úterý 6. března 2012

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem

Carpaccio z červené řepy je jeden z mála způsobů, jak do sebe řepu dostanu. Trauma z jesliček staré 30 let -  kterak brečím do umělohmotného talířku plného řepy - je u mě stále dost silné. Objednávám občas tzv. "biobedýnku" a ta řepu často obsahuje. Vzhledem k ceně zeleniny v zimě a navíc bio zeleniny vůbec, přece nenechám tu řepu shnít!  Navíc řepa je taky zdravá žejo. A v tomhle podání, zvlášť pokud ji opatříte výborným kozím sýrem, je opravdu dobrá.

2 řepy velikosti pěsti, 4 hrsti rukoly, piniové oříšky na ozdobu
na zálivku: balzamikový ocet, sůl, pepř, šťáva z jednoho citronu
měkký kozí sýr

Troubu zapneme na 190 C a řepu zabalíme do dvojího alobalu. Pečeme asi hodinu, dokud není řepa měkká (zkusíme špejlí). Tohle můžeme udělat i den předem. Vychladlou řepu pak nakrájíme na co nejtenčí plátky (třeba škrabkou na brambory, nebo na mandolíně), naskládáme na talíř, zakápneme zálivkou. Ozdobíme rukolou, kozím sýrem a piniovými oříšky. Navrch můžeme zakápnout olivovým olejem.

11 komentářů:

  1. Zaprvé dokonalá fotka :) a za druhé na tohle jídlo už se dlouho chystám, jen má drahá polovička by asi ani neochutnala - je tam až moooc zeleniny, takže jakmile budeme mít s kamarádkou veget u vínka tohle je jasná volba:) díky za krásný recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoje polovička by se měla naučit jíst zeleninu..

      Vymazat
  2. jooooj, toto vyzera dobree:-))

    OdpovědětVymazat
  3. já jediný způsob jak do sebe dostat řepu je v podobě freshe... prostě si 2x týdně udělám 0,5 l freshe z řepy, zavřu oči a piju :D je to hnus, ale je to tak zdravé, že to prostě vydržím... i když carpacio vypadá božsky, možná ji dám šanci i jinak než v podobě freshe ;-) díky za typ

    OdpovědětVymazat
  4. Já teda řepu miluju v jakékoli podobě, ale bohužel jsem u nás doma jediná. Ale carpaccio z řepy na mnoho způsobů už na mě "zaútočilo" několikrát, takže je jasné, co budu dnes kupovat. Díky moc za inspiraci. A ta fotka je vážně skvělá!

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to nádherně, carpaccio z řepy mám nafocené, posledně jsme si ho dali s tvarohem :))

    OdpovědětVymazat
  6. toto je nejlepší předkrm evr! :)

    http://moniislifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. výborné, děláme hlavně jako předkrm na oslavy a všem to vždy chutná i když řepu nikdo moc nemusí..na stole to nikdy nevydrží dlouho ;-)

    OdpovědětVymazat