úterý 29. listopadu 2011

Peppermint Brownies

Peprmintky v čokoládě jsou od dětství moje bonbóny Nr.1. Spojení čokolády a peprmintové příchuti má myslím hodně fanoušků a tyto brownies jsou pro nás, peprmintové fajnšmekry, jako dělané. Recept pochází z www.anetagoesyummi.blogspot.com a od chvíle, co jsem ho uviděla, mi vrtal hlavou a chystala a těšila  jsem se na jeho vyzkoušení téměř půl roku. Brownies jsem nikdy nedělala. Prvně jsem si je totiž nějak spojovala s klasickou čokoládovou litou buchtou a nepřišly mi nijak zajímavé. Potom jsem zjistila, že se jedná spíš o pečenou čokoládu, protože obsah mouky je v nich přímo symbolický a rázem mi přišly mnohem zajímavější. A pak jsem narazila na peprmintovou podobu brownies a bylo jasné, že se to musí zkusit. Cukrem a čokoládou brownies přímo přetékají, mají takovou vlahou, táhlou konzistenci, pokud jste brownies nikdy nejedli, musíte to vyzkoušet!
A protože jsem fakt skalní fanoušek zmíněných peprmintek v čokoládě (fakt moc!) snědla jsem jedno z balení den předtím než jsem je měla péct. Druhý den jsem je nesehnala, takže můj recept se od originálu liší menším množstvím peprmintek. Ale musím říct, že i tak je tam ta peprmintové chuť cítit a každý ji odhalil. Příště musím koupit troje peprmintky, no...

180 g másla, 180 g tmavé čokolády, 80 g hladké mouky, 40 g kakaa, 2 balíčky peprmintek (nebo 100 g čokolády, pokud chcete pouze čokoládové brownies) - já jsem nakombinovala balíček peprmintek a čokoládu, 3 vejce, 270 g hnědého cukru, pokud máte peprmintové aroma, lze lžičku použít do těsta

Ve vodní lázni (menší hrnec nad větším hrncem s menším množstvím vody, neměl by se dotýkat hladiny) rozpustíme máslo a čokoládu a necháme zchladnout. Mouku a kakao přesijeme, peprmintky nakrájíme na čtvrtky. Troubu necháme vyhřát na 180 C. Vajíčka a cukr vyšleháme ve větší míse po dobu 7- 8 minut, dokud hmota nezdvojnásobí objem a nezesvětlá. Opatrnými osmičkovými pohyby vmícháme čokoládovou hmotu. Až se hmoty spojí, vmícháme stejnými pohyby mouku s kakaem. Vznikne lepkavé těsto do kterého přimícháme kousky peprmintek. Těsto vylijeme do pečícím papírem vyloženého pekáčku (použijte co nejmenší pekáček, brownies by měly být tak 2,5 až 3 cm vysoké). Peče se 20 až 25 minut. Po upečení by se hmota neměla v středu třást, tak poznáte že jsou brownies hotové. Mají lesklý hladký povrch. Nešťourejte do těsta špejlí, brownies mají být vlhké, lepivé až žvýkačkovité konzistence, takže naopak ulpívání drobků na špejli je žádoucí.

čtvrtek 24. listopadu 2011

Jablečná bábovka a karamelovou polevou

Hádejte hlavní ingredienci:-) Jasně. Jablka. Taky pekany a mrkev. Nevím jak to dělám, ale já prostě skoro neumím najít recept, který by neznamenal kalorickou smršť. Takže tato bábovka, protože pochází z nějakého amerického blogu, který jsem nalezla už ani nevím kdy přes foodgawker - tak tato bábovka se prosím pěkně ještě polévá karamelovou polevou. A aby byla vláčná, je vevnitř vrstva  sladkého krému z Philadelphie. Hmota, která vznikne po vypracování těsta je strašně hutná, a ze začátku mě dost vyděsila. Po přidání jablek a mrkve se přece jen trochu naředila, ale do bábovkové formy jsem lžící spíš sázela těstové koule, které jsem jakž takž nějak do té formy rozetřela. Poté jsem nalila vrstvu krému z Philadelphie a opět ho zaházela koulemi z těsta. Jakžtakž jsem to uplácala a po pravdě nevěřila, že to po vytáhnutí z trouby bude k jídlu. K jídlu byl, dokonce zaznamenal nadprůměrný úspěch, takže doporučuji zkusit a neděsit se při přípravě.

1 balení Philadelphie, 480 g hladké mouky, 480 g cukru krupice (dala jsem "jen" 320 g), 4 velká vejce, 240 ml oleje, 2 čajové lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky jedlé sody, 2 čajové lžičky skořice, 1 čajová lžička soli, 2 hrnky nasekaných jablek, 1 hrnek nastrouhané mrkve, 1/2 hrnku nasekaných pekanových ořechů

Vyšlehejte Philadelphii s 60 g cukru a vmíchejte 1 vejce. Ve velké míse metlou smíchejte olej, zbývající cukr a vejce. V druhá míse smíchejte sypké ingredience: mouku, pečící prášek a sodu, skořici a sůl. Postupně přidávejte k tekuté směsi. Nakonec vmíchejte jablka, mrkev a pekany.
Půlku směsi přesuňte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Nalijte krém z Philadelphie a druhou polovinu těsta. Pečte na 180 C něco kolem hodiny, dokud se těsto nepřestane lepit na špejli. Po vytažení z trouby nechte 10 minut stát, pak vyklopte z formy.

Poleva:120 g hnědého cukru, 60 g másla, 2 lžíce mléka, 60 g moučkového cukru, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, nasekané pekanové ořechy

Ve větší pánvi přivedeme  hnědý cukr, mléko a máslo k varu. Vaříme a mícháme 1 minutu, pak odstavíme. Přidáme moučkový cukr a vanilkový extrakt a vymícháme do hladka. Polevou pocákáme bábovku a posypeme pekanovými ořechy. Po konzumaci si nezapomeneme vzít něco na žlučník a neustále si připomínáme, že když v tom byla mrkev a jablka, je to vlastně zdravé.

úterý 22. listopadu 2011

Brambory Crainquebille

Já snad mlaskám ještě teď. Úplně jednoduchý recept, původně jsem ani nepřemýšlela o tom, dávat ho sem. Ale. Po prvním ochutnání jsem litovala, že ten pekáč nemůžu sníst sama. Po nedělní huse, z níž jsem sebrala 3 hrnky sádla (hurá jupí husí sádlo!) to bylo přesně to, co jsme potřebovali. Odpočinek od masa. Brambůrky opečené s cibulkou a rajčaty, navrch  s krustou ze sýra a strouhanky, by se mohly podávat (bez sýra, to už by fakt bylo moc i na mě) i jako příloha k masu, ale podle mě je to barbarství.  Na recept jsem narazila na Alchemy in the kitchen - blogu. Trošku jsem si musela vypomoci náhradou sušeného koření za čerstvé a použitím jiného sýra, Babica by ze mě měl radost.

50 g másla, 2 cibule, oloupané brambory nakrájené na 2 cm kostky: 500g (plus mínus), 1 čajová lžička tymiánu (má být čerstvý, což jsem neměla, taktéž i rozmarýn), 1 čajová lžička lístků rozmarýnu, 2 stroužky česneku - pomačkané (dala jsem o něco víc, záleží na chuti), 400 g rajčat v plechovce, čerstvě mletý pepř, sůl, 250 ml kuřecího vývaru, strouhanka, sýr (gruyére,  já jsem použila goudu)

na másle zpěníme cibuli na kostičky, necháme zesklovatět a změknout (cca 5 minut). Přisypeme brambory na kostky, nasekaná rajčata, koření, česnek, sůl a pepř. Promícháme a dáme do zapékací mísy (velikost cca 21 x 21 cm, na výšku 6 cm), přilijeme vývar, který by měl brambory skoro zakrýt. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 C 20 minut. Pak zmírníme na 180 C a pečeme dalších 20 minut. Až nám brambory při propíchnutí vidličkou přijdou měkké, vyndáme mísu z trouby, zasypeme hrstí strouhanky a strouhaným sýrem a vrátíme na 10 až 15 minut zapéct. Hotovo.

pátek 18. listopadu 2011

Sněhové čokoládové "sušenky"

Na zítřejší ledovou revue "Mrazík" si je vezmeme s sebou do krabičky. Po zaplacení ceny vstupného mě překvapuje, že nám ještě zbylo na hořkou čokoládu. Jsou to vlastně "pusinky" s ořechy a čokoládou, a protože jsem recept čerpala někde na allrecipes.com, nechala jsem to jejich "cookies" v názvu.

2 bílky
150 g cukru
200 g čokolády
kapka vanilkové tresti
dvě hrsti vlašských ořechů

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Bílky se špetkou soli našleháme až dělají měkké špičky, poté vsypeme cukr a vyšleháme do tuha. Tuhý sníh smícháme s čokoládou zchladlou na pokojovou teplotu, přidáme tresť a ořechy. Lžící děláme hromádky na vymazaný pečící papír, necháme tak 4 cm mezery. Peče se 12 minut na 180 C.

úterý 15. listopadu 2011

Falafel

Když někde zaslechnu falafel, vybaví se mi okamžitě Jáno Sedal. Skvělý a nedoceněný (teda rozhodně Brnem) herec HaDivadla. Teď už vlastně bývalý. A to jak nás v Berlíně s celým divadlem  táhl až kamsi na periferii jen proto, že tam mají ten nejlepší falafel, který jsme prý "níkdy níkdy v žívotě néjedli". Měl pravdu a od té doby už jsem ho taky níkdy níkdy neměla. Až dodnes. Za recept děkuji Cuketkovi.

1 konzerva cizrny, 1 vajíčko, česnek, sůl, pepř, petrželka, mouka, olej na smažení

Cizrnu slijeme ( já asi dvě lžíce vody z konzervy použila, měla jsem strach že to bude moc suché), rozmačkáme šťouchadlem na brambory na kaši, přidáme vejce a vše ostatní. Mouky přidáváme dokud nám nepřijde, že se z toho dá něco vytvarovat. Necháme chvíli vychladit a pak tvarujeme pingpongové míčky, které buď necháme kulaté nebo zploštíme, dle nálady:-) Smaží se ve vysoké vrstvě oleje nebo se frituje. Výborné s česnekovým dipem, nebo se zeleninou a dresinkem v pita placce.

čtvrtek 10. listopadu 2011

Povitica


Výzva Daring bakers pro měsíc říjen. Závin, který se peče zamotaný v chlebové formě, takže  vám z toho vlastně vyjde takový chlebový bochník na sladko. Povitica pochází z Chorvatska a Slovinska, pečivo tohoto typu však naleznete po celé východní Evropě. V Polsku se peče jako vánoční pečivo, na Slovensku ji naleznete pod názvem ořechovník, v Srbsku je známá zase jako štrudla. Charakteristické pro ni je velmi  natenko vyválené kynuté těsto, které se potírá nejčastěji ořechovou směsí (vlašské ořechy a med), ale používají se i nádivky makové, čokoládové, tvarohové nebo jablečné.
Rovnou se přiznám, že jsem použila kupovanou ořechovou směs na buchty, protože vlašské ořechy zatím nemám a až budou, tak je budu šetřit na vánoce. Základním krokem k tomu, aby se povitica povedla jak má, je vyválet těsto tak tence, že připomíná papír. Z tohoto důvodu se vyvaluje na velké ploše (např celý stůl) a na pomoučněném ubruse či prostěradle, protože jedině tak ji zvládnete potom smotat. Video, kterak se s Poviticí zachází je zde:

výroba Povitice

Protože jsem nechtěla jen kvůli tomuto receptu kupovat chlebovou formu, je moje Povitica tvarově nestandartní - smotanou jsem ji pekla v pekáči z Jenského skla. Ale dobrá byla, to jo.

Kvásek:
2 lžíce teplé vody, 1/2 lžičky cukru, větší špetka mouky, 3 g sušeného droždí

Těsto: 280 g hladké mouky, 120 ml mléka, špetka soli, 3 lžíce cukru, 1 vejce, 30 g másla

na potření: rozpuštěné máslo s kávou a cukrem
nádivka: maková, ořechová, jak je libo

Rozděláme kvásek, necháme trošku "napěnit" v teple, smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme pevné hladké těsto. Necháme v teple nakynout asi hodinu a půl.
Na rozprostřeném ubruse posypaném moukou vyválíme těsto co nejvíc na tenko. Potřeme nádivkou a smotáme v dlooouhou roládu. Tuto motanici pak složíme na třetiny do chlebové formy (viz video). Poté ji potřeme kávou s máslem a cukrem a necháme čtvrt hodiny odpočinout. Rozehřejte troubu na 180 C, pečte Povitici 1/4 hodiny a poté ztlumte na 150 C a pečte dalších 45 minut. Po vytažení z trouby nechte zchladnout nejméně 30 minut, aby po vyklopení z formy udržela Povitica tvar.

úterý 8. listopadu 2011

Dýňové rizoto se šalvějí

Tento podzim si dýně opravdu užívám. Polévky, dýně s rozmarýnem pečená v troubě, pečená dýňová semínka, a teď přichází na řadu rizoto. Rizoto jsem zvolila, protože jsem v sobě živila naději, že to bude další cesta, jak přesvědčit dítko, aby do sebe dýni dostalo. Úspěšná je zatím pouze polévka a to se do  ní zakysanou smetanou musí nakreslit smajlík. Zelenina je pro naše dítě smrtelně nebezpečná. Použila jsem dýni Hokkaido, která se neloupe, protože na loupání a krájení dýně už mám alergii a navíc  taky namožené ruce.

60 g másla, 1 cibule na kostičky, 1 kg dýně na kostičky, 300 g kulatozrnné rýže, 250 ml bílého vína, 1 a  1/2 l zeleninového vývaru, strouhaný parmazán, šalvějové lístky, kousek másla na závěrečné zjemnění (lžíce mascarpone -  ale není nutná)

na másle osmahneme cibulku, přidáme rýži a společně restujeme asi 3 minuty. Přidáme bílé víno a mícháme dokud se neodpaří a nevsákne do rýže. Přilijeme třetinu zeleninového vývaru, za častého míchání necháme opět vsáknout. Přidáme nakrájenou dýni a podléváme vývarem dokud není rýže měkká a rizoto krémové. Na konci dochutíme parmezánem, nasekanou šalvějí,  pepřem a solí a kouskem másla.

neděle 6. listopadu 2011

Jablečné chipsy


Jsem nadšená. Totálně. Plesám. Dělám je již třetí den po sobě. Mamon má zase navrch. Plním sklenice a dózy, abych je vzápětí opět vysypala a okamžitě snědla. Jsou úplně tenoulinké, akorát tak kořeněné, sladké a výborně křupou. Opravdu jako chipsy.  Moji rodiče mají zahradu a na ní jabloně. Jablka jsou kožená, strupatá a sladká. A já je odjakživa nemám nijak moc ráda. Na pečení se použít dají, na mošt taky, ale prostě není to ten druh, do kterého bych se s chutí zakousla. Ovšem teď je beru na milost a plesám nad jejich nadúrodou. Ještě bych chtěla říct, že odjakživa nesnáším křížaly. Pamatuju si, že je babička mívala v látkovém pytlíku a snažila se mi je nabízet ve chvíli, kdy jsem žádala něco dobrého (sladkého). Jasně. Chacha. Křížala nebo tyčinka Deli? Hmmm?
Možná odtud vznikla má vrozená nedůvěra v pojem "zdravé mlsání". Jé. Když se to napíše, tak to vypadá ještě blběji, než když se to vysloví. Zpět k chipsům, dneska jsem tak rozvláčná, že by mi dědeček Simpson mohl závidět. Prostě jsem tím chtěla říct že a) nejsou to křížaly, b) je to dobré a zdravé zároveň. Fakt jo. A navíc to po mně Vojta pořád loudí, takže si fakt trošku připadám jako moderní matka, která kvalitně vyživuje své dítě. Jednoduché jak facka, takže:

4 jablka, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 2 lžičky skořice, lžíce cukru moučka

Jablka nakrájíte na tenké plátky (buď na mandolíně - nebo nožem, popřípadě robotem a ještě mě teď napadlo že by na to šlo použít škrabku na brambory). Do mísy dáte koření a promícháte. Plátky jablek pak v míse s kořením protřeste, aby se obalily. Toto množství je na dva plechy, které vyložíte pečícím papírem a pak na něj pokladete plátky jablek v jedné vrstvě. V troubě pečete na 100 C  cca 2 hodiny. Plechy jsem pekla zaráz a občas je prohodila. Jakmile jsou plátky křupavé, je hotovo. Když se mi zdálo že vprostřed ještě není chips úplně hotový ale jinak křupe, na zkoušku jsem jeden vytáhla a nechala vychladnout - ono to při vychladnutí ještě více ztvrdne. A když byl po vychladnutí křupavý celý, tak šly plechy ven.

čtvrtek 3. listopadu 2011

Tarte Tatin z rajčat

Ó díky díky, milá Mary za tvůj web www.laskominyodmaryny.blogspot.com. Tenhle recept byla jasná volba. Miluju Tarte Tatin s jablkama, taky jsem ho sem plánovala umístit. Ale tohle? Tarte Tatin na slano? Jak je možné, že mě to nenapadlo? No nic, v zájmu téhle neskutečné dobroty překonám své rozčarování z toho, že jsem tenhle recept nenašla já, ale konkurenční Mary. Zásadní rozdíl mezi mým a Maryniným je dyzajn. Bohužel ten můj není tak povedený. Stalo se, co se mi ještě nestalo (tedy u toho Tarte Tatinu s jablky), že při vyklápění mi ti zmetci mrňaví (cherry rajčata) zůstali ve formě. Shrnuto - největší problém receptu - prvně ty malý potvory naskládat řezem dolů na pánvičku a pak je přeskládat  do pečící formy (fakt už si pořídím tu litinovou pánev do trouby, přísahám!) a po vyklopení si ti, co nemají štěstí či talent,  dají ještě bonusové kolo přeskládávání  rozbředlých pidirajčat z prkýnka zpět na těsto. Má odpověď na tuto receptovou torturu je - příště normální velký rajčata. Sice to nebude tak pěkné, ale ušetřím si vztekání se na lepší příležitosti. Ale ta chuť toho koláče, ta je tak úžasná, že už jsem na to vztekání s minirajčatama skoro zapomněla.
Protože není čas na hrdinství, použila jsem listové těsto. Jinak se dělá klasické křehké těsto.

listové těsto, 350 g cherry rajčat (nebo rajčat), 25 g másla, 1 lžíce třtinového cukru, 1 stroužek česneku, 2 lžičky bílého vinného octa, rozmarýn, tymián, oregano dle chuti (bylinky čerstvé...nebo nečerstvé při nejhorším), sůl pepř

Máslo rozpustíme, přidáme lžíci  třtinového cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme ocet a nadrcený česnek a vložíte rajčata a koření. Necháme karamelizovat cca 5 minut. Pokud máme litinovou pánev , která jde do trouby, máme ušetřenou práci. Rajčata, která jsme naskládali řezem dolů, zakryjeme těstem. Okraje vmáčkneme po obvodu dovnitř a vesele pečeme v troubě na 200 stupňů cca 25 minut. Po vyndání z trouby necháme cca 10 minut vychladnout a pak obrátíme. Pozor, může téct horké máslo/karamel ! Chňapka vhodná! Jí se hned.




úterý 1. listopadu 2011

Grilovaný medovorumový ananas

Takhle to dopadne, když pošlete na nákup otce se synem a ten se pedagogicky snaží nechat synka vybrat, kteréže to ovoce bude jíst. Lokální? Sezónní? Pche.  Naštěstí byl ale ananas skvěle vyzrálý a šťavnatý, takže nakonec vlastně celkem dobré zpestření, mezi těmi švestkovými koláči a jablečnými štrůdly. Jo a kdybyste se náhodou chtěli zeptat, tak syn měl samozřejmě verzi bez alkoholu.

ananas, 2 - 3 pomeranče, Bílý rum (v nouzi i Tuzemák), 2 lžíce medu, 30 g  rozpuštěného másla, cukr
kokosová moučka, zakysaná smetana, cukr

Ananas okrájíme a nakrájíme na cca 1,5 cm kolečka. Dřevnaté středy vyřízneme. Z uvedených surovin (první řádek) uděláme marinádu a ananas necháme pár hodin naložený. Pak grilujeme a zbylou marinádu rozehřejeme na sporáku, můžeme ještě přidat cukr. Podává se se lžící oslazené zakysané smetany, posypané kokosem. Vlastně je to taková dezertová Piňa Colada.