S přípravou králíků nemám moc zkušeností. Teda vlastně žádné. Jako dítě jsem se jich najedla dost a  dost, ale poté co se babička z domu, za kterým bývala králíkárna, přestěhovala do bytu, už jsem se s králíky úplně přestala potkávat. A ani mi nějak nechyběli, po pravdě. Pak jsem jednou, když byl Vojta příkrmový začátečník, koupila v Tescu králíka, který stál tolik, jako by byl krmený lanýžema, ale stejně nebyl dobrý. Málem jsem to s králíkama už úplně vzdala, ale pak jsem zjistila, že teta má zdroj,  a tak se ke mě zas jeden ušák dostal. Králíka beru na milost! Byla z něj výborná polívka, z části byl udělán na smetaně pro Kristýnku a zbylo i na tyhle slaninové balíčky...a ty taky stály za to! Recept je z časopisu Apetit.

4 králičí čtvrtky, 3 lžíce rozemnutého sušeného tymiánu, nebo pár snítek čerstvého plus na ozdobení, 250 g anglické slaniny, 700 g brambor, 2 cibule nakrájené na klínky, 2 lžíce oleje, sůl a pepř na dochucení, zelené fazolky jako příloha

Maso osolíme a zabalíme do slaninových plátků (pomůžeme si kuchyňským provázkem. Oloupané brambory nakrájíme na kolečka a společně s cibulí jimi vysypeme olejem vytřený pekáč. Osolíme, opepříme a ještě pokapeme olejem. Na bramborovo  cibulovou směs položíme masové balíčky. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 C (horkovzduch na 180). Já jsem první půl hodiny pekla zakryté. Peče se něco přes hodinu, maso se v polovině obrací, na konci je dobré zvýšit teplotu, aby maso bylo do křupava. Je dobré podávat se zelenými fazolkami dělanými v páře nebo na másle.


úterý 26. června 2012

Pavlova s jahodami, borůvkami a malinovou omáčkou

Pověst o vzniku jejího jména bude určitě jinak. Podle mě žádný dort pro baletku Annu Pavlovu, která roku 1926 navštívila Wellington, kde jistý kuchař - inspirován baletní "tutu" sukýnkou - vymyslel tento dezert. Nene, tohle bude ten podnět, kterým Ivan Petrovič Pavlov rozeslintal psy kdykoliv se mu zachtělo. U mě jen myšlenka na tenhle sladký, křupavý pusinkový korpus plný šlehačky a ovoce způsobuje totéž. 
 Dort se peče pomalu, podobně jako pusinky. Pečením získá pavlova křupavý povrch, ale taky měkký a vlhký vnitřek. To je způsobeno přidáním kukuřičného škrobu do krému. Já si určitě udělám jeden dva korpusy do zásoby a zamrazím, abych pak pouze vysypala košík s ovocem na ušlehanou šlehačku a dostala se do nebe! Recept pochází odsud: www.smittenkitchen.com


...Pavlova budiž mi náplastí a útěchou po návratu z dovolené. Sbohem moře! Sbohem Gorgonzollo rose, dolce...Mozzarello bufallino! Prosciutto! Sbohem rajčata!Budu od vás pozdravovat česká letní rajčata, která vedle vás, italských, zelenají závistí. Achjo. No ale po týdnu výroby salátů jsem se celkem těšila do svojí vybavené kuchyně, to zas musím přiznat:-) Ideální kombinací by byla moje kuchyně na břehu moře, poblíž italského trhu a sámošky. A vlastní pláž samozřejmě, protože s italskou sámoškou po ruce, bych se musela chodit koupat leda za soumraku a sama. Já umím i v lehkých italských jídlech vyhmátnout ty nejkaloričtější...


4 velké bílky, 230 g cukru, špetka soli, 1/2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžička vinného octa, vanilková esence, smetana na šlehání, lžíce cukru, jahody, borůvky, maliny


Cukr smícháme se škrobem. V menším šálku smícháme ocet a vanilkovou esenci. Bílky a špetku soli šleháme zpočátku zvolna, jak napění, začneme přidávat cukr a zvýšíme rychlost na maximum. Ke konci vlijeme ocet s esencí. Na papír, kterým jsme vyložili plech nakreslíme kruh o průměru 18 cm. Krém rozetřeme do kruhu tak, aby okraje byly vyšší než střed (do prohlubně pak navršíme ovoce a šlehačku). V troubě pečeme na 130 C hodinu a čtvrt. Pavlova by měla zůstat bílá až lehce krémová, takže ji občas v troubě s plechem otočíme. Kdyby nám i tak začala moc tmavnout tak snížíme teplotu o 20 C. 
Maliny si rozehřejeme v hrnku s trochou vody a cukru až získají konzistenci malinové omáčky. Pavlovu necháme vychladnout, mezitím našleháme šlehačku, dort naplníme ovocem a šlehačkou, polijeme omáčkou z malin. Konzumujeme hned.



čtvrtek 14. června 2012

Meruňkový koláč s drobenkou a marcipánem

Tohle je vylepšená klasika. Recept mám už dlouho, předlouho. Od mě už ho převzalo i několik kamarádek. Myslím, že jsem ho kdysi opsala při poslechu nějakého pořadu o vaření na Frekvenci 1. Jogurtová buchta, která je okamžitě hotová, při přípravě se operuje s kelímky od jogurtu (miluju tyhle hrníčkové záležitosti), dá se dělat kdekoliv, kde je trouba nebo remoska a skoro s jakýmkoliv ovocem. Je vláčná a sladká tak akorát. Dá se péct na vyšším plechu, do koláčové formy je trošku vysoká, ale my to tak máme rádi. Navíc plech nebyl k dispozici, protože se v něm pekla tvarohovo - povidlová buchta na zítřejší snídani. Ale o tom až jindy. Těchhle letních buchet s velkou vrstvou ovoce a zasypaných obrovskou vrstvou drobenky se nikdy nepřejím! Peču dvě naráz, protože jednu poneseme do školky.

2 kelímky bílého jogurtu, 3 kelímky polohrubé mouky, 1 a 1/2 kelímku cukru krystal, prášek do pečiva, 2 vejce, drobenka (máslo, mouka, cukr), marcipán (nemusí být), ovoce (jahody, maliny, meruňky...)
cukr krystal na případné doslazení ovoce

Ze surovin umícháme těsto, to nalijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem (vrstva by měla být celkem tenká). Poklademe ovocem, v mém případě meruňkami na poloviny. Ty jsem ještě zasypala trochou cukru krystalu. Zasypeme drobenkou a strouhaným marcipánem, eventuálně plátky mandlí. Pečeme na 200 C cca 20 minut.

středa 6. června 2012

Třešňový dort s bílou čokoládou

Úkol zněl jasně - dort měl prosvětlit tyhle šedé a upršené dny. Povedlo se znamenitě, bohužel však jen na pár minut, než byl celý sněden. Pomáhal mi samozřejmě Vojta, jak s přípravou, tak s konzumací. Kristýnka se zapojila tak, že třešněmi vyzdobila dlažbu v kuchyni. Třešně nerada. Dáma.
Krásně vypadá, ne? A to, prosím pěkně, s minimem úsilí i s miminem v kuchyni... Trošku mě zklamalo, že třešně, které jsou namočené do bílé čokolády, nejsou  na bílém krému vidět, takže to byla trošku zbytečná práce. Příště se na to buď vybodnu, nebo natřu nahoru úplně slabou vrstvu krému, aby třešně v čokoládě vynikly a nepotopily se do krému. Anebo ještě lépe - nechám krém zatuhnout a pak na něj teprve dám ty polomáčené "třešinky na dortu". Krém je vyrobený z bílé čokolády smíchané s créme fraiche. A protože u nás v sámošce takovýhle výmysly nemají, udělala jsem si ho sama.
Krém freš se vyrobí takto - 1 smetana (33 a víc %) a 1 zakysaná smetana se smíchají a nechají stát při pokojové teplotě 16 až 24 hodin. Poté vychladíme, protože potřebujeme aby krém ztuhnul (teplý se zdá kyselejší než bude po vychlazení).

300 g bílé čokolády (použila jsem Milku), 175 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 140 g třtinového cukru, 140 g změklého másla, špetka soli, 3 velká vejce, 3 lžíce mléka, 1 střední banán, 400 g třešní, 140 g créme fraiche, 2 lžíce třešňovice (nemusí být, já jsem nepoužila)

Zapneme troubu na 160 C. Máslem vymažeme a hrubou moukou vysypeme dvě formy o průměru 20 cm (nebo pečeme postupně). Ve větší míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Ve středu mouky uděláme dolík, přidáme do něj hodně změklé  máslo, vajíčka a mléko. Ručním mixérem nebo v robotu šleháme dvě minuty. Nakonec přidáme nasekaných 100 g bílé čokolády a jeden - vidličkou pomačkaný - banán. Opatrně vmícháme. Směs dáme do forem, uhladíme a pečeme něco kolem 25 minut. Upečené je, když je těsto i ve středu pevné a kraje se odtahují od formy. Vytáhneme z trouby a necháme 5 minut chladnout. Poté vyklopíme z formy a necháme chladnout na mřížce.
Bílou čokoládu (200 g) rozpustíme ve vodní lázni. Vybereme si pár třešní se stopkou, kterými hodláme dort ozdobit a jednu po druhé je do poloviny namočíme do bílé čokolády. Necháme zatuhnout na pečícím papíru. Zbytek čokolády necháme chvilinku chladnout, ale čokoláda musí zůstat tekutá. Vmícháme do čokolády créme fraiche a metličkou vymícháme do hladka. Krém necháme asi 5 minut v lednici vychladit a opět trochu ztuhnout, pak jej rozdělíme na poloviny. První korpus pomažeme půlkou krému, poklademe vypeckovanými třešněmi a přiklopíme druhým korpusem. Na něj naneseme zbytek krému a ozdobíme třešněmi. Nejlepší je dort podávat v den jeho výroby.






pondělí 4. června 2012

Jahodový papír


Určitě jste si všimli, že "zdravé" recepty nezabírají v mojí sbírce receptů mnoho prostoru. Tohle mě ale chytlo, protože jahodový papír, (v angl. používají pro tyhle sušené plátky název kůže - strawberry leather) jak jsem si jej dovolila pojmenovat, skýtá mnoho inspirace k použití. Recept je jednoduchý tak, že se vlastně nejedná o recept. Je prostě pjůr ovoce bez jakýchkoliv sajrajtů a přídavků a když ho  tam nepřidáte, tak nebude obsahovat žádný cukr. Je to výborná pochoutka na cesty a výlety pro děti, navíc tím jistě stoupnete v očích spolumatek (zvláště těch orientovaných na zdravou výživu a dřevěné hračky...). Pokud o to tedy stojíte. Ale hlavně to může rozehrát vaši fantazii, z čeho všeho se tohle dá vyrobit...a co se s tím dá dělat. Jednak je to dobrý tip na dekorace protože z usušeného plátu můžete vystříhat různé tvary, za druhé se to jistě dá použít na nějaký efektní předkrm. Dovedu si z toho představit například rolku s kozím sýrem a balzamikem...

0,5 kg zralých sladkých jahod, 1 zralý banán

Společně rozmixujeme,  špachtlí pečlivě, v tenké rovnoměrné vrstvě rozetřeme na plech, vyložený pečícím papírem a sušíme v troubě na 90 C. Sušení trvá cca 2 - 3 hodiny, kraje papíru jsou samozřejmě sušší dřív než prostředek, takže je můžete odříznout a prostředek vrátit zpět do trouby. nakrájíte nebo nastříháte na proužky. Uzavřené v dóze vydrží měsíc. Jo a taky se dá sušit na slunci.