pátek 30. září 2011

Rychlý švestkový koláč

Dnešní rychlá  podzimně laděná sladká večeře. Je to jako quiche na sladko.  A je hotový dřív než řekneš "quiche quiche". A to se počítá!



listové těsto, švestky, blumy..., 2 kysané smetany, 3 vejce, rum, vanilka, dvě lžíce cukru, skořicový cukr na posypání

Těstem se zvednutým okrajem vyložíme pekáč vyložený papírem a na něj nasypeme na malé kousky nakrájené švestky. Rozšleháme kysanou smetanu s vejci, cukrem, rumem a vanilkou. Peče se údajně na 180 C 45 minut. Naše trouba to zvládla na tuto teplotu za cca hodinu. Prostě peče se dozlatova.

pondělí 26. září 2011

Cuketové hrancle


Aneb jak náš Vojta snědl cosi zeleninového aniž by to poznal. A co víc, nebylo to smažené! A navíc to bylo dobré. Já vím, že cuketa  není zrovna nositelem tuny vitamínů, ale i tak...
Navíc jsem to zvládla bleskově připravit zároveň s plácáním se s těstem na croissanty, a honěním se za Vojtou s nosními kapkami, ušními kapkami a čajem. Fakt miluju podzim a školkové bacily. Lepší už je jenom zima a školkové bacily.

Potřebovala jsem: cuketu dle množství (použila jsem asi polovinu středně velké cukety) oloupanou a nakrájenou na hranolky, sůl, pepř, olivový olej, půl hrnku strouhanky, půl hrnku parmazánu, lžičku oregana, 1 vejce

Cuketové hranolky osolíme, opepříme. Do uzavíratelné dózy dáme strouhanku smíchanou s parmezánem a oreganem. Rozšleháme vajíčko (můžeme nastavit troškou mléka) pak  cuketové hranolky protáhneme rozšlehaným vajíčkem a  společně je v dóze statečně prochrastíme až se obalí ze všech stran. Dáme je na pečící papír,  minimalisticky je zakápneme olivovým olejem a na cca 210 C je pečeme cca 20 - 30 minut  dozlatova. V půlce je obrátíme. K tomu je výborné podávat dip z kysané smetany a jogurtu s česnekem a  vaším oblíbeným kořením.




pátek 23. září 2011

Čínské palačinky (cong you bing)



Je mnoho druhů i názvů, mohou být jak sladké tak pikantní,  liší se tloušťkou. A vzhledem ke štědrému používání sezamového oleje v tomhle receptu se  lišit tloušťkou bude asi i  ten, kdo je bude jíst často... Ale to se dá pochopit, protože křupavost těsta s nádechem chuti sezamového oleje vonícího po oříškách ve spojení se sójovou  omáčkou, troškou zázvoru, cukru a rýžového octa  (ano chápete dobře...propadla jsem tomu) je prostě úplně božská kombinace.   V čínských restauracích palačinky naleznete natenko vyválené jako skvělou přílohu ke kachně, nebo také právě v  této podobě placek s jarní cibulkou či pórkem.


450 g hladké mouky, 240 ml vařící vody (množství záleží na mouce) , lžička soli, 80 ml sezamového oleje, dva šálky nasekané natě z  jarních cibulek nebo z pórku, olej na smažení, sůl podle chuti
omáčka: 3 lžíce kvalitní sójovky (např. Kikkoman), 1 lžíce rýžového octa, 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru, 3 lžičky cukru


Do mouky vlijete 2/3 vařící vody, pak postupně přiléváte po lžících vařící vodu, dokud těsto není pěkně tvárné. Já jsem spotřebovala určitě  o něco víc vody než uvádí recept. Těsto dáte na pomoučený vál a prohnětete v jednu hroudu pěknou elastickou hroudu. Tu pak necháte půlhodinu odpočinout v míse zakryté utěrkou. Po uplynutí doby rozdělíte těsto na čtyři díly (pro čtyři osoby).
Vezmete první část těsta a vyválíte placku 18 - 20 cm v průměru. placku potřete tence sezamovým olejem. A pak ji srolujete jako do klasické  palačinky. Svinutou rolku zatočíte do šneka a opět vyválíte. Tento postup opět zopakujete znovu - takže jakmile šneka rozválíte opět na placku uvedené velikosti, potřete zase olejem a tentokrát přidáte i nakrájenou nať. Posypanou placku zase zamotáte do palačinky. Palačinku stočíte do šneka a rozválíte. Vzniklou placku dáte bokem a pokračujete s dalšími částmi těsta.
Netrvá to dlouho, po první palačince už to půjde jako po másle.
Na středním až vyšším ohni smažíte ve vrstvě rozehřátého oleje cca 2 minuty po každé straně, až jsou placky krásně zlatavé s hnědými puchýřky. Povrch placek můžete ještě osolit podle chuti, nakrájíte na trojůhelníčky a namáčíte do omáčky. A jíte a jíte a jíte a jíte.

úterý 20. září 2011

Vepřová pečeně FIVE STARS



Cha! Schválně nenapíšu: Vepřová pečeně pečená v mléce. Pak by to možná někdo nechtěl zkusit a byla by to škoda. Některé recepty nemají moc zajímavý příběh, co taky pořád psát...Prostě se odmrazoval mrazák, maso muselo ven. Tenhle recept jsem našla ve starém Apetitu. A u nás bude populární, protože je opět (haleluja!) nenáročný na ingredience. Recept touží po litinovém hrnci (stejně tak jako já) nebo něčem co můžete dát na sporák a posléze do trouby ...bohužel zatím nemám, řešila jsem kombinováním nádob viz. recept. Takže:


vepřová pečeně, 2 stroužky česneku, 4 snítky tymiánu, nebo trocha sušeného, mléko, sůl, čerstvě mletý pepř, sádlo, 1 lžíce kukuřičného škrobu, kysaná smetana


Maso, nasolte a opepřete, osmahněte na sádle, na pánvi dohněda ze všech stran. Zalijte mlékem, přidejte česnek a tymián a přiveďte k varu. Mléko se může posrážet, toho se nelekejte, nevadí to. Maso přendejte do pekáčku, který má velikost jen o něco větší. Zalijte mlékem tak, aby bylo maso skoro ponořené a pečte v troubě hodinu a půl na 140 C.  Maso často polívejte výpekem. Kdyby se moc vypeklo, je možné dolít další mléko. Po dopečení maso vyndejte, výpek dejte na sporák a zredukujte na polovinu. Přidejte škrob rozmíchaný v kysané smetaně, dosolte, opepřete.
Jako přílohu jsem dělala šťouchané brambory s cibulkou a sušenými rajčaty. Opečené brambory asi taky nebudou trefou vedle...

pátek 16. září 2011

Dulce de leche zmrzlina



Chutná jako Haagen Dazs, vypadá skoro jako Haagen Dazs. A nestojí tolik jako Haagen Dazs:-)


580 ml mléka (ne nízkotučného), 290 ml smetany na šlehání, uvařená plechovka Salka, vanilková esence, cukr krystal podle chuti...
pekanové ořechy zkaramelizované (nemusí být...no ale měly by:-)


 Prvním krokem je získat ze Salka karamel. Už existuje i rovnou zkaramelizované Salko, tak když ho v obchodě uvidíte, ušetříte si práci. Jinak plechovku Salka - zavřenou - postavíte do velkého hrnce s vodou (Salko musí být celé ponořené) a vaříte dvě hodiny mírným varem. Nebo dáte Salko do tlakového hrnce, opět celé ponořené vaříte cca 45 minut. NIKDY Salko neotevírejte teplé, musíte nechat úplně zchladnout. Takhle uvařené neotevřené Salko můžete mít klidně do zásoby, nekazí se.
  Mléko se smetanou přivedeme k varu na středním ohni. Metličkou vmícháme zkaramelizované Salko, podle chuti přisladíme a přimícháme vanilkovou esenci. Pořádně vychladíme a svěříme zmrzlinovači. Nebo mrazáku a chodíme míchat. Easy.

středa 14. září 2011

Cuketová roláda



Další z milionu existujících způsobů jak se zbavit přemíry cuket. A myslím, že roláda, narozdíl od všech cuketových nákypů a buchet, vypadá efektněji.  Je to rychlé a jí se to studené. A nezbyde to.


2 střední cukety, 6 vajec, 50 ml smetany ke šlehání, šunka, 200g tvrdého sýra, česnek podle chuti, sůl, pepř, 150g pomazánkového másla bez příchuti ,150g zakysané smetany(tvarohu), bylinky



Cuketu nastrouháme i se slupkou, necháme 20 minut odstát. Pořádně cuketu vyždímáme, co to jde. Pak se přidají žloutky, smetana, šunka, česnek, sůl a pepř. Z bílků se špetkou soli ušleháte sníh a  jemně, aby sníh nespadl, vmícháte k cuketové směsi.  Směs se natře na plech s pečícím papírem a peče se 15 až 20 minut na 220 C. Sesune se i s papírem na rovnou podložku, ještě horké se i s papírem sroluje a nechá vychladnout.  Pak rozšleháte máslo se smetanou a bylinkami dle libosti, potřete a zabalíte. V lednici necháte ztuhnout.


My jsme půlku snědli neztuhnutou, bylo to neestetické, ale nutné. Druhý den byla roláda krásně tuhá a pevná. Ale asi by bývalo stačilo počkat dvě hodiny...



sobota 10. září 2011

Croquembouche alias Piece Montée



Těšila jsem se a plánovala jsem zkoušku  tradičního francouzského svatebního dortu snad celé prázdniny. A příležitost v podobě tchánových narozenin byla naštěstí už na začátku září. Nakonec  to dopadlo docela dobře, i když těm, které jsem našla na internetu by tenhle "krokánbuš" nemohl políbit ani tu nejspodnější profiterolku (profiterolky jsou ty boule, z kterých se to celé skládá). První krok, udělat z odpalovaného těsta potřebný počet profiterolek byl celkem bez problémů. Druhý krok vypadal že proběhl také v pohodě, no nakonec tomu tak nebylo. Jednalo se o výrobu créme patisserie - žloutkový krém, ke kterému lze přidat různé příchutě - a kterým se profiteroles plní. Protože jsem odjakživa byla dobrá na matematiku..., protože jsem potřebovala recept snížit o třetinu... , a protože je úžasná zábava převádět, dělit a násobit jednotku "cup" (290 ml ) a různé jiné nemetrické zákeřnosti jako pound, ounce etc....no prostě se asi někde stala chyba a krém trošku tekl. Naštěstí ne moc, ale uvádím to jako varování, kdyby mě chtěl někdo následovat.
Jsou dvě možnosti sestavování Croquembouche, buď jich vyrobíte asi tak 300 000 a pak je slepíte v jednu hromadu, nebo si z tvrdého papíru, polepeného pečícím papírem vyrobíte podpůrný kužel, pak jich na výšku kužele cca 40 cm budete potřebovat 60 (velikost o kousek větší než golfový míček). Pak už naplníte každou profiterolku krémem (do středu dna napíchnete zdobící pytlík s hrotem a plníte), namočíte do karamelu a bleskovou rychlostí lepíte na sebe. A kdo je machr, vytvoří karamelové ozdoby. Kdo nechce skončit na popáleninách, nemachruje, nakape zbytek karamelu, občas vytáhne nějaký ten karamelový vlas a je rád, že je rád -  tak jako já. Ale slíbila jsem si, že se zkusím s karamelem skamarádit , protože ozdoby z něj jsou efektní, levné a rychlé. Pokud někdo umí. Celý kužel by se měl kromě karamelových vláken, v kterých má být obalen, zdobit francouzskými mandlemi v čokoládě. Ty jsem náhodou sehnala ve Zdravé výživě (?!)...jinak se mohou dávat různé marcipánové ozdoby, kytičky, bonbóny. Může se polít čokoládou - taky se může i celý slepovat čokoládou, na to bych ale neměla odvahu, karamel přece jen drží líp. Jak moc dobře drží jsem se přesvědčila na: sporáku, hrnci,vidličce, pracovní ploše, kuchyňské lince a pak i při snaze pokousat hodně silně obalený kousek, uloupnutý z kuželu. Takže s vrstvou karamelu budu příště ještě víc  šetřit. A to jsem si dávala pozor.




Recept je kombinací několika: odpalované těsto moje osvědčené, creme patisserie vyhledaný už ani nevím kde, karamel od www.catalinapece.blogspot.com...


Těsto: 80 ml vody, 160 ml oleje nebo másla, 240 dkg mouky, 2 lžičky cukru, špetka soli, 7 vajec...
Vodu s olejem, cukrem a solí přivedeme k varu, vsypeme mouku a mícháme až se těsto nelepí a vytvoří jednu hroudu. Chvilku necháme odstát a pak po jednom vmícháme vejce. Pořádně a neulejvat se s mícháním.

Na plech vyložený papírem nastříkáme kopečky, špičkou prstu, který namáčíme do horké vody, zamačkáme špičky. Dáme na plech , pocákáme troškou vody (namočit ruku do proudu vody z kohoutky a otřepnout směrem na plech). Peče se na 200 C cca dvacet minut, trouba se nesmí otevírat, jinak se dočkáte pěkných zpleskanců a žádných nadýchaných profiterolek.


Krém: 
12 žloutků, 400g cukru krystal, 150 g škrobu, 2 lžíce másla, 1 vanilkový lusk, 1200 ml mléka

Mléko s vanilkovým luskem na středním ohni přivedeme k varu. Odstavíme a necháme 15 minut vyluhovat.  Ušleháme žloutky s cukrem do nadýchané světlé pěny, pak přidáme škrob a šleháme tak, aby nebyly žádné žmolky. Část teplého mléka (po vyndání vanilky) přilijeme k žloutkové směsi a prošleháme. Pak  směs vrátíme k zbývajícímu mléku a zahříváme do zhoustnutí. Povrch krému pokryjeme potravinovou folií abychom zabránili vzniku škraloupu. Tento krém je možné udělat den předem, skladuje se v lednici.

Karamel: 200 g cukru krupice, 80 g kukuřičného (já zkusila pšeničný) sirupu, 60 ml vody. 

Zahříváme za stálého míchání na středním ohni. Jakmile se začne zabarvovat do žluta, odstavíme, položíme hrnec s karamelem do studené vody s kostkami ledu a můžeme začít rychle lepit. Pokud zatuhne, jde zase rozehřát.