pondělí 2. ledna 2012

Domácí paštika

Paštika, která - troufám si skromně říct -  má a měla mezi  mými známými vždycky úspěch. A u nás doma taky. Vznikne v podstatě takový masový řez, upečená paštika se krájí na kostky či obdélníky a doporučuji konzumovat s trochou brusinek, nebo brusinkového džemu. Kromě kalorické náročnosti má tenhle recept  už pak jen samé plus. Je rychle hotový, takřka se nedá zkazit.

500 g kuřecích (kachních...) jater, 250 ml smetany ke šlehání, 4 vejce, 1  vrchovatá lžička soli, pepř (černý nebo barevný), lžička sádla (nejlíp husího nebo kachního)

játra očistíme - zkontrolujeme zda někde nezbyla žluč (zelenočerná sraženina), nakrájíme na menší kousky, a ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme smetanu, rozšleháme vejce, přidáme koření a lžičku rozpuštěného sádla. Tuto směs vylijeme nejlíp do keramického, sádlem vymazaného pekáčku (nebo srnčího hřbetu) menší velikosti, pokud se bojíme že nevyklopíme, tak můžeme vyložit alobalem a vymazat. Do většího hlubšího plechu nalijeme cca 1,5 cm vody a do něj umístíme nádobu s paštikou. Pečeme v této vodní lázni něco kolem 45 minut na 180 C nebo nějak podobně - prostě mírnější trouba.

14 komentářů:

  1. Moc dobrá paštička (ještě je teplá)! Velmi jednoduché, rychlé, žádný problém s vyklápěním nenastal. Easy, breezy, beautiful!

    Příprava byla taky zábavná - jak u Lecterů v kuchyni v době sklizně. Doufám, že budu pochválena minimálně tradičně ve stylu "Skoro tak dobrá jako Májka!" :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to pozor, na "mazací" paštičku ještě přijde řada!

    OdpovědětVymazat
  3. tak šup šup, sem s májkou!

    OdpovědětVymazat
  4. wow tá je krááásna! krásna fotka, naozaj! a isto musela aj super chutiť!

    OdpovědětVymazat
  5. Anetko díky, chutnala moc, je to náš evergreen. Popravdě - zrovna tato se mi úplně nepovedla a při vyklápění z pekáče se zlomila. Dala jsem ji do moc velkého a byla jí tenká vrstva. Jsem ale ráda, že na fotky to nemělo vliv:-D

    OdpovědětVymazat
  6. Jejda! my robime presne podla toho isteho receptu, a vcera sme ju akurat dojedli ;o) moja najoblubenejsia!!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Marianna - já mám recept od mamky, která s ním přišla před x lety od nějaké kolegyně z práce, ale myslím že tento recept až tak rozšířený není. Tak to je dobré, že to znáš. U nás chutná moc.

    OdpovědětVymazat
  8. Paštička je u nás večírkový hit. Když potřebuju něco rychlýho a efektního, tak vytáhnu trumf DOMÁCÍ PAŠTIKA a všichni sedí na zadku s plnýma pusama. A představujou si, kolik hodin práce to asi dalo :o), cha.

    OdpovědětVymazat
  9. stal se z ní evergreen, největší fanda je děda. Zítra jdeme na návštěvu, už je v troubě další pekáček - na přání zkouším variantu Double Pepper Effect.

    OdpovědětVymazat
  10. NO budu muset vytáhnout ještě tu "mazací" variantu. To bude děda koukat!

    OdpovědětVymazat
  11. ano prosím, u nás je aktuálně období oslav, ať se mám s čím vytáhnout!

    OdpovědětVymazat
  12. Definitivně stálice na našem stole! Dnes asi sedmá (?) repríza. Mazací varianta? Co?? A beef wellington ;-)...

    OdpovědětVymazat
  13. Me bohuzel tato pastika moc nejela, smrdela nam cela kuchyn a pastika mela velmi silnou chut jater, jako bych jedla jatra a ne pastiku, cekala jsem tedy neco uplne jineho.

    OdpovědětVymazat
  14. Zuzu to mně mrzí. Ona to není mazací paštika, což nahoře píšu. Mně tahle paštika strašně voní, když se peče:-D asi máme jiný vkus.

    OdpovědětVymazat