Únor je svátkem lidí zamilovaných do koblih. A tenhle svátek určitě rád uzná každý. Plánovala jsem použít recept z klasické staré české kuchařky od Marie Janků - Sandtnerové. Nakonec mě počet osob (vím, dá se přepočítat, ale nechtělo se mi) a ledabylost s jakou se zde zachází s pojmy 12 vajec, nebo taky půl kila másla odradili a já se zbaběle vrátila k osvědčenému Apetitu. Nalistovala jsem v současném únorovém čísle recept na Nejlepší koblihy a šlo se na to. K plněným jsem přidala ještě variantu neplněných, které jsem horké obalovala ve skořicovém cukru. Snědly se oboje dřív, než po nich vychladl olej.
500 g hladké nebo polohrubé mouky (použila jsem polohrubou), 40 g krupicového cukru, 40 g másla, 4 žloutky, 30 g droždí, 3 lžíce rumu, 250 ml vlažného mléka, špetka soli, nastrouhané kůra z jednoho citronu, 250 ml oleje na smažení (já jsem použila fritovací hrnec), 200 g zavařeniny na plnění, moučkový cukr s vanilkou na poprášení... skořicový cukr
Rozdělejte droždí se lžící cukru a mouky, přidejte 4 lžíce vlažného mléka a nechte na teplém místě čtvrt hodiny vzejít. V misce umíchejte máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně přidávejte žloutky, jeden po druhém. Přidejte droždí, rum, sůl a kůru, mouku a s mlékem vypracujte na hladké vláčné těsto. Mísu s těstem přikryjte a nechte 45 minut kynout. Nebo všechno tohle přeskočte a použijte na těsto pekárnu.
Vyválejte z těsta placku tlustou o něco méně než 1 cm (v receptu je uveden cm, měla jsem strach, aby se koblihy prosmažily, tak jsem dělala o něco tenčí těsto), sklenicí naznačte na těstě kruhy. Na polovinu z nich dejte lžičku marmelády, druhou polovinu dokrojte a přikryjte s ní ty s náplní. Okraje umačkáme prsty a pak ještě celé vykrojíme za pomocí sklenice. Okraje koblihy se tak dobře spojí, aby náplň nevytékala. Smaží se velmi pomalu dozlatova (ve fritovacím hrnci na 140 C)
Paradne su, uz mam dobry mesiac chut na sisky, tak sa musim uz donutit urobit ich....teraz vsetci siskuju! :)
OdpovědětVymazatmňaaam ... jedna z mála věcí, které mám ráda, ale nejím je... sice vypadají nádherně, ale nesnáším smažené věci... :-) mám takový problém, jakože třeba řízek teplý nesním, ale studený mi nevadí... tak je to i s koblihama... ale pak mi je prostě zle od žaludku, proto smažené nejím... ale dost o mě! nádherný recept a krásné fotky!
OdpovědětVymazatTak jsem až dnes vyzkoušela a myslím, že určitě někdy udělám znovu. Jsou výborné!! :-)
OdpovědětVymazat