pátek 25. května 2012

Chřestový koláč s karamelizovaným pórkem a kozím sýrem

Už jste měli někdy chuť pověsit si na zeď plech s koláčem? Já jo. Včera, když jsem vytáhla tento skvost z trouby:-) Ovšem, pokud ochutnáte, tak vám po prvním soustu bude jasné, že z obrazu nic nezbude.
Koláč je rychle hotový a se sklenkou bílého vína na zahradě za vlahého  jarního večera...ano, tak bych si to představovala.  Ale nebudu lhát, jedl se tak, že jsem si kus narvala do pusy přímo z pekáče, mezitím nacpala do dětí kaše a tousty (chřest je too much green pro mého synka orientovaného na buchty)... a zjistila, že víno nikdo nedal vychladit a navíc na zahradě foukalo tak, že by to odneslo i ten plech s koláčem. Pak jsem si konečně sedla a nezřízeně se přejedla. Škoda že jsem takový barbar,  ten koláč vypadal a chutnal tak, že si zasloužil vytáhnout stříbrné příbory (kdybych nějaké měla) a krajkový ubrus (kdybych nějaký měla). A nějakou tu lehkou konverzaci o "řídké maltě". Prostě záležitost za kterou by se nestyděla i lepší restaurace...


listové těsto, svazek zeleného chřestu, pórek, smetana 33 %, cherry rajčata, listové těsto, 4 vejce, sůl, pepř, lžíce másla a olivový olej, trošku třtinového cukru

Pórek si podélně rozpůlíme a nakrájíme na půlměsíčky. Na másle a olivovém oleji ho pomalu restujeme dohněda s malou špetkou hnědého cukru asi deset minut.  Pak zakápneme troškou vody a chvilku povaříme aby se tekutina vstřebala, trošku osolíme. Zároveň si připravíme zelený chřest. Ohýbáme stonky u konců tak, až se dřevnatá část sama odlomí. Blanšírujeme dvě minuty ve vařící vodě. Formu na koláč vymažeme a vyložíme těstem, které párkrát propíchneme vidličkou. Na těsto rozmístíme karamelizovaný pórek. Na ten naskládáme stonky chřestu. Poklademe cherry rajčaty a lžičkami kozího sýra (pár cherry rajčat položíme až koláč zalijeme vaječnou směsí, aby byly pěkně vidět). Zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně a pečeme na 200 C dozlatova.



6 komentářů:

  1. Bomba! A krásné fotky ještě k tomu :-)!

    OdpovědětVymazat
  2. no krásny koláč a určite aj veľmi chutný :) a to stolovanie poznám, ale pri tých deťoch sa to nedá, možno keď tí moji vyrastú bude aj krásny obrus na stole , strieborné príbory a nejaký štýlový a starožitný servis...už sa na to teším :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Vypada to bajecne! taky se budu muset pustit do nejakeho kolace s chrestem, uz si to rikam asi tyden :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ježiš, ten je nádhernej, že bych si ho hned taky připlácla na zeď :-) Jojo, malé děti a kultivované stolování prostě nejdou dohromady. Doufám, že se mi před koncem chřestové sezóny podaří sehnat nějaký zelený chřest, zatím jsem narazila jen na bílý a ten by tomuhle nádhernému koláči tak neslušel. Miluju tvůj styl psaní! A krásné fotky, mimochodem!

    OdpovědětVymazat
  5. mali sme dnes na večeru. bol dokonalý!!! s kozím syrom sa ešte stále nekamarátim, tak som ho nahradila fetou. bolo to fakt úžasné a ešte tento týždeň určite opakujeme :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéj Andrejko, s fetou musel být také výbroný. To jsem moc ráda, že chutnal!

      Vymazat