pátek 23. září 2011

Čínské palačinky (cong you bing)



Je mnoho druhů i názvů, mohou být jak sladké tak pikantní,  liší se tloušťkou. A vzhledem ke štědrému používání sezamového oleje v tomhle receptu se  lišit tloušťkou bude asi i  ten, kdo je bude jíst často... Ale to se dá pochopit, protože křupavost těsta s nádechem chuti sezamového oleje vonícího po oříškách ve spojení se sójovou  omáčkou, troškou zázvoru, cukru a rýžového octa  (ano chápete dobře...propadla jsem tomu) je prostě úplně božská kombinace.   V čínských restauracích palačinky naleznete natenko vyválené jako skvělou přílohu ke kachně, nebo také právě v  této podobě placek s jarní cibulkou či pórkem.


450 g hladké mouky, 240 ml vařící vody (množství záleží na mouce) , lžička soli, 80 ml sezamového oleje, dva šálky nasekané natě z  jarních cibulek nebo z pórku, olej na smažení, sůl podle chuti
omáčka: 3 lžíce kvalitní sójovky (např. Kikkoman), 1 lžíce rýžového octa, 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru, 3 lžičky cukru


Do mouky vlijete 2/3 vařící vody, pak postupně přiléváte po lžících vařící vodu, dokud těsto není pěkně tvárné. Já jsem spotřebovala určitě  o něco víc vody než uvádí recept. Těsto dáte na pomoučený vál a prohnětete v jednu hroudu pěknou elastickou hroudu. Tu pak necháte půlhodinu odpočinout v míse zakryté utěrkou. Po uplynutí doby rozdělíte těsto na čtyři díly (pro čtyři osoby).
Vezmete první část těsta a vyválíte placku 18 - 20 cm v průměru. placku potřete tence sezamovým olejem. A pak ji srolujete jako do klasické  palačinky. Svinutou rolku zatočíte do šneka a opět vyválíte. Tento postup opět zopakujete znovu - takže jakmile šneka rozválíte opět na placku uvedené velikosti, potřete zase olejem a tentokrát přidáte i nakrájenou nať. Posypanou placku zase zamotáte do palačinky. Palačinku stočíte do šneka a rozválíte. Vzniklou placku dáte bokem a pokračujete s dalšími částmi těsta.
Netrvá to dlouho, po první palačince už to půjde jako po másle.
Na středním až vyšším ohni smažíte ve vrstvě rozehřátého oleje cca 2 minuty po každé straně, až jsou placky krásně zlatavé s hnědými puchýřky. Povrch placek můžete ještě osolit podle chuti, nakrájíte na trojůhelníčky a namáčíte do omáčky. A jíte a jíte a jíte a jíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat