pátek 16. září 2011

Dulce de leche zmrzlina



Chutná jako Haagen Dazs, vypadá skoro jako Haagen Dazs. A nestojí tolik jako Haagen Dazs:-)


580 ml mléka (ne nízkotučného), 290 ml smetany na šlehání, uvařená plechovka Salka, vanilková esence, cukr krystal podle chuti...
pekanové ořechy zkaramelizované (nemusí být...no ale měly by:-)


 Prvním krokem je získat ze Salka karamel. Už existuje i rovnou zkaramelizované Salko, tak když ho v obchodě uvidíte, ušetříte si práci. Jinak plechovku Salka - zavřenou - postavíte do velkého hrnce s vodou (Salko musí být celé ponořené) a vaříte dvě hodiny mírným varem. Nebo dáte Salko do tlakového hrnce, opět celé ponořené vaříte cca 45 minut. NIKDY Salko neotevírejte teplé, musíte nechat úplně zchladnout. Takhle uvařené neotevřené Salko můžete mít klidně do zásoby, nekazí se.
  Mléko se smetanou přivedeme k varu na středním ohni. Metličkou vmícháme zkaramelizované Salko, podle chuti přisladíme a přimícháme vanilkovou esenci. Pořádně vychladíme a svěříme zmrzlinovači. Nebo mrazáku a chodíme míchat. Easy.

6 komentářů:

  1. Mňam !! Salka máme nyní doma zásobu takže jakmile se uzdravím (jo, jsem nemocná !), mohla bych se možná vrhnout nazmrzku... Takže děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě to pomůže vyléčit:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak kvůli tomuto receptu jsem si od Ježíška přála zmrzlinovač:-) Takže mísa je v mrazáku a já jde se na to!!
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. tak doufám, Jano, že chutnala!

    OdpovědětVymazat
  5. No chutnala moc! Jen ten zmrzlinovač nefungoval podle mých představ...
    Jana

    OdpovědětVymazat
  6. můžu se zeptat jaký máš? co bylo za problém?

    OdpovědětVymazat