středa 17. října 2012

Houbový gratin

A přišel další víkend a nadílka hub od mých rodičů. Krásné suchohřiby si zasloužily něco víc než "jen" smaženici. A moje krásná kuchařka, bible italské kuchyně (skvostný to dar k mým narozeninám) The Silver Spoon si zasloužila otevřít. Tak se stalo, že zde máme naprosto luxusní houbový gratin. Naprosto luxusní - v překladu znamená  - nebudete se chtít s manželem (děti naštěstí houby nerady) dělit - žádný v dobrým a zlým...až to ochutnáte, tak si na nějaké blabla slibované u oltáře ani nevzpomenete. Jen jsem se otočila pro foťák, už byla z pekáče půlka! Houby zapečené se sýrem a bešamelem jsou úžasná kombinace. Uvedu zde také základní  a moc dobrý recept na bešamel z kuchařky Silver Spoon, který se v italské kuchyni vyskytuje skoro stejně často jako rajčata. Chvíli jsem bojovala s myšlenkou proložit houby lazaněmi. Lenost zvítězila a protentokrát i pomohla výsledku. S chlebem je to lepší. Rozmarýn na fotce je opravdu jen pro efekt, nebyl čas vymýšlet aranže...bojovala jsem o porci na fotografii, navíc byla už tma, tak omluvte kvalitu. A až přijdete k houbám, nemusím vám říkat, co s nimi máte dělat.

40 g másla (plus trocha na vrch směsi), 1 šalotka, 600 g čerstvých lesních hub, 80 g dobré šunky, zelená petržel, 1 žloutek, 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu, špetka muškátového oříšku, lžíce strouhanky, sůl, pepř, bešamel

bešamel: 50 g másla, 25 g mouky, 500 ml mléka, muškátový oříšek (lze vynechat), sůl, pepř

Máslo necháme na středním ohni rozpustit. Odstavíme z ohně a vmícháme mouku, aby vznikla hladká pasta. Postupně přidáváme mléko  a za stálého míchání vařečkou kontrolujeme, zda je směs stále hladká. Nádobu vrátíme na oheň a vaříme na středním stupni za občasného míchání nejméně 20 minut. Bešamel by měl být dost hustý na to, aby ulpíval na vařeččce. Pokud je moc "tekutý" vařte o něco déle. Pokud je naopak moc hustý, přidejte mléko. Bešamel ochutíme solí, pepřem a strouhnutím muškátového oříšku. V závislosti na tom, jaký bešamel chcete, popřípadě pro jaký účel ho děláte, lze část mléka nahradit smetanou, aby byl bešamel jemnější a bohatší, nebo naopak část mléka odebereme a nahradíme vodou, aby byl lehčí.

Máslo rozpustíme, přidáme šalotku a pět minut restujeme na mírném ohni. Přidáme houby nakrájené na plátky a zvýšíme teplotu. Po pár minutách přidáme šunku a petrželku a necháme na pánvi opékat deset minut. Mezitím vyhřejeme troubu na 180 C, keramický pekáč (mísu) vytřeme máslem. Směs z pánve přemístíme do pekáče. Do bešamelu vmícháme  žloutek a parmazán se špetkou muškátového oříšku (pokud jsme dali muškátový oříšek při přípravě bešamelu, teď už další nepřidáváme). Lžící nalijeme bešamel na houbovou směs. Povrch zaprášíme strouhankou a poklademe vločkami másla. Pečeme 20 minut, podáváme teplé.


7 komentářů:

  1. Mňááám! U nás byly nedávno roštěnky na houbách, ale tak nějak se hub nemůžu pořád nabažit, takže až půjdeme zase s robátkama do lesa, je jasný, co pak bude doma dobrého :-)
    Akorát u nás bude boj ještě tužší, protože to starší, tříleté, houby naprosto miluje :-)
    A fotka je krásná, nedostatek světla se na ní vůbec neprojevil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoje dítě ví, co je dobré, Madli! To má po mamince:-D

      Vymazat
  2. luxusní :)
    máš tu samé skvělé receptíky!

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné, úplně se mi sbíhají sliny..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně už teď taky, Bibi, dávno je snězený...a houby nikde :-)

      Vymazat
  4. Hm, to vypada bajecne. O vikendu vyzkousim, akorat houbicky nebudou lesni ale kupovane.

    OdpovědětVymazat