úterý 6. prosince 2011

Vanilkáče jak se (ne)patří

První prosincový příspěvek prostě musí bejt vánoční. Když naše máti slyšela, že dělám vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů, třikrát důkladně protočila oči na znamení nejvyššího pohrdání. Patrně jsem  porušila vánoční vanilkovorohlíčkový zákon: " Nenacpeš do vanilkáčů nic jiného než lískáče". Pak jsem zjistila, že stejně tak někdo přísahá na mandle. A někdo na kombinaci obojího. Někdo praží. Někdo taky nepeče, žejo... No prostě se nebudu svazovat tradicemi, protože už třetím rokem zas já přísahám na tenhle recept a u nás se to prostě dělá takhle. Jo a radím, pokud nejste ortodoxní lískovomandláči a rozhodnete se vyzkoušet, tak pečte později než já, nebo počítejte, že dávku budete muset péct nejmíň jednou znovu. A ještě jedna zásadní výhoda. Nikdy se mi ještě nerozbilo víc než tři rohlíčky při obalování cukrem, což je nesporné a opravdu velké plus. Kdo už pekl rohlíčky, jistě ví. Rohlíčky totiž, kromě toho že navodí stoprocentní vánoční atmosféru, můžou taky způsobit silné záchvaty vzteku, protože mívají  tendenci se rozbíjet. Ale tyhle ne, ty jsou hodný.

320 g hladké mouky, 240 g másla, 160 g vlašských ořechů, 80 g moučkového cukru, 2 žloutky

Ze surovin vytvoříme těsto, které před tvarováním rohlíčků dáme na chvíli do lednice. Tvarujeme rohlíčky, které pečeme na 180 C dokud nejsou zespodu růžové. Horké obalujeme ve vanilkovém cukru (buď smíchám  koupený pravý vanilkový cukr s cukrem moučkou,  nebo  si ho  vyrobím tak, že třeba už prázdný vydlabaný vanilkový lusk umístíme do nádoby s moučkovým cukrem  nechám rozležet)

5 komentářů:

  1. Moja babka a mama tieto rohlicky vzdy robili z vlasskych orechov a mozem povedat,ze su uuuuzasneee!

    OdpovědětVymazat
  2. Jé tak to mám radost, že parta těch co používají vlašský ořechy je možná větší než jsem si myslela:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Hlasuji tez pro vlasaky! Letos jsem byla lina a jeste nemela vylouskane orechy ze zahrady, takze jsem vzala kupovane mandle a neni to vonco...

    OdpovědětVymazat
  4. Vlašáky jsou v rohlíčkách úplně nejlepší a ti co tvrdí že ne tak je ještě určitě neochutnali!!

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes jsem taky vyráběla vanilkové rohlíčky a v našem nejoblíbenějším receptu jsou taky vlašáky! Koulení očima Tvé maminky mě inspirovalo a letos jsem vlašáky nahradila lískáčema. Tak jsem zvědavá, jaký bude chuťový rozdíl.

    OdpovědětVymazat