úterý 2. srpna 2011

Narozeninová oslava pokračuje...nesou se větrníčky s rokfórovo vinnou pěnou

Od nedávné doby, kdy jsem se spřátelila s odpalovaným těstem, nevynechám jedinou příležitost k jeho výrobě. Důležité plus těchto všech odpalovanců,  ať už kuliček, větrníků či věnečků je, že se dají zavřít do mrazáku a v případě nouze rychle čímkoli naplnit. S dvěma dětmi v patách vlastnost nadmíru vítaná.

Kdo se bojí odpalovaného těsta jako já, ten se může zhluboka nadechnout, poděkovat ze tento recept "najistotu", vyhrabaný v  - mezi matkami na mateřské vysmívaném a přesto často navštěvovaném slepičinci - Mimibazaru a začít:

160 ml vody, 120 ml oleje nebo másla, 160 g mouky, špetka soli, 5 vajec...
Vodu s olejem a solí přivedeme k varu, vsypeme mouku a mícháme až se těsto nelepí a vytvoří jednu hroudu. Chvilku necháme odstát a pak (děkuji Bohu za Kitchenaid:-) po jednom vmícháme vejce. Pořádně a neulejvat se s mícháním.

Na plech vyložený papírem nastříkáme věnečky, popřípadě tedy kopečky, aby z nich posléze v troubě vyskočily krásné větrníčky. A aby vyskočily, zapíšeme si za uši dvě zásadní věci:a) plech s větrníčky pocákáme vodou, b)zavřením dvířek trouby pro nás větrníčky přestanou existovat až do zazvonění budíku po 15 - 20 minutách. Ať nikoho nenapadne otevírat dvířka! Až ty nafouknuté nádhery zchladnou, můžou se krájet a plnit, nebo strčit na mrazák a krájet a plnit kdykoliv jindy.

Rokfórovo vinný krém: 1/8 l suchého červeného vína, lžíce medu, hrst vlašských ořechů, 150 g lučiny nebo ricotty, 100 g rokfóru, čerstvě umletý pepř
Vímo svaříme s medem až zůstanou 2 až tři lžíce tekutiny. Vidličkou promícháme tvarohový sýr s rokfórem a v ruce nadrobenými ořechy. Vychlazené víno s medem přidáme k sýrům a opepříme.

Ruku na srdce, pěna nemá moc designovou barvu, ale pffffff, to je mi úplně jedno, ta chuť to vyrovnává.

4 komentáře:

  1. Je to nádherné. Pojem "odpalované těsto" jsem dosud řadila v pořadí oblíbenosti někam mezi "volejbal" a "lumbální punkce", ale možná, že seberu odvahu. Už kvůli tomu krému...

    Inkonginto Svaťa D.

    OdpovědětVymazat
  2. Seber, pojem odpalované těsto u mě sousedil s matematikou, udržením tajemství a nejezením večer. A vidíš to.

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzerá to super, ale to fakt tam ide 160 dkg múky? Nemyslela si 160 g?

    OdpovědětVymazat