pátek 3. srpna 2012

Domácí paštika s portským vínem

Tahle paštika je u nás naprostou stálicí všech oslav. Dělám ji po malých porcích do formiček, aby měl každý svou a hosté se neprali. Protože to opravdu reálně hrozí. Kdyby to měl být jeden recept (jakože není) ze skvělé kuchařky Zpátky domů od Hany Michopulu, tak stálo za to tu knihu koupit. Paštika je tak jemná a sametová, že máte chuť se s ní nakrémovat. Ovšem pokud vlastníte psa, bude to asi dost nebezpečné. V receptu je uvedené množství 50 g másla na zalití a "zakonzervování" paštiky,  aby neosychala. To platí, pokud paštiku dáte do jedné misky. Když budete dělat paštiku do malých nádob, budete másla potřebovat víc, celý vrch paštiky musí být vždycky zakrytý máslem.

400 g kuřecích jater, mléko na namočení jater, 110 g másla, 50 g másla na zalití povrchu paštiky, 100 ml smetany ke šlehání, portské víno červené (lze nahradit - whisky, calvados, koňak...pak doporučuji změnit název této paštiky:-), špetka čerstvého tymiánu, bylinky dle chuti

Játra omyjeme, okrájíme z nich tmavé kousky, nitky...prostě očistíme, zalijeme mlékem a necháme půl hodiny stát. Mléko je zbaví nahořklosti. Pak játra osušte, aby na pánvi neprskala. Třetinu másla rozpustíme v pánvi a játra na něm zprudka osmažíme ( cca 3 minuty, játra by měla mít uvnitř ještě růžovou barvu). Játra nedáváme do malé pánve ve vysoké vrstvě, musí mít prostor, jinak se budou místo smažení dusit. Do mixéru dáme zbylé dvě třetiny másla, smetanu, sůl, pepř, bylinky a osmažená játra i s máslem na kterém se dělala. Přidáme pořádný šplíchanec portského. Rozmixujeme dohladka, pokud chceme mít paštiku velejemnou, tak pak ještě hmotu prolisujeme přes cedník. Nalijeme do keramické nádoby, nejlépe s pokličkou a necháme vychladit v lednici. Po půl hodině zalijeme povrch paštiky rozpuštěným (ale ne horkým) máslem. Vydrží dva dny. Ha. Ha. Nám teda rozhodně ne!

19 komentářů:

  1. Krásný recept, na paštiku se chystám už opravdu dlouho:) takže se snad konečně odhodlám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díííky, jojo, nech se přemluvit, bude chutnat:-D

      Vymazat
  2. vypadá bezvadně, také jsem propadla kouzlu paštik, takže určitě vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně je rychlá! Díky za pochvalu, budu ráda, když zkusíš.

      Vymazat
  3. Dělám velice podobnou, jen játra používám telecí (mají takovou jemnější chuť) a jako alkohol používám whisky: http://madlinakuchyne.blog.cz/1202/jemna-teleci-pastika-k-namazani
    A je fakt, že už si bez ní žádnou oslavu představit nedokážu, skvělá je nejen klasicky na bagetkách, nejlíp domácích (http://madlinakuchyne.blog.cz/1202/ta-ma-ale-bagety) ozdobená sušenými brusinkami nebo olivami, ale výborná je i ve slaných mini věnečcích z odpalovaného těsta.
    Prostě domácí paštika nemá chybu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristovanoho Madli! Tohle mi nedělej, sotva se dojedla už abych sháněla telecí játra?

      Vymazat
  4. Perfektní recept! Když se dostanu do obchodu pro játra, dnes ji udělám ;-) Jen ten alkohol asi vynechám, aby to mohly i děti a těhotná švagrová :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Rozveselila mě představa, jak se doma někdo maže od hlavy k patě touhle lákavou paštičkou a pak čeká, co na to jeho psisko... :-DDD

    OdpovědětVymazat
  6. Konečně paštika, do které se mám chuť pustit!

    OdpovědětVymazat
  7. Už se to tu chystá na paštičku. Dám do ní i trochu brusinek. Pa a díky za rychlí a určitě výborný receptík :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla božská - pochutnávala si celá rodina :-)

      Vymazat
  8. Teda Vando, tohle byla prostě paštika!!!
    Včera jsem se stal tvým bezmezným obdivovatelem. Snad mi to Jura odpustí...
    Ondryš

    OdpovědětVymazat
  9. olala, tak to děkuji pěkně prosím. Tož já ti zas někdy donesu:-)

    OdpovědětVymazat
  10. ďakujem za super recept, robíme pravidelne, je to fakt výborná chuťovka, zatiaľ chutila každej návšteve :) Lea

    OdpovědětVymazat
  11. Dneska se na pastiku chystam uz potreti. Vsichni se zatim olizovali az za usima. Jeste jsem pridala (staci jeden strouzek) cesnek, a jako mnaaaam. Diky za super recept:)

    OdpovědětVymazat
  12. Pkěný den, to máslo na vrchu je potřeba?? :) budu dělat na vánoce chlapům..děkuji

    OdpovědětVymazat
  13. a ještě jak dlouho paštika vydrží, chcji ji dělat na vánoce, tutíž jak moc dopředu ?? :) píšete dva dny...pak se zkazí? děkuji

    OdpovědětVymazat
  14. a ještě jak dlouho paštika vydrží, chcji ji dělat na vánoce, tutíž jak moc dopředu ?? :) píšete dva dny...pak se zkazí? děkuji

    OdpovědětVymazat
  15. Mila michalko, asi dost pozdě, pardon... máslo je právě aby paštika déle vydržela a na povrchu nešedla, ale pokud ji nezavaříte, tak je určena opravdu k rychlé spotřebě.

    OdpovědětVymazat