čtvrtek 2. února 2012

Domácí těstoviny s karamelizovaným pórkem a houbami

Vychutnávala jsem tu výbornou a navíc směšně jednoduchou omáčku na bleskově rychle udělaných DOMÁCÍCH těstovinách a na chvilku jsem si připadala, že sedím v nějaké té lepší restauraci, kde právě těmito jednoduchými recepty uchvacují své hosty. A účtují samozřejmě nepoměrně vyšší ceny:-)
Za recept na domácí těstoviny vděčím (a to jako doslova, protože je to recept - poklad) paní Florentýně - Janě Zatloukalové a její knížce, která má jedno z předních míst v mé knihovně kuchařek,  Kuchařka pro dceru. Domácí těstoviny! Za 15 minut hotové! Nádhera! Jistě z mých úvodních výlevů (a počtu použitých vykřičníků) vidíte, že mě tohle jídlo nadchlo. Stojí zato ho vyzkoušet.

Důležitý je první krok - zalijte dvě hrsti sušených hub vařící vodou hodinu  před tím, než začnete pracovat na tomto receptu.

Těstoviny: 200 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce olivového oleje (množství pro dva, u nás vyšlo pro dva dospělé a dítě)

How easy. Dejte vše do robota se sekacím nástavcem (nádoba s nožem dole, bývá součástí lepších tyčových mixérů - nebo to zkuste i s tyčákem). Podržte na nejvyšší obrátky, dokud se hmota nepromění v drobenku - což je asi 10 až 20 sekund. Snižte rychlost a ještě jednou promixujte - hmota by se měla spojit na několik větších kousků. Pokud moc lepí, pomůžete si moukou, pokud se sype  tak trochou vody nebo oleje. Těsto vyklopte, třemi rychlými chvaty prohněťte, spojte v kouli, dejte do mikrotenového sáčku a do lednice na 15 minut odpočinout (nutné, aby se mohl projevit lepek a těsto šlo dobře  rozválet).
Následně na vále rozválíte těsto natenko co nejvíc  to zvládnete a nařežete potřebné tvary (já jsem zůstala u širokých nudlí ). Pokud jste šťastní majitelé těstovinového strojku, vyrábíte profi tvary z tenkého těstíčka. My ostatní se trošku zapotíme při tom válení. Těstoviny, které jsme právě vyrobili, můžeme dát do dózy a mít pár dnů v lednici, popřípadě je můžeme dát i na mrazák. Hotové se vhodí do vroucí osolené vody a vaří 5 minut.

Omáčka: 1 pórek střední velikosti (pouze bílá část),  2 hrsti namočených sušených hub (voda z hub poslouží jako "vývar")  , hrst čerstvých (žampiony, zmražené houby...), 4 nasekané stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 30 g másla, lžíce vývaru, 200 g smetany na šlehání, 2 bobkové listy, šťáva z menší půlky citronu

V pánvi na středním ohni rozpálíme olej s máslem a přidáme pórek a dva bobkové listy. Mícháme, aby se poŕek hezky obalil máslem. Přidáme slité  sušené houby a čerstvé houby. Ztlumíme o něco oheň a necháme obsah pánve nerušeně restovat. Jak začne pórek i houby zlátnout a lepit se ke dnu pánve přidáme česnek. Dále přilejeme vodu z hub, lžíci vývaru a smetany. Zakryjeme a necháme chvilinku, asi 5 minut povařit. Nakonec dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

9 komentářů:

  1. Vypadají nádherně! Ještě že se už blíží čas oběda.

    OdpovědětVymazat
  2. first class!!! uzasne vanda, absolutne uzasne!

    OdpovědětVymazat
  3. Co byste doporučila místo hub pro ty, co houby neradi?

    OdpovědětVymazat
  4. Zuzu, udělala bych to klidně jenom s čistým pórkem a ke konci bych přidala třeba hrášek

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju Anetko, Alizie a Maryno:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak omáčka vyzkoušena, dobrota! Domácí těstoviny až příště :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Vandi, díky za recept. Konečně jsem ty těstoviny dělala a jsou fakt super. Jednoduché a rychlé!

    OdpovědětVymazat
  8. tak som ich tu vykutrala, vyskusam urcite..a mas ich nadherne!

    OdpovědětVymazat