úterý 29. května 2012

Limetkový koláč

Slyšíte to šustění? To si mnu ruce...Protože jsem objevila zas jeden efektní kousek na rodinné oslavy. Jen jeden problém se objevil, jelikož jsem dělala sušenkový korpus s máslem od oka, byl víc drobivý než jsem chtěla. Po zalití náplní, upečení a následném ztuhnutí v lednici  naštěstí korpus krásně držel a drobil se standartně. Příště si ale dám bacha. Nebo možná použiju recept na korpus z cheesecaku. U původního receptu na tento Key Lime pie je uvedeno, že se podává se šlehačkou. Mně ta šlehačka k citronové chuti přišla divná, tak jsem ji dala na koláč spíš kvůli fotce. Ale! Když jsem to ochutnala musela jsem dát autorovi receptu za pravdu, ta  oslazená šlehačka tam sedí a úplně skvěle se spojuje s kyselou osvěžující chutí koláče. A jsem nadšená z konzistence pečeného limetkového krému z kondenzovaného mléka. Nikdo nepoznal z čeho krém je a všem to fakt ukrutně chutnalo. Jo a recept je odtud: http://kitchenrunway.com
300 g rozdrobených celozrnných sušenek (Bebe např.), 60 g cukru (použila jsem třtinový, v receptu nebylo uvedeno jaký), 5 lžic másla (pokud se bude drobit moc, tak přidat máslo), 1 plechovka Salka, lžíce vanilkového extraktu, 1 vajíčko, 250 ml limetkové šťávy, kůra z jedné limetky (bio),
na ozdobení: limetky, šlehačka (33 % a výš...) vyšlehaná s 3 lžícemi cukru

"Drobenkovou" směs másla se sušenkami a cukrem udusáme za pomocí nějaké sklenky s rovným dnem do kulaté koláčové formy (dno vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme). Deset minut pečeme na 200 C dozlatova a necháme zchladnout. V míse smícháme za pomocí metličky Salko a vajíčko, přimícháme šťávu z limetek (potřebovala jsem jich na tu šťávu asi 6...) a kůru z jedné limetky. Tu oškrabeme opatrně na drobném struhadle tak, že škrábeme jen vrchní zelenou část kůry, bílá část je velice hořká...Směs zlehka vylijeme na korpus a necháme péct na 170 C, na střední příčce trouby asi 15 až 18 minut (střed koláče by měl být lehce ztuhlý). Já jsem pekla 20 minut. Po vytažení z trouby a vychladnutí dáme do lednice na nejméně dvě hodiny (velká muka!). Podáváme s ušlehanou šlehačkou, ozdobené plátkem limetky.

pátek 25. května 2012

Chřestový koláč s karamelizovaným pórkem a kozím sýrem

Už jste měli někdy chuť pověsit si na zeď plech s koláčem? Já jo. Včera, když jsem vytáhla tento skvost z trouby:-) Ovšem, pokud ochutnáte, tak vám po prvním soustu bude jasné, že z obrazu nic nezbude.
Koláč je rychle hotový a se sklenkou bílého vína na zahradě za vlahého  jarního večera...ano, tak bych si to představovala.  Ale nebudu lhát, jedl se tak, že jsem si kus narvala do pusy přímo z pekáče, mezitím nacpala do dětí kaše a tousty (chřest je too much green pro mého synka orientovaného na buchty)... a zjistila, že víno nikdo nedal vychladit a navíc na zahradě foukalo tak, že by to odneslo i ten plech s koláčem. Pak jsem si konečně sedla a nezřízeně se přejedla. Škoda že jsem takový barbar,  ten koláč vypadal a chutnal tak, že si zasloužil vytáhnout stříbrné příbory (kdybych nějaké měla) a krajkový ubrus (kdybych nějaký měla). A nějakou tu lehkou konverzaci o "řídké maltě". Prostě záležitost za kterou by se nestyděla i lepší restaurace...


listové těsto, svazek zeleného chřestu, pórek, smetana 33 %, cherry rajčata, listové těsto, 4 vejce, sůl, pepř, lžíce másla a olivový olej, trošku třtinového cukru

Pórek si podélně rozpůlíme a nakrájíme na půlměsíčky. Na másle a olivovém oleji ho pomalu restujeme dohněda s malou špetkou hnědého cukru asi deset minut.  Pak zakápneme troškou vody a chvilku povaříme aby se tekutina vstřebala, trošku osolíme. Zároveň si připravíme zelený chřest. Ohýbáme stonky u konců tak, až se dřevnatá část sama odlomí. Blanšírujeme dvě minuty ve vařící vodě. Formu na koláč vymažeme a vyložíme těstem, které párkrát propíchneme vidličkou. Na těsto rozmístíme karamelizovaný pórek. Na ten naskládáme stonky chřestu. Poklademe cherry rajčaty a lžičkami kozího sýra (pár cherry rajčat položíme až koláč zalijeme vaječnou směsí, aby byly pěkně vidět). Zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně a pečeme na 200 C dozlatova.



středa 23. května 2012

Citronovo tymiánové sušenky

Citronovo tymiánová kombinace je bezva. Voňavé a občerstvující. Křupavé. K čaji. Dělám je často a i když upeču z půlky a druhou schovám do mrazáku, nikdy nevydrží déle než dva dny. Z těsta se uválí dva válce, nechají se v chladu ztuhnout, pak nakrájíte sušenky a máte bleskově upečeno. Našla jsem je kdysi na Labužníku. Kdo rád tymián?

3 a 1/4 hrnku polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky soli, 2 lžíce čerstvého, posekaného tymiánu, nebo 3 lžičky sušeného 250g másla pokojové teploty, 1 1/2 hrnku krystalového cukru, 2 lžíce nastrouhané citronové kůry, 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru, 1 vejce, 2 lžíce citronové šťávy mléko na potření
Do jedné mísy přesejeme mouku, prášek do pečiva, sůl a tymián. Povolené máslo našleháme s kůrou, cukrem a zázvorem. Vmícháme citronovou šťávu, vejce a spojíme se sypkou směsí v míse. Mícháme dokud sypká hmota nezačne držet pohromadě (vydržať!). Rozdělíme na poloviny a vytvarujeme dva válce o průměru 5 cm. Zabalíme do folie a necháme nejméně dvě hodiny chladit. Také můžeme zamrazit a použít kdykoli jindy.
Nakrájíme na kolečka (válec u toho pootáčíme aby kolečka nebyla šišatá, jak na něj tlačím nožem), potřeme mlékem a pečeme na 165 C, vyskládané na plechu s pečícím papírem. Peče se 12 až 14 minut, vytahujeme když okraje začínají zlátnout.

sobota 19. května 2012

Máslové sušenky s kousky čokolády

Dnešní den jsem měla fakt co dělat, abych to stihla. Na besídku ke Dni matek, pro ženu na mateřské dovolené  jeden to z vrcholů společenského života sezóny, jsem se nabídla donést sušenky z vlastní zahrádečky...tedy kuchyně. Abych svou aktivitou požehlila Vojtovy kázeňské poklesky a přespřílišnou výmluvnost, rozhodla jsem se pro dva druhy, takže v příštím příspěvku můžete čekat recept na tymiánovo citrónové, moje nejoblíbenější.  Pro jistotu udělám ještě skořicové šneky, na ty recept už znáte. Takže dneska s jedním dítětem v podpaží a haldou krabic se sušenkami vzhůru na Perníkovou chaloupku.
Jo a ještě musím dodat - sušenky chutnaly, zážitek ze školkové besídky splnil očekávání. Dostalo se nám i komické vložky - našemu myslivci plandal vous na gumičce dva centimetry pod bradou, takže si ho statečně přidržoval a ve výstupu v říkance O jaru se snažil zahrát sluníčko i sedmikrásku zaráz. Aniž by mu byla svěřena role sluníčka, podotýkám.  Od loňského roku, kdy ho paní učitelky musely zvedat, protože hrál kámen u cesty i po skončení představení,  je to velký pokrok, to musíte uznat. Ale zpátky k sušenkám - nejlepší jsou tyhle sušenky stejně čerstvě vytažené z trouby, když se  s nikým nemusíte dělit...

1 lžíce rozpustného espressa, 1 lžíce  vařící vody, 300 g másla, 160 g cukru moučka, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 470 g hladké mouky, 150 g hořké čokolády nasekané na malé kousky

Kávu rozmícháme ve lžičce vařící vody a necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem, šleháme na střední rychlost asi 3 minuty. Přidáme vanilkový extrakt a kávu, zpomalíme rychlost šlehání a po troškách vmícháme všechnu mouku. Jakmile je všechna mouka vmíchána, těsto dál už nepropracováváme. Za pomocí stěrky na těsto vmícháme do hmoty čokoládové kousky. Podle orignálního receptu byste měli teď použít takový ten sáček s uzávěrem ( "zip lock bag"), v něm těsto rozválet do obdélníku a dát do lednice na nejméně 2 hodiny (vydrží v lednici 2 dny). Já jsem sáček neměla, takže pokud jste na tom stejně, zvolte můj postup. Z těsta vyválíme obdélník, vysoký 5 mm a ten nakrájíme na čtverce o straně cca 4 cm. Do dózy vyložené pečícím papírem naskládáme čtverce, patra prokládáme opět papírem a dózu uzavřeme víkem. Dáme do lednice.
Troubu předehřejeme na 170 C a pečeme sušenky cca 18 minut. Sušenky mají mít světlou barvu, neměly by být tmavé, po vytáhnutí z trouby ztvrdnou, takže pokud se při pečení začínají trošku barvit okraje a vám přijde že jsou středy ještě měkké, nebojte se je vytáhnout.

úterý 15. května 2012

Kuřecí závitky s pestem a parmazánovou strouhankou

Další možnost jak zpracovat kuřecí maso. Navíc jsem upotřebila zbytek pesta. Doporučuju jíst se salátem, protože kuřecí prsa takhle pečená jsou celkem kalorická. Jo a ještě navíc se ta směs strouhanky a parmazánu hezky připeče na dně pekáče a je to prostě radost, jíst ty přípečky...Takže pro odlehčení svědomí si na talíř nandejte nějaký ty zelený listy jako já. Děcka to dostala s bramborovou kaší a spokojenost byla veliká.

4 kuřecí prsa, sůl, zelené pesto, 100g parmazánu, strouhanka, 4 stroužky česneku, 4 plátky másla

Kuřecí prsa z obou stran osolíme. Pak jednu stranu masa potřeme stroužkem česneku a lžičkou pesta. Parmazán nastrouháme a v míse smícháme s třemi hrstmi strouhanky. Sypkou smes naneseme na kuřecí prsa, zabalíme je do roládky a ještě v míse rukama obalíme ve strouhankové směsi (nejde to moc dobře, ale prostě zkusíme tam naplácat té strouhankoviny co nejvíc). Závitky položíme do pekáče tak, aby se během pečení nerozvinuly. Vršky závitků posypeme zbylou strouhankou se sýrem a poklademe máslem. Trošku podlijeme a v troubě upečeme.

čtvrtek 10. května 2012

Kuře v balíčku

Zas taková jednoduchá nádhera. Šťavnatější už to být prostě nemůže! Péct různě zabalené maso samozřejmě není až takový vynález, ale tahle jednoduchá verze stojí za to. Slanina předá masu přesně  tolik chuti, abyste měli pocit, že sedíte na nějaké úžasné grilovačce, i když jste právě maso vytáhli z trouby a je všední den. Když se pak celý den s dětmi potloukáte po místních pískovištích, uvítáte již nachystané balíčky, které vytáhnete z lednice, mrsknete to trouby a je hotovo.
Česnek, mouka, paprika a máslo. Nic víc není potřeba. Vlastně alobal a pečící papír...a pak samozřejmě čerstvý chlebík a okurky. Ale víc už fakt nepotřebujete. Jo a časopisu Albert děkuju za připomenutí zapomenutého receptu! Tak výborné jídlo a přitom  stačí taková blbost...:-)

1 kuře, 4 - 5 stroužků česneku, sůl, 1 lžíce sladké papriky, mouka, slanina na plátky, máslo, pečící papír, alobal, chléb, okurky

Kuře rozdělíme na jednotlivé porce, česnek utřeme pomocí nože. Kuře posolíme a potřeme česnekovou  matlanicí. Pak kuře obalíme v mouce, do které jsme nasypali lžíci papriky. Na plát alobalu položíme ještě pečící papír, na něj plátek másla, plátek (či plátky dle libosti a roz...jezenosti) slaniny, na to kuře a opět ho přikryjeme slaninou. Zabalíme v úhledný, těsný balíček (alobal zahýbáme nahoru, aby šťáva netekla ven). Pečeme na 180 C hodinu a půl.

neděle 6. května 2012

Tomatovo - bazalkové housky

Tak už sousedi na sto procent vědí, že jsem magor. Zatímco oni si sedí na zahrádce a užívají si jarní atmosféry, já za plotem tancuju s plechem a chňapkama, lezu po trávě a fotím plech housek. Jinak ty housky ale za ten trapas stojí, snědli jsme jich půl plechu, pěkne napůl rozkrojené, jednu půlku namazanou kozím sýrem a druhou máslem. A k tomu talíř zeleniny. Jirka tvrdí, že jsou lepší se sýrem, já že s máslem. Myslím, že rozhodně nebude od věci, nasekat do nich příště pár sušených rajčat, nebo je místo protlaku upéci s pestem. Anebo přidat česnek? Mmmmmm.....

80 g rajčatového protlaku, 170 ml horké vody, 1 lžíce sušené bazalky, 1 lžíce olivového oleje, 40 g rozpuštěného másla, 1/2 lžíce cukru, 1 čajová lžička soli, 500 g chlebové mouky (lze i jen hladkou), 1 lžička sušeného droždí

Zadělejte v pekárně, nebo - smíchejte protlak, bazalku, olej, máslo a vodu. Mouku prosijte a smíchejte s instantním droždím, cukrem a solí a spojte s tekutou složkou. Uhněťte pevné těsto, které přikryjete vlhkou utěrkou a necháte na teplém místě půl hodiny kynout. Udělejte bochánky, opět přikryjte vlhkou utěrkou a nechte 15 minut odpočívat. Dejte na plech vyložený pečícím papírem, pomažte vajíčkem a posypte čerstvě strouhaným parmazánem. Pečte 10 - 15 minut na 200 C.

pátek 4. května 2012

Risotto s bílým chřestem a parmazánovým chipsem


Chřest chřest chřest! Bylo risotto, byl chřest s holandskou, bude ještě polévka a koláč. Tohle risotto se může dělat i se zeleným chřestem, který bude určitě lépe vypadat, jenže bílý má zase jemnější chuť. A v obchodě  měli zrovna bílý. Tak jdeme na to, bez zbytečného mluvení. A taky proto, že nevím, co bych okolo tohoto receptu měla vymýšlet za pohádky. Prostě je květen - sezóna chřestu - takže teď je chřest  prostě "must have"...

500 g bílého chřestu (před úpravou oloupat a odstranit dřevnaté konce), 300 g rýže na risotto, 1 malá cibule, 50 ml olivového oleje a 2 lžíce másla, 80 ml bílého vína(ohřátého),  700 ml vývaru, sůl, pepř, strouhaný parmazán a troška másla do hotového risotta


Očištěný chřest povaříme pár minut. Vršky chřestu odřežeme a dáme si je bokem na nazdobení, stonky nakrájíme na 2 cm kousky a taky dáme bokem. Vodu (nebo její část, podle oka), ve které jsme vařili chřest, přlijeme k vývaru. Na oleji s máslem necháme zesklovatět cibulku a děrovanou lžící/naběračkou ji odstraníme z pánve. Přidáme rýži, kterou restujeme taktéž než zesklovatí a cibulku k ní vrátíme.
Přilijeme víno a trošku vývaru, mícháme dokud se tekutina nevstřebá. Přidáme stonky chřestu a pokračujeme v pomalém dolévání tekutiny (vývaru) po naběračkách, tak jak bude během vaření potřeba. Musíme míchat a pečlivě dolévat a k tomuto zodpovědnému úkolu je také dobré nalít si skleničku:-). Až se za postupného dolévání vývaru a míchání dostane rýže do stavu "al dente" přidejte máslo a půlku strouhaného parmazánu. Risotto přikryjte a nechte stát dvě minuty. Dozdobte špičkami chřestu a parmazánovým chipsem. Poprašte zbytkem parmazánu.

Parmazánový chips: na pečící papír udeláme 6 hromádek strouhaného parmazánu a dáme na par minut do trouby. Po vychladnutí sloupneme z papíru a je to.