úterý 31. ledna 2012

Ocenění





S potěšením a velkou radostí přijímám ocenění od Gurmánky Leňulky. Jak jsem pochopila, ten, kdo je jiným navržen, nominuje svých 5 favoritů a ty o svém návrhu informuje. Navrhované blogy by neměly mít víc než 200 následovníků.


1)Takže v první řadě je to blog mé kamarádky Marie www.laskominyodmaryny.blogspot.com, se kterou jsme začaly blogovat skoro ve stejný čas, a který mě velmi inspiruje. A naplňuje závistí nad kvalitou fotek:-)


2)Jeden z mých opravdu nej je Anetčin http://anetagoesyummi.blogspot.com/, ten mě tak nadchl, že jsem se rozhodla zařídit si blog vlastní


3)Krásný a a pro mě inspirativní blog je také Luccčin http://www.lucylovetobake.blogspot.com/


4)Další z mých nej: http://halusky-in-ireland.blogspot.com/


5) A blog který mě uvádí v úžas, kdykoliv ho navštívím : www.catalinapece.blogspot.com

pondělí 30. ledna 2012

Italské chlebové roládky

Recept z Ridiho třetího dílu kuchařky na špenátovo ricottovou roládu mě hned začal zajímat. Špenátová náplň sice není nic neobvyklého, ale u chleba jsem ji ještě neviděla a tak jsem zahájila akci. Musela jsem  těžce (jet až do Billy)  shánět ricottu. Ještěže mám na mrazáku tu hromadu listového špenátu, říkala jsem si po cestě. Pak jsem otevřela mrazák a zjistila, že NEMÁM. Hned poté co jsem přestala u prázdného mrazáku vzteky dupat a ječet a mlátit prázdnou taškou Billa heute denkt am Morgen o zem, jsem vymyslela náhradní náplň. Pro ty nadanější z vás, kteří umí na rozdíl ode mě nakoupit vše potřebné pro tento recept - uvádím kromě mé improvizované (ukázala se jako moc dobrá) i  tu náplň špenátovou.

Na chléb (Pane semplice): 2 lžičky soli, 500 g pšeničné bílé chlebové mouky (s vysokým podílem lepku), 10 g čerstvého droždí, 350 ml vlažné vody


Náplň špenátovo ricottová: 100 g uvařeného špenátu, 200 g ricotty, 25 g parmazánu čerstvě nastrouhaného,  muškátový oříšek, sůl a pepř

- všechny ingredience smícháme v míse a dochutíme

Moje náplň: 3 hrsti sušených rajčat, 3 rajčata z plechovky, 2 - 3 lžíce olivového oleje, zelené olivy,3 stroužky česneku, oregano a  parmazán

- hodinu předem zalijeme sušená rajčata vroucí vodou, pak je zcedíme a a se vším dohromady tyčovým mixérem rozmixujeme na hmotu ( opatrně aby z toho nebyla úplná kaše - malé kousky jsou žádoucí)

Nasypte mouku na vál a na ni nasypte sůl. Smíchejte droždí s vodou a trochu je ručně promíchejte. Pak nalijte kvásek do prohlubně v mouce a ručně vše zpracujte do těsta a pak z něj vypracujte kouli. Pokud budete chtít přidat mouku, přidávejte opatrně, těsto má být vlhké, ale ne tolik aby se lepilo na ruce nebo na vál. Těsto vytáhněte do oválné placky, přehněte a pak znovu a znovu, nakonec opět spojte v kouli. Díky tomuto pracnějšímu procesu se těsto provzdušní a bude hezky poddajné. Těsto je hotové až vám právě takové bude připadat. Pak těsto rozdělte na půl, aby se vám na ty roládky dobře válelo. Vyválíme těsto na 1 cm silný plát, potřeme nádivkou a zabalíme. Nakrájíme na cca 8 cm silné roládky.Dáme na plech vyložený papírem a vytřený olejem tak, aby mely roládky mezi sebou prostor na kynutí.  Přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 45 minut. Pečeme na 200 stupňů cca 20 - 25 minut. Snědli jsme je s mísou salátu a moc jsme si pochutnali.

úterý 24. ledna 2012

Polévka z červené čočky a sušených meruněk

Skvost! Za málo surovin hodně muziky. Komu zbyly sušené meruňky z Vánoc a Mikuláše  - ten zajásá. A komu nezbyly, tak by si je měl jít koupit, protože tahle polévka opravdu stojí zato. Červená čočka se nemusí namáčet a je hned uvařená. K tomu má spoustu vitamínů skupiny B a taky obsahuje kyselinu listovou, železo, plno rostlinných bílkovin a vlákniny. Ne, nejsem prodejce červené čočky, ale jsem její velký fanoušek. Od chvíle, kdy jsem ji ochutnala poprvé v polévce s názvem Ó hladové já (ani nevím jestli se ještě prodává), pustila jsem se do pokusů a zkoušení různých receptů na polévky z červené čočky. Tenhle jsem našla na allrecipes.com a vyhlašuji ho za jeden z mých  top receptů na polévku. Teď jsem si odběhla pro jistotu ještě jednou ochutnat a musím se sebou skromně souhlasit. Opravdu výborná...

290 g červené čočky, 1 a 1/2 l kuřecího vývaru, 1 cibule, 2 stroužky česneku (přidala jsem ještě jeden před koncem), 45 g sušených meruněk (spařit kvůli sířené slupce), 3 menší rajčata z konzervy, sůl, pepř, drcený kmín, sušený tymián, citronová šťáva (cca 1 lžička)

Na oleji osmahneme cibuli s meruňkami a česnekem, zalijeme vývarem a přidáme červenou čočku. Vaříme 30 minut. Přidáme sůl a  všechno  koření a rajčata a necháme povařit 10 minut. Polovinu odebereme a rozmixujeme. Vrátíme do hrnce a dochutíme citrónovou šťávou. Pokud k podávání přiložíme čerstvý křupavý chléb s trochou másla, budeme mít dokonalou zimní večeři.

úterý 17. ledna 2012

Prezidentská bábovka

Ve školce právě probíhá osvěta na bábovkové téma. Přes Karkulku se děti dostaly až ke společnému "projektu" pečení bábovky. Úkol zněl jasně. Vyřídit doma, že mají donést recept na bábovku. Jaktože já, která jsem odmala byla tak vynervovaně zodpovědná, že jsem se od ledna bála, abych na Velikonoce nezapomněla donést vyfouknuté vejce na kreslení kraslic, jaktože já mám za syna dítě,  který naprosto cíleně bojkotuje úkoly už od školky? Nejenom, že  do školky nedonesl recept, prý ani neochutnal společně upečenou bábovku, protože si nechal odnést talířek, který si měl nechat na stole. Vůbec nevím, jestli je pravda, že bábovku neochutnal a z jakého důvodu, protože kromě toho, že nevyřídí co se po něm žádá, má taky dost bujnou fantazii. Ale kdyby to náhodou pravda byla, rozhodla jsem  se, že si bábovku upečeme doma. A rovnou tu nejlepší, prezidentskou. Protože Vojta bude prezident! No kdyby se to náhodou nepovedlo, tedy to Vojtovo prezidentství, tak aspoň bude vědět, co mívá pan prezident ke svačině. Jo a ještě ke všemu, za pomocí vůně bábovky zútulníte každý byt a navodíte atmosféru pohody...i přes to, že se lepíte k podlaze poseté dětskými sušenkami. Recept pochází z Labužníka.com.

250 g cukru krystal, 200 g másla, 50 g strouhané čokolády, 6 vajec, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 100 g strouhaných vlašských oříšků, 250 ml smetany na šlehání, tuk a mouka na vymazání formy.

Cukr a máslo se žloutky a strouhanou čokoládou utřeme , přidáme vanilkový cukr,  prosátou mouku s práškem do pečiva, ořechy a přilijeme tekutou šlehačku. Z bílků pokojové teploty a špetky soli vyšleháme pevný sníh a opatrně ho vmícháme k bábovkové směsi. Bábovkou formu vytřeme pečlivě tukem, pak vysypeme hrubou moukou a nezapomeneme moukou posypat pořádně i středový hrot formy. Nalijeme těsto a pečeme na 180 C 40 - 50 minut.

čtvrtek 12. ledna 2012

Kuře pečené s česnekem

Něco vám řeknu, pokud bych si mohla vybrat jedno jídlo, které se mi snad nikdy nepřejí, tak to bude pečené kuře. Zastávám názor, že nejlepší je to  nejjednodušší - takže osolit, okmínovat, obložit kousky másla a jakýpakcopak. No ale když jsem našla ve starém Apetitu recept s pečeným česnekem, bylo jasné že tohle mi bude chutnat. Taky že ano. Nejen, že získáte krásně šťavnaté a chutné kuře a božsky provoníte kuchyni...navíc získáte dostatek pečeného česneku. A když k němu přidáte bagetku a na ni si natřete upečené stroužky s troškou té šťávy z pekáče...no někdy neexistuje dostatek superlativů, aby to bylo popsáno přesně.

1 dobré kuře (say no to promodralé zdechlinky z kauflandů), 6 stroužků česneku, 120 g másla, 4 palice česneku, sůl, paprika

kuře omyjte a osušte. Svažte mu nožky a dovnitř kuřete vložte kousek másla a 6 stroužků česneku. Kuře důkladně osolte. Máslo rozpusťte a smíchejte s paprikou. Kuře celé potřete touto směsí másla a papriky. Do pekáče položte mřížku a na ni dejte kuře (do pekáče lze dát i brambory, kuře by prostě nemělo ležet ve výpeku). Já jsem přece jen trošku podlila vodou, ale minimálně. Pečte hodinu a čtvrt až hodinu a půl na 200 C. Po padesáti minutách pečení přidejte palice česneku, které jste před tím příčně překrojili. Po vytažení z trouby nechte kuře 20 minut odpočinout, než ho budete podávat. Šťáva, která se při pečení drží na povrchu kuřete se tak stihne rovnoměrně vsáknout zpět do masa.

úterý 10. ledna 2012

Cibulové kroužky

Na úžasných stránkách zoomyummi.com jsem našla tenhle a mnoho dalších zajímavých receptů, na které ještě v mých domácích pokusech určitě přijde řada. Cibulové kroužky se často dělají smažené a tohle mi přišlo mnohem vtipnější. Tady se obalují v bramborových chipsech a pak se pečou. A s majonézou s bylinkami, nebo jogurtovým dipem jsou úžasné. Jen kdyby to obalování v těstíčku a namáčení v chipsech šlo rychleji...
Plánovala jsem je udělat na Silvestra, nakonec jsem je dělala cvičně den předem na večeři..ach, kde jsou ty časy svátků a obžerství. Cibulové kroužky si zakazuju nejmíň do března:-) Ale nevím jestli to vydržím.

35 g hladké mouky, 1/2 čajové lžičky soli, 1/4 čajové lžičky černého pepře, 1/4 cayennského pepře
těstíčko: 250 ml  bílého jogurtu, 2 vejce, 70 g plus dvě lžíce hladké mouky

4 šálky drcených bramborových lupínků (základní solené), 2 větší cibule, sůl

V misce smícháme 35 g mouky, koření a sůl v sypkou směs. Lupínky si nadrtíme v hmoždíři (nebo jim natřískáme ještě v pytlíku paličkou na maso, záleží na náladě) Troubu předehřejeme na 200 C. Cibule nakrájíme na 1 cm plátky a ty rozebereme na kolečka. Kolečka obalíme v sypké směsi, poté namáčíme do těstíčka (které jsme vyrobili smícháním jogurtu, vajec a mouky). Z těstíčka kroužky šupneme do rozdrcených chipsů a pak už je dáme na plech vyložený papírem a pečeme dozlatova. Po vytažení z trouby osolíme.

čtvrtek 5. ledna 2012

Závin s hruškami a plísňovým sýrem

Opět oblíbená kombinace sýra a ovoce. Tenhle štrůdl byl mým loňským vítězným štrůdlem ve školkové soutěži matek a já jsem slíbila, že  sem recept napíšu. A pak jsem zapomněla. A tak jsem si ho na Silvestra pro radost a připomenutí udělala. V receptu se používá šunka, ale myslím že půjde vynechat, takže ejhle máme tady  hned taky vegetariánský recept.  Ovšem abyste si nemysleli, že jsem tak roz.. no že takhle jím pořád,  tak zatímco zde uveřejňuji tyto hluboce kalorické recepty,  chroustám mrkev, chodím se co deset minut zvážit a čekám až zhubnu, abych mohla pak zase přibrat.

listové těsto, plechovka kompotovaných hrušek, rokfór/gorgonzola (opravdu nesahat na nivu, je to pak jiný recept), šunka, strouhanka

Těsto rozválíte, posypete strouhankou, na to dáte plátky šunky, na tenké plátky nakrájené hrušky a nastrouháte sýr. Zabalíte do nohavice a  necháte na 200 C v troubě upéct. A budete se tvářit  strašně tajemně až se vás všichni budou ptát, co že to tam s tím sýrem ksakru je...

pondělí 2. ledna 2012

Domácí paštika

Paštika, která - troufám si skromně říct -  má a měla mezi  mými známými vždycky úspěch. A u nás doma taky. Vznikne v podstatě takový masový řez, upečená paštika se krájí na kostky či obdélníky a doporučuji konzumovat s trochou brusinek, nebo brusinkového džemu. Kromě kalorické náročnosti má tenhle recept  už pak jen samé plus. Je rychle hotový, takřka se nedá zkazit.

500 g kuřecích (kachních...) jater, 250 ml smetany ke šlehání, 4 vejce, 1  vrchovatá lžička soli, pepř (černý nebo barevný), lžička sádla (nejlíp husího nebo kachního)

játra očistíme - zkontrolujeme zda někde nezbyla žluč (zelenočerná sraženina), nakrájíme na menší kousky, a ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme smetanu, rozšleháme vejce, přidáme koření a lžičku rozpuštěného sádla. Tuto směs vylijeme nejlíp do keramického, sádlem vymazaného pekáčku (nebo srnčího hřbetu) menší velikosti, pokud se bojíme že nevyklopíme, tak můžeme vyložit alobalem a vymazat. Do většího hlubšího plechu nalijeme cca 1,5 cm vody a do něj umístíme nádobu s paštikou. Pečeme v této vodní lázni něco kolem 45 minut na 180 C nebo nějak podobně - prostě mírnější trouba.