sobota 25. února 2012

Pull apart bread - odlamovací chléb

Na tom názvu by se jeden zasukoval...není to chléb, je to buchta. Slovo odlamovací taky v češtině nenajdete. Ale já nějak nemůžu vymyslet případnější překlad. Peče se v chlebové formě a tím, že těsto naskládáte jako harmoniku, je "chléb" proložený vybranou náplní a až přijde čas, dá se doprostřed stolu a každý si k čaji nebo kafi ulamuje, jak se mu zlíbí. Nože netřeba.
Strašně mě taky zaujalo množství variant (i slaných) tohoto pečiva. Jednoduchý nápad s velkým efektem, to mám ráda. Já pořád píšu, jak se to a to rychle snědlo. Tak tohle se snědlo dvakrát rychleji. V podstatě už jsem z trouby vytahovala prázdnou formu...Na pull apart bread je stovky receptů - já jsem zvolila tenhle z mého oblíbeného blogu zde.

385 g hladké mouky, 50 g krystalového cukru, 2 a 1/4 lžičky instantního droždí, 1/2 lžičky soli, 2 vejce pokojové teploty, 60 g másla, 80 ml mléka, 60 ml vody, 1 lžička vanilkového extraktu

náplň: 200 g krystalového cukru, 2 lžičky skořice, troška muškátového oříšku (v receptu 1/2 lžičky, to mi přišlo až moc) - lze vynechat, 60 g másla,  já jsem přidala ještě pekanové ořechy, fantazii se meze nekladou

Kdo má pekárnu, svěří pekárně. Kdo ne:  Ve velké míse smícháte 280 g mouky, cukr,  kvasnice a sůl. V misce rozšlehejte vejce. Mléko zahřejte a rozpusťte v něm máslo. Do směsi přilijte vodu a vanilkový extrakt, promíchejte. Teď přilijte tekuté ingredience k suchým v míse. Promíchejte. Přidejte vejce a míchejte těsto dokud se vajíčka dobře nezapracují. Přidejte zbývajících 105 g mouky a hněťte cca 2 minuty. Na konci vytvořte z těsta pěknou kulatou hroudu a hněťte ještě 10 minut.
Mísu, ve které bude těsto kynout malinko vymažte tukem, dejte těsto a zakryjte folií, nebo utěrkou. Nechte hodinu kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto rozválíme na obddélník a vertikálně rozřežeme na 6 stejných pruhů. Na ty natřeme rozpuštěné máslo a posypeme směsí cukru a skořice. Pruhy si rozdělíme na šest pomyslných čverců, a podle nich seskládáme z pruhů harmoniku . Takže vnikne čverec ze skládaného těsta. Opakujeme s dalšími pěti pruhy těsta. U mě  to vypadalo dost nevzhledně, ale ono se to pečením srovná.

Pak naskládáme do formy čtverce seskládaného těsta hřbety dolů (vymazaná, vysypaná, eventuelně vyložená pečícím papírem). Já jsem to naházela při tomto pokusu do formy hřbet nehřbet, takže ze mě si příklad neberte. Zakryjeme utěrkou a necháme 30 - 45 minut odpočívat. Pečeme na 170 C, dokud nejsou vršky zlatavě hnědé. Chce to zkusit, zda vnitřek není ještě syrový. Pokud ano, vrátíme do trouby a vrch buchty můžeme zakrýt třeba alobalem, aby nám dál netmavla. Já jsem pekla cca 40 minut.

pondělí 20. února 2012

Pečený sýrový dip

Mísa zapečeného  voňavého sýrového dipu se zlatou kůrčičkou sýra nahoře a s mísou nachos, nebo tortilla chips. A k tomu nějaká milá návštěva. Ideální náplast na ten hnus venku a neděli strávenou doma. Tohle jídlo se skvěle hodí na různé párty a návštěvy, protože se dá krásně nachystat dopředu a pak jen strčíte zapékací mísu do trouby a sklízíte ovace. Opět, jako u většiny receptů které mě okouzlí, je kalorická vydatnost tohoto pokrmu dostačující pro energetickou zásobu dvaceti závodníků Tour de France po celé její délce. Tento recept také rozhodně nenajdete v žádné brožurce typu "Vaříme levně", přijde do něj tolik  celkem drahého  dobrého sýra, že jsem se při přípravě místy bála, jestli do mě neuhodí blesk. No ale jednou (dvakrát, třikrát, čtyřikrát.....) za rok se to snese. Já právě přemýšlím nad tím, jak si odůvodnit další příležitost, tuto zhůvěřilost připravit znovu. Je to sýrovosýrový sen!

JO a ještě jedna rada - recept v uvedeném množství by stačil zasytit k úplnému prasknutí šest lidí. Takže může být přepočítán jako drobná chuťovka pro deset, nebo rychlá smrt pro dva...Já příště udělám z poloviny.

8 plátků slaniny, 2 stroužky česneku, 2 jarní cibulky, 500 g krémového sýra (dala jsem Philadelphii light, protože zrovna jiná nebyla), 300 g čedaru, 200 g parmezánu, 80 ml majonézy, cayennský pepř, trochu strouhanky

Na pánvi zvolna orestujeme slaninu - nakrájenou na malé kostičky - dokřupava, slaninu dáme na papírový ubrousek, v pánvi ponecháme trošku vyškvařeného tuku ze slaniny (1 čajová lžička) a přidáme na kostičky nakrájený česnek a minutu opékáme. Na mírném ohni, česnek nesmí zhnědnout, jen se rozvonět.
Rozmíchejte krémový sýr s majonézou a přidejte nastrouhané sýry, cayennský pepř, slaninu, nakrájenou cibulku a česnek. Uhlaďte do zapékací mísy (nebo do malých misek) a vrch poprašte strouhankou. Pečte na 180 C deset až patnáct minut. Na konci můžete v troubě přepnout na zapékání shora, aby byl vršek dipu ještě lepší. Jí se horké a pozor na jazyk!

čtvrtek 16. února 2012

Domácí ledová čokoláda

Každý rok se u nás po svátcích vyhazuje kolekce. Za prvé jsou ty Vánoce moc brzo po Mikuláši, který Vojtu ze všech stran zasype figurkami. Za druhé se mi na stromku kolekce prostě nelíbí, protože mi to ruší  efekt té které aktuální barevné kombinace baněk (letos zlato bronzová...). Za třetí, kdybych ji tam efekt neefekt pověsila, tak Vojta do jedné hodiny sež... úplně všechno (kam se hrabe na mě v dětství, vždycky jsem vyjedla ty bonbóny a nechala tam úhledně zabalené papírky, což moje rodiče žhavilo doběla). No a navíc je zde dost reálné nebezpečí, že Kristýna by snědla staniol, a jak jsem slyšela, tak čekárny na pohotovosti jsou přes svátky dost plné...
No ale vyhodit celou nenačatou kolekci? Našla jsem řešení. Na těchto stránkách eve.kei  jsem narazila na poklad v podobě receptu na domácí ledovou čokoládu. Fakt se rozplývá na jazyku a chladí. Je stokrát lepší než kdejaká kupovaná. Navíc jde vyrobit i z hořké nebo mléčné čokolády. Prostě bomba! A navíc všechno spočívá pouze v použití kokosového tuku. Dneska jsem musela jít pro hořkou čokoládu, protože musím vyzkoušet další varianty.

200 g kvalitní hořké/mléčné/bílé čokolády
100 g kokosového oleje

Čokoládu rozehříváme velmi pomalu a opatrně ve vodní lázni. Nesmí být moc horká, jen akorát do tekuta rozpuštěná. Vmícháme kokosový olej a čokoládu nalijeme do papírových košíčků nebo třeba do formy na bonboniéru. Já mám výbornou silikonovou, ze které se bonbóny pohodlně  vylupují. Po ztuhnutí (v lednici nebo venku) vyklopíme a skladujeme opět v lednici. I když jsem četla, že největší efekt ledové čokolády je, když ji jíte za pokojové teploty. Vyzkoušejte...mně už došla, jdu dělat další várku. Možná že si příští rok pořídíme dvě kolekce...

pondělí 13. února 2012

Masopustní koblihy

Únor je svátkem lidí zamilovaných do koblih. A tenhle svátek určitě rád uzná každý. Plánovala jsem použít  recept z klasické  staré české kuchařky od Marie Janků - Sandtnerové. Nakonec mě počet osob (vím, dá se přepočítat, ale nechtělo se mi) a ledabylost s jakou se zde zachází s pojmy 12 vajec, nebo taky půl kila másla odradili a já se zbaběle vrátila k osvědčenému Apetitu. Nalistovala jsem v současném únorovém čísle recept na Nejlepší koblihy a šlo se na to. K plněným jsem přidala ještě variantu neplněných, které jsem horké obalovala ve skořicovém cukru. Snědly se oboje dřív, než po nich vychladl olej.

500 g hladké nebo polohrubé mouky (použila jsem polohrubou), 40 g krupicového cukru, 40 g másla, 4 žloutky, 30 g droždí, 3 lžíce rumu, 250 ml vlažného mléka, špetka soli, nastrouhané kůra z jednoho citronu, 250 ml oleje na smažení (já jsem použila fritovací hrnec), 200 g zavařeniny na plnění, moučkový cukr s vanilkou na poprášení... skořicový cukr

Rozdělejte droždí se lžící cukru a mouky, přidejte 4 lžíce vlažného mléka a nechte na teplém místě čtvrt hodiny vzejít. V misce umíchejte máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně přidávejte žloutky, jeden po druhém. Přidejte droždí, rum, sůl a kůru, mouku a s mlékem vypracujte na hladké vláčné těsto. Mísu s těstem přikryjte a nechte 45 minut kynout. Nebo všechno tohle přeskočte a použijte na těsto pekárnu.

Vyválejte z těsta placku tlustou o něco méně než 1 cm (v receptu je uveden cm, měla jsem strach, aby se koblihy prosmažily, tak jsem dělala o něco tenčí těsto), sklenicí naznačte na těstě kruhy. Na polovinu z nich dejte lžičku marmelády, druhou polovinu dokrojte a přikryjte s ní ty s náplní. Okraje umačkáme prsty a pak ještě celé vykrojíme za pomocí sklenice. Okraje koblihy se tak dobře spojí, aby náplň nevytékala. Smaží se velmi pomalu dozlatova (ve fritovacím hrnci na 140 C)


úterý 7. února 2012

Kanec se šípkovou a s mandlovými kroketami z odpalovaného těsta


Díky díky, Evo Machová! Až se vám zase přemnoží spárkatá v mrazáku, budu zde pro vás. Jako dítě jsem se ke zvěřině občas dostala přes dědečka myslivce. Ale to už je tak dávno, že si ani nepamatuji, jak to chutná a jestli mi to chutná. Obdržení kančí plece jsem brala jako kuchařskou výzvu. Noc před výkonem jsem byla nervózní jako před olympiádou (teda né že bych se někdy účastnila, ale tak si to představuji) a neustále zvažovala klasickou otázku... Ne tu. Tuhle. Se zelím, nebo se šípkovou? Nakonec tedy že se šípkovou. Našla jsem kuchařku od V. Friče, odborníka na tradiční kuchyni. A v té knize recept na kančí ragů z krkovice. Maso jsem zaměnila, váhy upravila, ale můžu odpřísáhnout, že ten recept s plecí funguje naprosto bezvadně. Zvolila jsem dvě přílohy, u originál receptu jsou mandlové krokety z odpalovaného těsta, já jsem ještě doplnila karlovarským knedlíkem. Obě přílohy si musím okamžitě zapsat do knížky s recepty, protože jsou perfektní. Trošku jsem si říkala, že ty krokety už  jsou možná  trochu moc i na mě...(pochopíte po přečtení receptu na kance a letmém spočítání kilojoulů) Ale. Ty krokety k tomu opravdu strašně pasují a povyšují tohle jídlo do nebeských výšin. Za sebe můžu říct, že miluju kance! 

1,5 kg kančí plece(krkovice), 1/2 bulvy celeru, 2 mrkve, 1 petržel, 2 cibule, 2 lžíce švestkových povidel, 200 g šípkového pyré (použila jsem 200g šípkové zavařeniny a o to méně pak sladila), 200 g cukru, divoké koření (20 kuliček pepře, 15 kuliček nového koření, 10 bobkových listů, 10 kuliček jalovce, snítka rozmarýnu, tymiánu), 400 g másla, sůl, pepř, sedmička dobrého červeného vína (originál recept uvádí litr, tož já dala sedmičku a dolila vodou), 100 g hladké mouky, 3 lžíce sádla, 200 ml smetany

Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na střední kostky. Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Koření svážeme do látkového měšce (zde tip pro matky: výborné slouží nastříhaná bavlněná plína - vypraná samozřejmě). Na polovině másla orestujeme kořenovou zeleninu dozlatova. Přidáme cibuli a měšec s kořením, povidla, trochu cukru a šípkového pyré a orestujeme na barvu (hodně míchat, dávat pozor - marmelády se mají tendenci připalovat, zhořklo by to). Maso osolíme, opepříme a orestujeme na sádle. Vložíme do základu, zalijeme vínem a necháme pomalu táhnout (velmi velmi pomalé vaření) doměkka (cca dvě hodiny se vaří). Z půlky zbylého másla a mouky připravíme jíšku. Až maso změkne, vyndáme ho  z omáčky a tu zahustíme jíškou. Necháme provařit a zjemníme smetanou. Dochutíme a s trochou másla vymixujeme omáčku dohladka. Přecedíme přes jemný cedník. Maso vrátíme zpět do omáčky. Doporučuju nechat rozležet a podávat druhý den.


Mandlové krokety

krokety: 250 g brambor vařených ve slupce (cca 2 větší brambory), 2 vejce, 100 g plátkových mandlí
odpalované těsto: 8 g soli, 110 ml vody,,85 g hladké mouky, 40 ml oleje
obalení kroket: 3 vejce, hladká mouka, strouhanka

Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Připravíme odpalované těsto. Vodu s olejem přivedeme k varu a osolíme. Přidáme mouku, zamícháme a až se vzniknuvší hrouda přestane lepit k bokům hrnce (což je skoro hned) je hotovo. Propracujeme na hladké těsto, necháme vychladit. Vychladlé těsto smícháme s nastrouhanými bramborami, přidáme vejce a 100 g plátkových mandlí. Z těsta tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova. Necháme okapat na savém papíru.

Karlovarské knedlíky z hotelu Pupp  (Recept z Labužníka.com)

250 g starší housky ( asi 5 ks pečiva), 100 g hrubé mouky, 2 vejce, 200 ml mléka, petrželová nať, sůl, muškátový oříšek

Housku nakrájíme na malé kostičky. Žloutky smícháme s mlékem, přidáme sůl, muškátový oříšek a hrubou mouku tak, aby vzniklo těstíčko. Přidáme petrželkovou nať a těstíčko nalijeme na nakrájenou housku. Promícháme a necháme chvíli odpočinout. Z bílků ušleháme pevný sníh a ten vmícháme do těstíčka s houskou. Z těsta vytvarujeme válcové šišky, které zabalíme do potravinové folie a v koncích zavážeme. Folii jemně propícháme (např špendlíkem) a necháme knedlíky 25 minut vařit.


čtvrtek 2. února 2012

Domácí těstoviny s karamelizovaným pórkem a houbami

Vychutnávala jsem tu výbornou a navíc směšně jednoduchou omáčku na bleskově rychle udělaných DOMÁCÍCH těstovinách a na chvilku jsem si připadala, že sedím v nějaké té lepší restauraci, kde právě těmito jednoduchými recepty uchvacují své hosty. A účtují samozřejmě nepoměrně vyšší ceny:-)
Za recept na domácí těstoviny vděčím (a to jako doslova, protože je to recept - poklad) paní Florentýně - Janě Zatloukalové a její knížce, která má jedno z předních míst v mé knihovně kuchařek,  Kuchařka pro dceru. Domácí těstoviny! Za 15 minut hotové! Nádhera! Jistě z mých úvodních výlevů (a počtu použitých vykřičníků) vidíte, že mě tohle jídlo nadchlo. Stojí zato ho vyzkoušet.

Důležitý je první krok - zalijte dvě hrsti sušených hub vařící vodou hodinu  před tím, než začnete pracovat na tomto receptu.

Těstoviny: 200 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce olivového oleje (množství pro dva, u nás vyšlo pro dva dospělé a dítě)

How easy. Dejte vše do robota se sekacím nástavcem (nádoba s nožem dole, bývá součástí lepších tyčových mixérů - nebo to zkuste i s tyčákem). Podržte na nejvyšší obrátky, dokud se hmota nepromění v drobenku - což je asi 10 až 20 sekund. Snižte rychlost a ještě jednou promixujte - hmota by se měla spojit na několik větších kousků. Pokud moc lepí, pomůžete si moukou, pokud se sype  tak trochou vody nebo oleje. Těsto vyklopte, třemi rychlými chvaty prohněťte, spojte v kouli, dejte do mikrotenového sáčku a do lednice na 15 minut odpočinout (nutné, aby se mohl projevit lepek a těsto šlo dobře  rozválet).
Následně na vále rozválíte těsto natenko co nejvíc  to zvládnete a nařežete potřebné tvary (já jsem zůstala u širokých nudlí ). Pokud jste šťastní majitelé těstovinového strojku, vyrábíte profi tvary z tenkého těstíčka. My ostatní se trošku zapotíme při tom válení. Těstoviny, které jsme právě vyrobili, můžeme dát do dózy a mít pár dnů v lednici, popřípadě je můžeme dát i na mrazák. Hotové se vhodí do vroucí osolené vody a vaří 5 minut.

Omáčka: 1 pórek střední velikosti (pouze bílá část),  2 hrsti namočených sušených hub (voda z hub poslouží jako "vývar")  , hrst čerstvých (žampiony, zmražené houby...), 4 nasekané stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 30 g másla, lžíce vývaru, 200 g smetany na šlehání, 2 bobkové listy, šťáva z menší půlky citronu

V pánvi na středním ohni rozpálíme olej s máslem a přidáme pórek a dva bobkové listy. Mícháme, aby se poŕek hezky obalil máslem. Přidáme slité  sušené houby a čerstvé houby. Ztlumíme o něco oheň a necháme obsah pánve nerušeně restovat. Jak začne pórek i houby zlátnout a lepit se ke dnu pánve přidáme česnek. Dále přilejeme vodu z hub, lžíci vývaru a smetany. Zakryjeme a necháme chvilinku, asi 5 minut povařit. Nakonec dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.