pátek 4. května 2012

Risotto s bílým chřestem a parmazánovým chipsem


Chřest chřest chřest! Bylo risotto, byl chřest s holandskou, bude ještě polévka a koláč. Tohle risotto se může dělat i se zeleným chřestem, který bude určitě lépe vypadat, jenže bílý má zase jemnější chuť. A v obchodě  měli zrovna bílý. Tak jdeme na to, bez zbytečného mluvení. A taky proto, že nevím, co bych okolo tohoto receptu měla vymýšlet za pohádky. Prostě je květen - sezóna chřestu - takže teď je chřest  prostě "must have"...

500 g bílého chřestu (před úpravou oloupat a odstranit dřevnaté konce), 300 g rýže na risotto, 1 malá cibule, 50 ml olivového oleje a 2 lžíce másla, 80 ml bílého vína(ohřátého),  700 ml vývaru, sůl, pepř, strouhaný parmazán a troška másla do hotového risotta


Očištěný chřest povaříme pár minut. Vršky chřestu odřežeme a dáme si je bokem na nazdobení, stonky nakrájíme na 2 cm kousky a taky dáme bokem. Vodu (nebo její část, podle oka), ve které jsme vařili chřest, přlijeme k vývaru. Na oleji s máslem necháme zesklovatět cibulku a děrovanou lžící/naběračkou ji odstraníme z pánve. Přidáme rýži, kterou restujeme taktéž než zesklovatí a cibulku k ní vrátíme.
Přilijeme víno a trošku vývaru, mícháme dokud se tekutina nevstřebá. Přidáme stonky chřestu a pokračujeme v pomalém dolévání tekutiny (vývaru) po naběračkách, tak jak bude během vaření potřeba. Musíme míchat a pečlivě dolévat a k tomuto zodpovědnému úkolu je také dobré nalít si skleničku:-). Až se za postupného dolévání vývaru a míchání dostane rýže do stavu "al dente" přidejte máslo a půlku strouhaného parmazánu. Risotto přikryjte a nechte stát dvě minuty. Dozdobte špičkami chřestu a parmazánovým chipsem. Poprašte zbytkem parmazánu.

Parmazánový chips: na pečící papír udeláme 6 hromádek strouhaného parmazánu a dáme na par minut do trouby. Po vychladnutí sloupneme z papíru a je to.

5 komentářů:

  1. Hmm dobrá sezonní inspirace:)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som len pred nedávnom prišla na chuť krémovému rizotu, ukladám tvoj receptík, vyzerá mňam

    OdpovědětVymazat
  3. I já jsem dneska čerstvě zakoupila balení bílého slovenského chřestu (dokonce v bio kvalitě) a risotto zbožňuju, to chřestové dělám moc ráda takhle: http://madlinakuchyne.blog.cz/1006/hebke-risotto-s-bilym-a-zelenym-chrestem
    Chřest rulezzz!

    OdpovědětVymazat
  4. Jeee, super! Ja jsem novy chrestovy nadsenec, takze bych si dala bez meskani :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, to vypadá hodně lákavě.

    OdpovědětVymazat